Ce spun Ministerul Fondurilor Europene si Comisia Europeana despre cei 700 de lei pe care Guvernul Ponta i-a dat profesorilor in campania electorala

Ce spun Ministerul Fondurilor Europene si Comisia Europeana despre cei 700 de lei pe care Guvernul Ponta i-a dat profesorilor in campania electorala
Ministerul Educatiei este institutia care are sarcina sa verifice daca este sau nu adevarat ceea ce au scris in rapoarte profesorii care au primit suma de 700 de lei in campania electorala. Precizarea a fost facuta, la solicitarea HotNews.ro, de catre Ministerul Fondurilor Europene, care a evitat sa spuna insa ce risca Ministerul Educatiei, in cazul in care se constata ca nu a verificat folosirea fondurilor POSDRU sau ca a realizat o metodologie ambigua. HotNews.ro a trimis o solicitare de lamuriri si la Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca a Comisiei Europene.

Guvernul Ponta le-a virat profesorilor 700 de lei in campanie electorala pentru alegerile prezidentiale, bani destinati dezvoltarii profesionale, ca parte a unui proiect european.

Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a anuntat atunci ca a incercat astfel sa continue programul mai vechi 'Suta de euro pentru carti', dar ca de aceasta data profesorii nu mai trebuie sa prezinte niciun document justificativ pentru cheltuirea banilor.

In metodologia realizata de Minister si pe care HotNews.ro a gasit-o pe site-urile inspectoratelor scolare, se arata ca profesorii au primit cei 700 de lei in noiembrie 2014 pentru "activitati specifice pentru dezvoltarea profesionala" pe care sa le realizeze in perioada ianuarie-iunie 2015.

Metodologia precizeaza de asemenea ca, "pe parcursul perioadei de dezvoltare profesionala individuala, fiecare persoana care a beneficiat de acordarea subventiei completeaza, in perioada ianuarie-iunie 2015, un raport individual de dezvoltare profesionala, conform modelului de raport elaborat de Ministerul Educatiei Nationale". Ministerul Educatiei nu a publicat insa modelul de raport de care vorbeste in metodologie.

Numerosi profesori au transmis mesaje la adresa redactiei, intreband ce trebuie sa faca si care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca, pentru banii pe care i-au primit. In urma acestor sesizari primite de la profesori, HotNews.ro a trimis o solicitare oficiala de lamuriri la Ministerul Afacerilor Europene, dar si la Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale a Comisiei Europene (biroul Comisarului pentru afaceri sociale - care supravegheaza cheltuirea corecta a fondurilor POSDRU).

Ministerul Fondurilor Europene: Verificarea corectitudinii rapoartelor este strict sarcina Ministerului Educatiei

La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Fondurilor Europene a raspuns ca "suma de 150 euro (aproximativ 700 lei) nu este cheltuiala forfetara, ci este subventie. Subventia este cheltuiala eligibila".

"Cheltuielile efectuate in cadrul proiectului vor fi transmise de beneficiarul proiectului (Ministerul Educatiei Nationale) la AM POS DRU prin cereri de plata/ rambursare/ insotite de un set de documente, in conformitate cu Instructiunile si Deciziile AM POS DRU, coroborat cu legislatia specifica in domeniu (Regulamente financiare). Beneficiarului proiectului, Ministerul Educatiei Nationale, este responsabil cu modalitatea de acordare a subventiei. Grupul tinta [profesorii - n.red.] nu trebuie sa prezinte facturi, chitante etc. ca documente justificative deoarece aceasta suma se acorda sub forma de subventie", comunica Ministerul Fondurilor Europene, in raspunsul trimis HotNews.ro.

Ministerul intareste ca "suma de 700 lei este subventie, deci nu trebuie aduse documente justificative - chitante, facturi, adeverinte".

De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene spune ca raportul de activitate pe care fiecare profesor - beneficiar al sumei de 700 de lei - trebuie sa il realizeze poate fi luat in calcul de Comisia Europeana ca document justificativ pe baza caruia sa fie rambursati banii europeni catre Romania.

Intrebat ce risca profesorii care fac rapoarte fictive de pregatire profesionala, Ministerul Fondurilor Europene a raspuns pentru HotNews.ro ca "verificarea corectitudinii rapoartelor este strict sarcina Ministerului Educatiei Nationale, avand in vedere ca aceasta institutie primeste rapoartele respective".

La intrebarea 'ce risca Ministerul Educatiei, daca se constata ca nu a verificat cu rigurozitate si buna-credinta folosirea fondurilor POSDRU sau ca a realizat o metodologie ambigua?', Ministerul Fondurilor Europene a informat ca "Orice persoane, fizica sau juridica din Romania, beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Atat rapoartele mentionate, cat si metodologia pot fi verificate la momentul depunerii cererii de rambursare".

Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale a Comisiei Europene: Ministerul Fondurilor Europene este responsabil sa verifice cheltuielile declarate de Ministerul Educatiei

HotNews.ro a transmis o solicitare de clarificare si la Comisia Europeana, la Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale. In raspunsul trimis HotNews.ro, DG Employment anunta ca "statele membre sunt responsabile pentru gestionarea, implementarea si controlul programelor operationale. In conformitate cu Regulamentul CE nr. 1083/2006, normele privind eligibilitatea cheltuielilor sunt stabilite la nivel national (art.56)."

"Autoritatea de Management, in acest caz POSDRU din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, este responsabila sa asigure ca operatiunile sunt selectate pentru finantare in conformitate cu criteriile aplicabile programului operational si ca sunt conforme cu normele comunitare si nationale aplicabile pentru intreaga perioada de implementare (art.60)", arata Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale in raspunsul trimis HotNews.ro.

DG Employment precizeaza pentru HotNews.ro ca "Autoritatea de Management este responsabila si sa verifice daca produsele si serviciile cofinantate sunt livrate si daca cheltuielile declarate de beneficiari pentru operatiuni au fost suportate efectiv si in conformitate cu normele comunitare si nationale. In plus, sistemele de gestionare si control ale programului operational stabilite de Statul Membru ar trebui sa asigure corectitudinea si regularitatea cheltuielilor declarate in cadrul programului operational. In cazul in care se constata nereguli, ar trebui luate masuri pentru a recupera platile efectuate nejustificat". 

CITESTE MAI DEPARTE!
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
572

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
70

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

Duminică, 19 Mai 2024
78

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...