Suma tuturor scăderilor noastre

Suma tuturor scăderilor noastre
El este Tudor, mecanic auto. Astăzi a venit un client cu o problemă la suspensie. I-a spus că sunt stricate bucşele, capetele de bară, şi rulmenţii. De fapt, era doar un rulment stricat. Şi-a dat seama din prima. Tudor s-a uitat la client şi a înţeles că are de-a face cu un habarnist. Aşa că l-a jumulit de să-i meargă fulgii. Tudor este un profesionist, foarte bun pe meseria lui.

El este Mircea, medic chirurg. Astăzi a venit un pacient. I-a spus că are nevoie urgentă de operaţie şi fără 3000 de euro nu mişcă un pai. De fapt, pacientul e doar bătrân şi cu bani, deci tot e nevoie de o intervenţie ca să-i rezolve măcar parţial problema. Cea cu banii, că bătrâneţea... Mircea este un profesionist, el nu face decât ceea ce se poate.

Ea este Anda, funcţionar la ANAF. Astăzi a venit un contribuabil ca să-i calculeze penalităţile după amnistia fiscală. Din zăpăceală, a cam încurcat procentele, dar contribuabilul a plătit şi gata. Un pic cam mult. Acuma, ce să facă? Trebuia să fie şi el atent, să nu lase totul pe umerii ei. A greşit, dar cel puţin nu şi-a pus banii în buzunar, surplusul s-a dus la stat. Ea n-a furat pe nimeni. Anda este o profesionistă, ea nu-şi permite nicio greşeală.

El este Costel, specialist în decoraţiuni interioare. El proiectează exact cum vor clienţii. Da, e kitsch, dar n-are vreme de pierdut cu toţi maneliştii. Trebuiau să studieze istoria artei, gusturile se formează în timp. Plus că dacă n-ai talent, mai bine nu ieşi din casă. Da, a ieşit urât, dar incultura şi prostia se plătesc. El n-are vreme de explicaţii. Important e că le place lor. Costel este un profesionist, pentru el satisfacţia clienţilor este pe primul plan.

Ea este Cristina, profesoară. E adevărat că în timp ce-şi examinează elevii îşi scoate mobilul şi se dă pe net, e foarte pasionată de noile tehnologii. Da, elevii scot cărţile şi se mai inspiră şi ei un pic, doar n-o fi foc. Copiii din ziua de azi sunt foarte inteligenţi, nici n-au nevoie să înveţe, ştiu deja atât de multe lucruri. În plus, toată lumea ia numai zece la materia ei, toţi sunt fericiţi, nimeni nu a venit niciodată să-i reproşeze lipsa de exigenţă. Şi copiii, şi părinţii, adoră să fie fericiţi. Cristina este o profesionistă, ea cultivă numai succesul.

Citeste integral un material semnat de Radu Iliescu...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
129

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
494

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
195

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...