Managerul Teatrului "Vasilache" a suspendat activitatea instituţiei şi contractele a şase angajaţi!

Managerul Teatrului "Vasilache" a suspendat activitatea instituţiei şi contractele a şase angajaţi!
Activitate suspendată şi contracte de muncă întrerupte! În conflictul dintre managerul şi echipa de actori a Teatrului pentru Copii şi Tineret "Vasilache" s-a derulat, miercuri, un nou episod. Pe de o parte, se cere îndeplinirea indicatorilor de performanţă a instituţiei de cultură, de cealaltă parte se cere demisia managerului. La mijloc sunt însă copiii, adevăraţii "beneficiari" ai activităţii care se desfăşoară în teatru.

Miercuri, managerul Floricel Aioniţoaei a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a anunţat că activitatea Teatrului este suspendată. Concret, a adus critici mai multor angajaţi ai Teatrului Vasilache, primul fiind Marius Rogojinschi, care ocupă postul de regizor.

"Când, în sfârşit am reuşit să ajung la teatru, în scaunul acesta, am constatat că mai mulţi angajaţi refuză să-şi îndeplinească atribuţiunile de serviciu. Atribuţiunile de serviciu pe care ei le încalcă le sunt plătite cu sume importante. Aşa, de pildă, domnul Marius Rogojinschi, căruia i-am cerut în nenumărate rânduri, şi telefonic, şi verbal, şi în scris, l-am şi rugat, numai în genunchi nu m-am pus, să-mi dea cele două titluri de spectacole pe care are obligaţia să le monteze anual la teatru. Domnul Rogojinschi mi-a prezentat de fiecare dată câte un concediu medical. Am constatat ieri că pe data de 11 (11 august, nota redactiei), când era în concediu medical şi fiind în concediu medical am anulat o deplasare a teatrului cu un spectacol al Domniei sale, la care el trebuia să fie prezent, la Brăila, se afla pe zidurile Cetăţii şi era foarte sănătos şi foarte bine. Dar concediul medical este şi îl aveţi aici. În acelaţi timp, tot sănătos şi foarte bine era şi pe 26 august, când prezenta Festivalul "Sărbătoarea Muntelui" de la Suceava. Dar pe 1 septembrie iarăşi s-a îmbolnăvit, dată la care el trebuia să-mi prezinte cele două titluri de spectacole. De altfel, acelaşi lucru- întârzierea reluării activităţii-, s-a datorat aceluiaşi lucru- era în concediu medical la data de 7 august, 8 august, când trebuia să vină", a declarat Floricel Aioniţoaei.


Acuzaţii la adresa actorilor!

Următorul pe lista actorilor criticaţi a fost Florin Iftode, cel care a îndeplinit funcţia de manager interiar al Teatrului Vasilache pe perioada cât actualul manager a fost suspendat din funcţie.

"Acelaşi refuz de a-şi îndeplini atribuţiunile de serviciu, cu unic scop de a aduce un pensionar în serviciu, a fost demonstrat şi de fostul manager, domnul Florin Iftode. Domnul Iftode, într-un an jumate, a avut un unic scop: să obţină derogare de la ANI, de la Consiliul Local, de la UNITER, ca să fie angajată soacra Domniei sale, doamna Aurica Dobrescu, actriţă pensionară, pe postul acesta.La solicitări simple de îndeplinire a obligaţiilor de serviciu sunt sabotat de către acest grup al cărui scop este acela de a nu-şi îndeplini atribuţiunile de serviciu dar a face tot felul de ciubucuri în altă parte", a adăugat managerul Teatrului.

Mai mult, potrivit acestuia, Marius Rogojinschi nu ar fi montat niciun spectacol din anul 2015.

"În 2015 şi 2016 trebuia să monteze patru. El până acum n-a montat niciunul şi nu are nicio propunere până la momentul ăsta. Domnul Marius Rusu, violent verbal, şi cu doamna Ştempel, contestatari împotriva mea. Domnul Rusu este profesor la Liceul de Artă, este şi clovn autorizat şi Moş Crăciun împuternicit pe pământ la Botoşani. De aia am mari probleme cu derularea programului pe luna decembrie, În momentul de faţă, vă arăt aici un document care spune aşa: sunteţi de acord să îndepliniţi HCL 66, adică planul de management, adică pentru ce primesc ei salariu, lucru pentru care eu am fost numit aici de Consiliul Local, am fost împuternicit şi mandatat. La întrebarea aceasta simplă, domnul Iftode îmi răspunde: Solicit temeiul legal prin care îmi aduceţi această întrebare legată de planul dumnevoastră de management care e al dumneavoastră, nu-i al meu. Se pare că domnia sa este în concediu, a cerut o adeverinţă medicală, nu ştiu. Tot timpul, când e de plecat undeva, când e de făcut ceva, se îmbolnăveşte cineva. Domnul Rusu şi doamna Ştempel, la aceeaşi întrebare, îmi răspund că se vor adresa ordonatorului de credite. Deci e o întrebare simplă, ceea ce ştiţi cu toţii este că CL m-a învestit cu puteri depline şi cu administrarea activităţii acestei instituţii, finanţată de către CL", susţine Floricel Aioniţoaei.


