Directia Silvica Botosani anunta “LUNA PLANTĂRII ARBORILOR” GALERIE FOTO

Directia Silvica Botosani anunta “LUNA PLANTĂRII ARBORILOR” GALERIE FOTO
Conform tradiţiei, perioada 15 martie-15 aprilie constituie pentru silvicultori o perioadă cu o semnificaţie aparte, cunoscută sub numele de Luna plantării arborilor.

Denumită iniţial Serbarea sădirii arborilor, a fost oficializată în ţara noastră în anul 1901 de către Spiru Haret ca o sărbătoare de primăvară, la nivel naţional.

Începând cu anul 1953 s-a stabilit prin lege, în perioada martie-aprilie a fiecărui an, funcţie de condiţiile climatice, să se serbeze Luna pădurii iar din anul 1989 aceasta se desfăşoară în perioada 15 martie-15 aprilie. Denumirea actuală de Luna plantării arborilor este legiferată prin Codul Silvic (Legea nr. 46/2008).

Potrivit acestei legi (art.82, alin.(4), în această perioadă, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, administratorii pădurilor proprietate publică a statului şi ocoalele silvice private sunt obligaţi să desfăşoare activităţi publice de popularizare şi educare privind rolul şi importanţa pădurii şi activităţi practice de realizare de plantaţii forestiere, întreţinerea şi conducerea arboretelor.

Acţiunile silvice care se desfăşoară în această perioadă de către Direcţia Silvică Botoşani au ca obiectiv conştientizarea populaţiei despre necesitatea asigurării integrităţii şi dezvoltării pădurilor, împădurirea terenurilor forestiere goale, igienizarea lizierelor şi a traseelor drumurilor ce străbat fondul forestier, participarea tineretului şi în special a elevilor la aceste acţiuni.
Principala acţiune pe care o desfăşurăm in aceasta primăvara este campania de împădurire a terenurilor destinate împăduririlor si de consolidare a împăduririlor efectuate in anii anteriori.

Programul de impadurire aprobat de  Regia Nationala a Padurilor- ROMSILVA  pentru  această  primăvară este de 128 ha împăduriri  integrale şi 68 ha  completări în plantaţiile  mai  vechi . Noi ne-am propus sa împădurim o suprafaţă de 140 ha, din sarcina anuala de 148 ha si sa efectuam completări (consolidări) pe o suprafaţă de 68 ha.

Pe lângă lucrările de împădurire pe cale artificiala, ne-am mai propus sa regeneram pe cale naturala o suprafaţa de 65 ha, din sarcina anuala de 95 ha. Regenerările naturale se vor realiza in urma tăierilor de racordare în suprafeţele parcurse cu tăieri de regenerare sub masiv si in urma tăierilor în crâng efectuate în arboretele de salcâm si salcie. In aceste suprafeţe se vor efectua lucrări de recepare a seminţişurilor zdrelite cu ocazia exploatării masei lemnoase precum si de stimulare a drajonării.

Suprafeţe de  împădurit  sunt în  special  cele de pe care s-au  exploatat  arboretele  de molid  afectate  de  dăunători precum  şi  unele  terenuri  achiziţionate in anii anteriori, in numele statului.

Conform planurilor tehnico-organizatorice aprobate, suprafeţele de împădurit vor fi de de 53 ha la O.S. Flămânzi, 46 ha la O.S. Darabani,  de 24 ha la O.S. M. Eminescu, de 9 ha la O.S. Truşeşti, de 3 ha la O.S. Dorohoi si de 5 ha la O.S. Botoşani.

La O.S. Darabani cele mai mari suprafeţe se vor împăduri pe raza localitatilor Oroftiana , com. Suharău – 29 ha si în perimetrul de ameliorare Bodron III, com.  Coţuşca   – 13 ha.

La O.S. Flămânzi cel mai mare şantier este în pădurea Runc, com. Frumuşica -53 ha, iar la O.S. M. Eminescu în  pădurea Tudora, pe o suprafaţă de 19 ha.

Majoritatea puieţilor necesari pentru  această  primăvară sunt   asiguraţi  din  pepinierele  proprii - 773 mii puieţi iar 285 mii de  puieţi provin prin transfer de la direcţiile silvice vecine.

Cele mai  multe  suprafeţe  se  vor planta în această  primăvară  cu gorun, stejar, fag, salcâm,  salcie, plop,  frasin, paltin, ulm, cireş, mojdrean şi  sălcioară.

Pentru  efectuarea  lucrărilor  de  împăduriri  din  această  primăvară au fost alocate      importante  resurse  financiare,  acestea fiind  de   peste 1.522.000 lei din fonduri  proprii (fondul de  conservare şi regenerare)  şi peste 128.000 lei din  fonduri bugetare ( fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie  silvică).

Tot in cadrul acestor acţiuni efectuam lucrări în pepinierele silvice, lucrari ce constau in scoaterea puieţilor destinaţi împăduririlor si înfiinţare de noi culturi.

