Mihai Tabuleac: Raspunsul de la minister a fost dati oameni afara sau taiati-le din leafa!

Mihai Tabuleac: Raspunsul de la minister a fost dati oameni afara sau taiati-le din leafa!

 Mihai Tabuleac, presedintele Consiliului Judetean Botosani  

Problemele angajatilor din sistemul de asistenta sociala par sa fie mult mai grave, privite din prisma celor de la nivel central, mai ales atunci cand se pune pe tapet problema banilor.

Astfel, la incercarea presedintelui Consililui Judetean Botosani de a identifica solutii pentru rezolvarea problemei de natura financiara, responsabilii de la Bucuresti ii ofera lui Mihai Tabuleac doua posibilitati: ori sa dea angajatii afara, ori sa le taie lefurile.

"Ieri l-am sunat si pe domnul secretar de stat Gherghina de la Ministerul Finantelor si am cerut sprijin pentru rezolvarea acestor situatii. Raspunsul nu m-a satisfacut deloc. Dumnealui a spus ceva de genul: Dati oameni afara!, iar eu am spus ca nu pot da oameni afara, ca incalc legea romaneasca, iar atunci a spus: Taiati din leafa!, iar eu i-am spus ca am taiat ce a stabilit legea ca trebuia taiat. Noi nu ne jucam cu destinele oamenilor si nici nu reprezinta un obiectiv al nostru sa dam de lucru la judecatori", a spus Mihai Tabuleac, presedintele CJ.

Reprezentantii CJ precizeaza ca s-au facut toate demersurile procedurale prin care sa fie achitate drepturile salariale cuvenite angajatilor, pentru luna iunie, la DGASPC.

"Am luat legatura si cu autoritatile, carora le-am depus memoriu justificativ privind necesarul de suplimentar la bugetul pe 2009 la aceasta institutie care se ocupa de protejarea categoriilor vulnerabile ale populatiei, e vorba aici de persoane in varsta si de copii, unii dintre ei cu handicap. Este necesar pe termen scurt sa se accepte o suplimentare a creditelor bugetare cu suma de peste opt milioane lei, din care trei milioane pentru plata salariilor cu termen scadent pe zece iunie. Patru milioane reprezinta tot drepturi salariale care ar trebui acordate in baza unor sentinte judecatoresti, care se refera la niste sporuri prevazute de contractul colectiv de munca", a declarat presedintele CJ.

In afara de solicitarea pentru suplimentarea creditelor bugetare, Mihai Tabuleac a depus la Ministerul Finantelor Publice si o cerere pentru a se accepta transferul alocarilor stabilite pentru timestrul III si IV in trimestrul II. Se pare ca o problema care face ca acest sistem de asistenta sociala sa fie pasat de la o autoritate la alta, atunci cand se stabilesc bugetele, este din cauza faptului ca avem de-a face cu o raspundere partajata si nu cu o raspundere exclusiva.

Finantatori pentru acest domeniu pot fi, potrivit legii, si Ministerul de Finante, si Ministerul Muncii si Consiliul Judetean, dar legea nu stabileste cu cat anume trebuie sa contribuie fiecare si atunci, potrivit presedintelui CJ, se inregistreaza un fenomen de pasare a raspunderii de la unul la altul care in final determina o situatie permanenta de subfinantare.

"Si anul acesta se repeta istoria, insa, dupa cum bine se stie, anul acesta se mai adauga un handicap, cel determinat de criza financiara. Noi speram ca autoritatile centrale sa realizeze ca pe plan local s-au facut toate eforturile posibile. Pentru sectorul social si al protectiei copilului noi din start am alocat o serie de fonduri si se cunoaste ca luna trecuta am mai facut o rectificare pe plan local care a permis plata drepturilor salariale la termen, cu exceptia acelei sentinte judecatoresti, in rest suntem in grafic si speram ca si luna aceasta sa nu se produca intarzieri", a conchis Mihai Tabuleac.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primii fermieri despăgubiți în acest an din cauza secetei și a grindinei. ”Am fost la un fermier din județul Botoșani…”

astăzi, 14:25
30

Echipele din cadrul Clubului Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare au un program încărcat în aceste zile în care se fac constatări în câmp acolo unde ferm...

Expoziția „Sacrul în artă” la Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești!

astăzi, 13:29
22

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a un...

Botoșăneanul care a ucis-o pe Mihaela, trimis în judecată!

astăzi, 12:56
221

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui P.F., în vârstă de 54 de ani, din municipiul Botoşani....