Activitatea Teatrului suspendată, contracte de muncă întrerupte!

De asemenea, managerul a anunţat că activitatea teatrului este suspendată cel puţin până joi, la ora 9:45, iar contractele de muncă a trei actori au fost întrerupte, fiind vorba de Mihaela Ştempel, Marius Rusu şi Florin Iftode, dar şi ale doi maşinişti.

"Vreau să ştiu: ei vor să atingă obiectivele decise în HCL 66/2014 sau nu. Nu se poate să iei bani fără să faci nimic, să iei bani aici şi să funcţionezi în altă parte. De altfel, domnul Rogojinschi nu a vrut să vină să prezinte cele două piese, dar a anunţat că montează la Teatrul Mihai Eminescu piesa Apus de soare", spune în continuare managerul institutiei.

Mai mult, acesta cere demisia din Consiliul Local a lui Ovidiu Portariuc şi a lui Cosmin Andrei pentru că aceştia, "prin deciziile şi acţiunile lor, au produs un imens prejudiciu comunităţii şi acestui teatru".

"În afară de faptul că nu au avut capacitatea, nici ei şi nici managerul interimar, de a înţelege o hotărâre judecătorească care le dădea proprietatea acestei clădiri, pentru care am muncit şapte luni de zile, fără niciun ban, în afara atribuţiunilor de serviciu, în continuare ei intervin în această activitate a instituţiei. Solicit să demisionaţi- aţi produs un prejudiciu, doar în activitatea Teatrului Vasilache de 1,1 milioane de lei. Banii aceştia sunt 100.000 de lei care reprezintă cheltuieli cu salarizarea unui manager interimar, pe nedrept, sunt două ordonanţe de procuror, ilegalitatea faptului că au numit un manager interimar fără acordul CL şi au angajat cheltuielile la perioada decembrie 2014- aprilie 2016, toate cheltuielile de la Teatrul Vasilache sunt nelegale: persoana care a semnat nu avea împuternicirea Consiliului Local, această instituţie funcţionează în subordinea CL, nu a primarului. Este vorba de cheltuielile acestei instituţii!", declară Floricel Aioniţoaei.


Actorii reacţionează, cer demisia managerului: "Suspendarea contractelor de muncă nu are temei legal!"

Sub acelaşi acoperiş, câţiva metri mai departe de biroul managerului, actorii sunt pregătiţi să-i dea replica lui Floricel Aioniţoaei, susţinând că în timpul concediului lor de odihnă, acesta le-a transmis un "chestionar administrativ" abuziv, prin care le impunea să răspundă la câteva întrebări, în opinia lor neavenite. Mai mult, spun ei, este vorba de trei actori şi trei angajaţi din cadrul personalului tehnic cărora le-au fost suspendate contractele de muncă.

"Suspendarea contractelor de muncă nu are temei legal, încălcând prevederile Codului Muncii. Managerul instituţiei îşi fundamentează decizia pe formularea cu bună ştiinţă a unor neadevăruri. Regizorul Marius Rogojinschi s-a aflat în concediu medical în perioada 8-11 august 2016, şi nu 9-11 august 2016, aşa cum este prevăzut în art. 4 al deciziei date ieri.

Contractul domnului Rogojinschi Marius cu Complexul Muzeal Bucovina s-a desfăşurat pe perioada 12- 14 august 2016, şi nu pe 11 septembrie 2016 aşa cum este scris în decizia de ieri. Managerul nu a prezentat sub nicio formă o constatare a refuzului repetat şi constant a domnului Rogojinschi de a-şi îndeplini norma de muncă: montarea a două spectacole în 2016 şi neîndeplinirea acestei norme pe 2015. În fişa postului nu este precizat numărul de premiere pe care acesta trebuie să le realizeze pentru un an calendaristic. Decizia nu reprezintă forma legală, neavând un punct foarte important prin care să se specifice modul şi perioada de contestare a acestui document, având în vedere suspendarea şi întreruperea unor contracte de muncă, fără temei legal. Scopul vădit de a menţine un conflict deschis cu colectivul Teatrului pentru Copii şi Tineret Vasilache s-a manifestat şi prin faptul că la şedinţa convocată în data de 6 septembrie, în loc să aducă la cunoştinţa angajaţilor programul de activitate aşa cum era prevăzut, managerul a încercat o acţiune de intimidare a angajaţilor prin a-i determina cu orice preţ de a răspunde unui chestionar administrativ- repetăm- un fapt abuziv şi ilegal. Întâmpinând "opoziţia" colegilor, de a da curs acestui abuz decizional, a luat hotărârea fără precedent în istoria instituţiei de a continua să suspende activitatea instituţiei până pe data de 8 septembrie, culminând cu suspendarea contractelor de muncă a celor trei actori şi trei maşinişti",
a declarat actriţa Mihaela Ştempel, liderul de sindicat din cadrul teatrului.

