Monumente istorice "marcate" cu sigla si numele finantatorului!

Monumente istorice "marcate" cu sigla si numele finantatorului!

O fotografie sosita pe adresa redactiei Stiri Botosani semnaleaza faptul ca imobilul in care functioneaza Teatrul Mihai Eminescu Botosani este inscriptionat cu un insemn care ii atesta calitatea de monument istoric, insa placuta iese din cadrul legal care reglementeaza semnalizarea monumentelor istorice.

Adica, se poate observa in imagine, datele strict stiintifice sunt completate de cele ale sponsorului, in acest caz Clubul Rotary Botosani, nume caruia i-a fost atasat si sigla proprie.  

Directorul Directiei pentru Cultura Botosani a declarat ca placutele sunt executate conform legii.

"Este o obligatie a autoritatilor locale de a semnaliza monumentul, de protejare a monumentelor istorice, conform Ordinului 2237 din 27 aprilie 2004. Aceasta nu este o chestie de a se face reclama, este o obligatie legala de a marca si semnaliza monumentele. Aceste placute sunt facute conform legii, impreuna cu noi, de catre Primarie, in parteneriat cu Clubul Rotary, nu este absolut nicio problema. Eu mi-as dori ca pe toate monumentele istorice sa fie montate placute. Noi am facut o lista pe care am dat-o Primariei, care include monumente istorice unde trebuie montate astfel de placute", a declarat Danut Hutu, directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Botosani.

Din partea Primariei Botosani, Florin Ghiorghita s-a declarat multumit de colaborarea cu Clubul Rotary, mai ales ca, spune viceprimarul, "pe noi nu ne costa nimic, doar le dam voie celor din Clubul Rotary sa isi puna insemnele pe placute".
 
"Noi avem un parteneriat cu Clubul Rotary inca din anul 2010, pentru realizarea acestor placute de pe monumentele istorice din municipiul Botosani. S-a stabilit o lista cu monumentele unde vor fi aceste placute, si pe noi nu ne costa nimic, doar le dam voie celor din Clubul Rotary sa isi puna insemnele pe placute. Acest Club este unul care chiar ajuta foarte mult, si de asta exista si o deschidere din partea Primariei", a declarat viceprimarul Florin Ghiorghita.

Astfel de placute urmeaza sa fie montate pe mai multe cladiri-monument istoric, pe lista figurand Biserica Sfantul Nicolae, Biserica Cuvioasa Parascheva, Biserica Sfantul Gheorghe, Biserica Sfantul Ilie, Gara Botosani, Posta Veche,  Liceul Carmen Sylva (in prezent Casa Corpului Didactic), Casa Ciulei (in prezent Laboratorul de Medicină Legală), Casa Abete (in prezent Inspectoratul Şcolar), Casa Ciomac Cantemir  (in prezent Centrul Fundaţiei Ştefan Luchian), Casa Ventura, Şcoala Normală Carmen Sylva (in prezent Liceul de Stiinte ale Naturii), Palatul de Justitie.


Ce prevede legea!

Cadrul legal invocat de managerul Directiei de Cultura Botosani precizeaza foarte exact, in Anexa 5, continutul placii explicative de inscriptionare pentru monumentele istorice, si anume:
-tipul monumentului (casa, biserica, cetate, etc.);
-denumirea actuala/denumirea anterioara (daca este cazul);
-codul in Lista monumentelor istorice;
-datare;
-scurta descriere (circa 20 de cuvinte).

De asemenea, Norma metodologica din 27 aprilie 2004, de semnalizare a monumentelor istorice,  face referiri clare la Marcarea monumentelor istorice. Astfel, insemnul distinctiv care atesta regimul juridic de monument istoric al unui bun imobil, in vederea protejarii sale in timp de pace sau de conflict armat, este inscrisul in limba romana si in doua limbi de circulatie internationala al textului "monument istoric". Placuta trebuie sa cuprinda si sigla monumentelor istorice, un simbol grafic aprobat de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, protejat in conditiile Legii nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice.

Legea mai prevede ca inscriptionarea monumentelor istorice, avand la baza texte avizate de organisme sau institutii stiintifice de specialitate, se avizeaza de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, prin comisiile regionale ale monumentelor istorice in a caror raza teritoriala se afla monumentele istorice respective.

De asemenea, insemnele distinctive, siglele si inscriptionarea se executa din tabla emailata in culori alb 100% si maron pantone 291 C 100% sau, dupa caz, din alte materiale durabile, rezistente la intemperii: piatra, marmura, metal, prelucrat, plexiglas si altele asemenea.

Insemnele distinctive, siglele si inscriptionarea se amplaseaza cu avizul si cu asistenta de specialitate a Serviciului de monumente istorice din cadrul Directiei judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National in a carei raza teritoriala se afla monumentele istorice respective.

Primarii asigura prin aparatul propriu de specialitate si in colaborare cu Directia pentru Cultura aplicarea insemnelor distinctive si a siglelor de monumente istorice si controleaza intretinerea lor de catre proprietar.

Totodata, Serviciul de monumente istorice din cadrul Directiei judetene pentru Cultura colaboreaza cu autoritatile administratiei publice locale si asigura asistenta de specialitate pentru marcarea si inscriptionarea monumentelor istorice.
 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
309

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
527

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
156

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...