Am programat sa scoatem in pepiniera un număr de 954 mii bucaţi puieti forestieri din speciile gorun, stejar, fag, salcâm, plop, salcie, frasin, paltin, cireş, tei, arţar, mălin, mojdrean, sânger, sălcioară, lemn câinesc si amorfa.
Un număr de 773 mii puieţi se vor utiliza in propriile şantiere iar excedentul   de 181  mii puieţi  forestieri (109  mii  salcâm, 19 mii salcie, 2 mii plop e.a.,  2 mii sălcioară, 14 mii amorfă, 7 mii lemn câinesc şi 30 mii sânger) este destinat valorificării către persoanele fizice, agenţi economici şi instituţii.

Din excedentul de puieţi destinaţi valorificării, puieţii de  salcâm  se  pretează  foarte  bine  împăduririi în  afara  fondului forestier, în terenuri  agricole  sau  degradate. Puieţii de  salcie  şi  plop e.a. se  pot utiliza  pentru  înfiinţarea de culturi  energetice iar  puieţii de sânger, lemn câinesc, sălcioară  şi amorfă  se  pot utiliza  cu  succes pentru garduri vii.

Culturi noi se vor înfiinţa pe o suprafaţă de 245 ari din care semănături pe 150 ari si butăşiri pe 95 ari. Prin semănături se vor înfiinţa culturi de  salcâm, frasin,  plop alb,  ulm şi  sălcioară iar prin butăşire se vor înfiinţa culturi de salcie şi  plop euroamerican.

Cele mai mari pepiniere silvice  unde  se  produc puieţii  sunt  la  Cotu  Copalău - O.S. Botoşani, Guranda - O.S. Truşeşti  şi Rădăuţi  Prut - O.S.Darabani.

Direcţia Silvica Botoşani mai  produce diferite sortimente  de  puieţi ornamentali pentru crearea de spatii verzi destinaţi populaţiei şi  agenţilor  economici (tuie, buxus, salcie  pletoasă şi creaţă, hibiscus,  cununiţă, forsiţie,  tei,  duglas,etc.).

Desfacerea puieţilor disponibili se face prin ocoalele silvice, pe bază de comandă (pentru persoanele juridice) sau pe bază de cerere, pentru persoanele fizice.
Condiţiile meteorologice din acest an au permis declanşarea lucrărilor in pepiniere si in şantierele de împădurit înainte de data oficiala de 15 martie.

La  această  dată puieţii sunt  scoşi în procent de 90% şi transportaţi  pe  şantierele de împăduriri. S-au  şi  plantat importante  suprafeţe, campania de împădurire fiind  în  plina desfăşurare. Prognozam sa finalizam aceste acţiuni in jurul datei de 10 aprilie, întrucât după aceasta data încep sărbătorile pascale. Sunt indeplinite toate  cerinţele ca si în această primăvara campania  de împăduriri să  fie  incheiata  în timp  optim, înainte de intrarea în vegetaţie.

Lucrările se efectuează cu proprii muncitori silvici, cu muncitorii zilieri  iar cea mai mare parte  prin intermediul unor  societăţi  prestatoare care au achiziţionat aceste servicii in urma organizării unei proceduri de licitaţie publica.
În campania  de împăduriri  participă şi numeroşi  voluntari, elevi, tineri, în cadrul  unor  parteneriate cu şcolile si cercurile ecologice din zona.

În afara  lucrărilor  de  împăduriri,  în această  perioadă,  se vor  efectua  acţiuni  de igienizare  a  pădurilor aflate  la  marginea drumurilor  naţionale şi   a celor  aflate  în  zone  de  interes  turistic  sau  în imediata  vecinătate  a  localităţilor.

La  aceste  acţiuni  participă  în  special  elevi, tineri, voluntari  şi  diverse ONG-uri.
De asemenea, în  cadrul Direcţiei  Silvice Botoşani se  derulează acum  şi  alte  acţiuni  specifice  cum ar  fi  exploatarea  masei  lemnoase, receparea seminţişurilor  vătămate,  efectuarea  controalelor de  fond în toate suprafeţele  administrate. 

Contact:
D.S. Botoşani      - 0231512882
O.S. Botoşani      - 0231516261
O.S. Darabani      - 0321631217
O.S. Dorohoi       - 0231610190
O.S. Flamânzi      - 0231552206
O.S. M. Eminescu         - 0231586330
O.S. Truşeşti       - 0231570231











 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Educației vrea responsabili cu educația rutieră în școli și inspectorate!

Marţi, 30 Aprilie 2024
65

Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 27850 din 26.04.2024. Documentul este semnat de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.O altă solicitare a Ministerului Ed...

Jandarmii din Botoșani promovează pe 1 mai oferta educatională în domeniul militar pe Pietonalul Unirii

Marţi, 30 Aprilie 2024
94

Tinerii interesați au ocazia să obțină informații referitoare la oferta de școlarizare pentru Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, care în sesiunea de adm...

Reprezentanți ai sistemului penitenciar ucrainean, în schimb de experiență la colegii din Botoșani (Foto)

Marţi, 30 Aprilie 2024
87

Și din acest deziderat, instituția evoluază atât în ceea ce privește furnizarea de condiții custodiale aliniate normelor internaționale, cât și în ceea ce privește dezv...