În concluzie, actorii solicită Consiliului Local şi primarului destituirea din funcţia de manager a lui Floricel Vasile Aioniţoaei pentru ca activitatea teatrului să-şi poată relua cursul normal.

Actorul Marius Rusu a susţinut că, de la revenirea în funcţie, managerul teatrului continuă să aducă atingere prestigiului instituţiei de cultură încălcând art. 9 din contractul de management care prevede că "managerului îi sunt interzise orice activităţi de natură să prejudicieze interesul şi prestigiul instituţiei".

"Astfel, acesta răspunde invitaţiei Teatrului de Păpuşi "Cărăbuş" Brăila din 5 iulie 2016, ulterior închiderii stagiunii şi intrării în concediu de odihnă a personalului artistic şi tehnic, propunând spectacolul "Legenda Cetăţii Neamţului", spectacol nevalid, în vederea participării instituţiei la Festivalul Naţional de Teatru pentru Copii "Cărăbuş" Brăila, ediţia a III-a, organizat în perioada 11- 15 august în cadrul Zilelor Municipiului Brăila. Menţionăm că managerul instituţiei avea cunoştinţă că acest spectacol nu se poate juca, distribuţia fiind incompletă prin încetarea contractului de muncă a unuia dintre actorii ce aveau rol principal, instituţia neavând un alt actor care să îl înlocuiască. În fişa tehnică este trecut domnul Claudiu Gălăţeanu, care la această dată nu mai este salariatul instituţiei. Teatrul Cărăbuş a trimis programul festivalului în data de 26 iulie, Teatrul Vasilache urmând a susţine două reprezentaţii, în zilele de 12 şi 14 august anul curent, şi a revenit în data de 4 august cu acelaşi program. Pe 5 august, impresarul artistic aduce la cunoştinţa managerului faptul că ultima zi de concediu de odihnă a personalului artistic şi tehnic este 9 august, iar în distribuţia spectacolului "Legenda Cetăţii Neamţului" se află actorul Claudiu Gălăţeanu, al cărui contract de muncă a încetat în luna martie 2016, timpii de înlocuire şi de repetiţie pot fi hotărâţi doar de către regizorul artistic şi de către actori. Plecarea la festival ar trebui programată în ziua de joi, 11 august", a anunţat Marius Rusu.

Dar, continuă Marius Rusu, managerul a preferat să anuleze invitaţia la festivalul de la Brăila, prejudiciind încă o dată imaginea instituţiei.

Marius Rogojinschi a susţinut că reprezentanţiile pe care urma să le susţină la Suceava nu erau programate în perioada în care el se afla în concediu medical şi a subliniat că suspendarea contractelor de muncă este ilegală. Cât despre obligativitatea de a scoate spectacole la normă, Rogojinschi susţine că realitatea este alta decât cea prezentată de managerul teatrului.

"Dumnealui insinuează faptul că nu îmi îndeplinesc norma de muncă, montarea a două spectacole. Menţionez că în fişa postului nu există specificat numărul de spectacole pe care trebuie să le montez într-un an calendaristic şi cred că nici în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare. Iarăşi, o încercare de a induce în eroare, de a forţa nota şi de a intimida. De asemenea, faptul că e fără precedent suspendarea activiăţii artistice a teatrului este iarăşi un adevăr istoric, pe care nu ni l-am fi dorit", a declarat regizorul Marius Rogojinschi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Daniel Botezatu: Canibalii din politica de partid!

Marţi, 21 Mai 2024
54

Canibalii din politică! După cum se știe, sunt un candidat independent la funcția de consilier local al Primaria Municipiului Botosani.În această calitate, în perioada imediat urm...

Sabina a plecat dimineață la școală, dar nu a mai ajuns acasă. Sunați la 112 dacă o vedeți!

Marţi, 21 Mai 2024
807

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 13 ani, din sat Draxini, comuna Bălușeni.Fata a plecat de acasă marți dimineață, în jurul orei 7:00,...

Poliția în alertă: Copil de 13 ani dispărut, a plecat de acasă pe bicicletă, cu un ghiozdan în spate!

Marţi, 21 Mai 2024
242

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui minor de 13 ani, din satul și comuna Dersca.Marți, în jurul orei 14:00, Vlăduț a părăsit domiciliul, iar p&aci...