Șansa la viață a pacienților botoșăneni, pusă în pericol de drumurile proaste! Medic: "Vrem să atragem atenţia că..."

Șansa la viață a pacienților botoșăneni, pusă în pericol de drumurile proaste! Medic: "Vrem să atragem atenţia că..."
Sunt salvati de medici, dar viata le este pusa in pericol de starea proasta a drumurilor! Este cazul sutelor de pacienti care sunt transportati periodic de la Botosani la spitale din Iasi, singura cale pe care pot ajunge la ora actuala in centrul universitar fiind cea terestra, pe drumul Botosani - Targu Frumos sau Botosani - Prajeni - Iasi.

De cand elicopterul SMURD, care prelua pacienti si de la Botosani, s-a prabusit in Republica Moldova, patru salvatori pierzandu-si atunci viata, niciun astfel de aparat de zbor nu a mai transportat pacienti de la noi din judet spre spitale din tara.

Starea extrem de proasta de pe unele portiuni ale drumului care face legatura cu judetul Iasi pare sa ii fi fost fatala barbatului in varsta de 39 de ani, din municipiul Botosani, care s-a taiat la gat dupa o cearta cu sotia. Din cauza starii grave in care se afla, medicii de la Spitalul Judetean Mavromati au decis transferul acestuia la o clinica din Iasi, iar singura modalitate de a ajunge pe mana medicilor ieseni a fost transportul cu ambulanta.



Echipajul de pe ambulanta a avertizat rudele barbatului inainte de a pleca ca drumul va fi foarte greu pentru un pacient aflat intr-o stare atat de grava, din cauza soselei care pe o portiune de cativa zeci de kilometri este plina de denivelari. In astfel de cazuri, ambulantierii sunt pusi intr-o situatie extrem de delicata. Pe de o parte trebuie sa mearga cat mai incet, pentru a nu agrava starea de sanatate a pacientilor, dar pe de alta parte trebuie sa se grabeasca pentru ca orice secunda este pretioasa.

Inainte de a ajunge in Frumusica, dupa circa 30 de minute de cand a plecat de la Spitalul Mavromati, starea barbatului s-a agravat iar sutura de gat care i-a fost facuta s-a desprins, prezentand hemoragie interna si externa, ceea ce i-a adus sfarsitul.

"Soferul de pe Ambulanta a spus ca drumurile astea sunt foarte rele. La Frumusica, s-a dat jos medicul si mi-a spus: "imi pare rau, dar a decedat!". Era de asteptat, pentru ca noua ne sareau rotile in cap. Tu, ca sofer, nu poti ocoli toate gaurile de pe sosea. El a spus din start ca nu poate sa mearga prea tare din cauza drumului, ca este foarte rau", a spus Victor G., cumnatul barbatului decedat.

Medicii de la Serviciul Judetean de Ambulanta Botosani sustin ca in astfel de cazuri starea proasta a drumurilor poate fi un factor agravant, in ciuda faptului ca ambulantele sunt dotate cu suspensii foarte bune.

"Noi transferam la Iasi bolile cardio-vasculare si traume. Nu este zi sa nu avem unul sau doua cazuri si aici ma refer la persoane cu accident vascular sau victime ale unor accidente rutiere. Toate aceste cazuri recomanda si necesita un transport silentios. Misiunea ambulantei nu este sa faca legaturi cauzale. Ceea ce noi spunem este ca avem nevoie ca pacientul sa fie transportat cat mai rapid si in conditii optime", a spus medicul Nicusor Curteanu, purtatorul de cuvant al Serviciului Judetean de Ambulanta Botosani.

De multe ori, pentru a ajunge mai repede la Iasi, echipajele de ambulanta prefera varianta prin Plugari, pentru ca este mai scurta, dar si acolo este o portiune de trei kilometri de drum plin cu gropi.

"Persoanele care erau transportate cu elicopterul sunt acum transferate la Iasi cu ambulanta. Numarul personalului la noi este acelasi, dar sunt transportati mai multi pacienti cu ambulanta. Conditiile nu sunt ideale, iar starea drumurilor necesita sa fie imbunatatita in judetul nostru. De obicei, pentru pacientii care pleaca pe distante mari si care depind de ambulanta pentru peste o ora, o ora si ceva, si ma refer la gravida in travaliu, un bolnav acut sau un bolnav proaspat operat, el trebuie sa fie transportat cat mai silentios si rapid. Din nefericire, starea drumului intarzie accesul ambulantei la pacienti si de la pacient la Spitalul Judetean sau Universitar. Oricat de experimentat ar fi conducatorul auto totusi pacientul trebuie dus in siguranta. Drumul este denivelat si asta nu trebuie sa fie demonstrat", mai spune doctorul Nicusor Curteanu.



Drumul de la Serviciul Judetean de Ambulanta pana la pacient, de la pacient pana la spital sau de la Botosani la Iasi, este un drum plin de emotie pentru medicii botosaneni. Acestia atrag atentia ca problema drumurilor trebuie rezolvata in cel mai scurt timp, pentru ca maine ar putea avea nevoie de o ambulanta chiar cei din administratie sau politica, cei care ar trebui sa se preocupe de infrastructura rutiera.

"Saptamana trecuta am mers si eu la Iasi. De fiecare data cazurile care merg la Iasi sunt grave, iar echipajul cu medic insoteste pacientul si lucrul acesta il resimtim in fiecare zi. Emotiile sunt aceleasi. De fiecare data cand pornesti la drum cu un pacient ai emotii, pentru ca vrei sa ajungi intr-un timp cat mai optim, rapid si daca se poate ca starea pacientului sa fie stabila la predare. Vrem sa atragem atentia opiniei publice ca este o problema de urgenta majora, care trebuie rezolvata intr-un timp foarte scurt, extrem de scurt, pentru ca nu se stie cine este pacientul pe care il ducem maine. Maine poate sa fie mama, tata, un apropiat al nostru sau un factor administrativ", a incheiat purtatorul de cuvant al SJA Botosani.

Pe drumul Botosani-Targu Frumos in acest an sunt prevazute doar lucrari de intretinere, pe anumite portiuni, adica plombarea gropilor.

Potrivit reprezentantilor Sectiei Drumuri Nationale, in luna august ar urma sa fie gata reactualizarea studiului de fezabilitate, pentru ca ulterior sa fie scoasa la licitatie proiectarea si executia lucrarilor. Cand va intra efectiv in reparatii acest drum nimeni nu stie.



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Suferința unui copil de 6 anișori: De la un accident banal, la confruntarea cu un inamic necruțător!

astăzi, 08:16
97

Părinții s-au alarmat și l-au dus la medic. Pentru că totul s-a întâmplat în timpul pandemiei, așteptarea pentru programare și diagnostic a fost o încercare grea.Dup...

Care este echipa care a vrut să îl ”fure” pe Andone și cum a răspuns antrenorul de la Botoșani!

astăzi, 07:48
328

Bogdan Andone e aproape să reușească o minune la FC Botoșani, formație pe care a preluat-o în iarnă, cu 12 puncte după 21 de etape.“Mi-a zis că mă salvează în decembrie...

După 20 de ani, coșmarul unui infirm obligat să cerșească și în Botoșani s-a terminat! (Video)

astăzi, 07:25
189

Un individ cu dublă cetățenie, română și moldovenească, este suspectat că a forțat o persoană vulnerabilă, cu infirmități grave, să cerșească timp de mai mulți ani.A fost pla...