A fost adoptata Legea privind reducerea risipei alimentare! Ce se întâmplă cu alimentele aflate la limita datei de expirare!

A fost adoptata Legea privind reducerea risipei alimentare! Ce se întâmplă cu alimentele aflate la limita datei de expirare!
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, propunerea legislativa privind reducerea ripisei alimentare, in calitate de for decizional, care prevede vanzarea la pret redus sau donarea unor produse aflate la limita datei de expirare pentru consum, si impune sanctiuni de pana la 10.000 de lei pentru agentii economici care incalca prevederile respectivei legi, potrivit News.ro. 

Proiectul de lege privind diminuarea risipei alimentare este initiat de un grup de 52 de deputati PNL, UDMR, minoritati si neafiliati si a primit un raport de admitere cu amendamente din partea comisiei de industrii. 

Propunerea legislativa a fost respinsa de Senat. Guvernul a sustinut adoptarea de masuri pentru diminuarea risipei alimentare, cu luarea in considerare a observatiilor transmise pe acest proiect. 

Proiectul de lege stabileste definitia risipei alimentare ca situatia in urma careia alimentele ies din circuitul consumului uman si din princina degradarii si sunt distruse, conform legislatiei in vigoare. 

Potrivit propunerii legislative, operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligati sa intreprinda actiuni de prevenire a ripisei de alimente, incepand cu productia, procesarea, depozitarea, distributia, comercializarea produselor. 

In plus, operatorii economici din sectorul agroalimentar trebuie sa ia masuri privind vanzarea cu pret redus a produselor aflate la vanzare, conform legislatiei in vigoare si sa transfere alimentele, prin donare, sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate in aproape de data expirarii, catre intitati inregistrate la ANSVSA, cu oblligatia respectarii prevederilor legale privind conditiile de igiena, temperatura, in timpul depozitarii, precum si etichetarea corespunzatoare. 

Propunerea mai prevede ca o serie de subproduse nedestinate consumului uman va fi directionate catre consumul animal. In plus, produsele agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal vor fi transformate in compost sau biogaz. 

Potrivit proiectului, agentii economici care nu respecta prevederile legii  risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 3.000 de lei pentru microintreprinderi,  de la 3.000 la 6.000 de lei, pentru IMM-uri,  si de la 6.000 la 10.000 de lei pentru intreprinderi mari. 

Autoritatile, impreuna cu Ministerul Agriculturii, au la dispozitie 6 luni de la data publicarii legii pentru elaborarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor. 

Proiectul merge la presedintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

astăzi, 21:14
256

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
303

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
190

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...