Și din acest deziderat, instituția evoluază atât în ceea ce privește furnizarea de condiții custodiale aliniate normelor internaționale, cât și în ceea ce privește dezvoltarea tehnicilor de lucru axate pe nevoi reale, în sprijinul recuperării persoanelor custodiate. Astfel, aceasta implează cele două mari obiective de investiții ce vor genera alte 400 de noi spații de cazare, dar nu se oprește aici. Și componenta soft a activităților zilnice plasează individul în centrul preocupărilor sale, activitățile desfășurate în interiorul penitenciarului sau în comunitate fiind principala preocupare a personalului sectorului reintegrare socială.
Curioși de specificul și arhitectura unui penitenciar de dimensiunile celui de la Botoșani au fost și cei trei reprezentanți ce au alcătuit delegația oficială a sistemului penitenciar ucrainean, care au fost prezenți la Penitenciarul Botoșani.
În cadrul scurtei vizite, au avut posibilitatea să afle câteva date referitoare la misiunea instituției, să observe sectorul de deținere, dar și spațiile destinate activităților socioeducative sau pavilionul școală amenajat pentru derularea activităților instructiv-educative aferente claselor I -X. Traseul a urmărit, de asemenea, și vizitarea camerelor de deținere, a atelierelor de creație și a capelei, unde preotul capelan a prezentat rolul instituției bisericești în viața celor care au greșit, dar și despre deținuții politici care au fost închiși în perioada comunistă.
A fost o experiență deosebită, oaspeții apreciind în mod deosebit și dorind să preia drept modele de bună practică, pentru a fi implementate, atât sistemul de infochioșcuri destinat accesului deținuților la informații legislative, dar și sistemul de cumpărături online cu terminale specializate și platformă e-commerce.
Au apreciat și au încurajat eforturile depuse de personalul unității pentru îndeplinirea îndatoririlor cu profesionalism, pentru comunicarea deschisă și pentru inovarea metodologiei de lucru cu persoanele custodiate.