Profesorii au avut discutii cu Ada Macovei: "Nu a stiut ce sa ne raspunda!"

Profesorii au avut discutii cu Ada Macovei: "Nu a stiut ce sa ne raspunda!"

Alina Voinea

Profesorii care s-au adunat vineri in curtea ISJ Botosani nu au sanse de izbanda in demersul lor, atata timp cat, motiveaza reprezentantii Inspectoratului, nu sunt bani in buget pentru a se pune in aplicare hotararile judecatoresti. Cu toate acestea, spun cadrele didactice, ISJ nu are competenta pentru a se opune acestor decizii ale instantei, conform legislatiei in vigoare, ISJ trebuind sa vizeze doar statele de personal.

"Doamna secretar de stat Oana Badea a trimis o scrisoare catre inspectoratele scolare din tara, prin care solicita inspectorilor scolari generali sa vizeze si statele de plata, neinvocand un temei legal. Aceasta scrisoare a fost trimisa si la Trezoreria Botosani, motiv pentru care Trezoreria refuza achitarea drepturilor salariale catre cadrele didactice, pe motiv ca statele de plata nu sunt vizate de ISJ, sunt vizate doar cele de personal. ISJ a aprobat statele de personal in care sunt incluse toate drepturile castigate de cadrele didactice, in schimb a trimis o nota directorilor sa introduca in statele de plata o coloana cu denumirea Avans, in care se evidentieze sume mai mici decat drepturile care ni se cuvin, pe motiv ca nu exista bani in buget. Am cerut audienta la doamna Ada Macovei, initial a refuzat, dar intr-un final a acceptat sa discute cu noi, i-am cerut sa invoce temeiul legal in baza caruia are competenta de a viza acele state de plata. Nu a stiut ce sa ne raspunda", a precizat Alina Voinea Axinte, lider SIP FEN in cadrul Colegiului national "Mihai Eminescu" Botosani.

Alina Voinea mai spune ca in Consiliul Profesoral s-a decis ca directorii sa nu vina la vizat cu state de plata care cuprind drepturi mai mici.

"Noi am muncit, nu avem nicio vina ca nu sunt bani, nu ne-a spus nimeni sa muncim mai putin ca bugetul nu are bani. Conducerea Colegiului Mihai Eminescu ne-a transmis ca pentru luna ianuarie sunt asigurate doar 63% din drepturile salariale, dar suma este mai mica decat inainte de taierea cu 25%. Daca nu vor fi bani vom hotari luni inchiderea scolilor", a spus Alina Voinea.

De partea cealalta, inspectorul general adjunct Daniel Botezatu spune ca ordonatorii de credite trebuie sa se incadreze in bugetul de salarii de care dispun.

"Din pacate, deocamdata exista un blocaj in sensul ca prevederile legale nu permit ISJ sa dea curs solicitarilor cadrelor didactice, solicitari intr-un fel indreptatite. Chiar daca au castigat aceste drepturi prin hotarare judecatoreasca, exista si alte legi in care se prevede clar ca ordonatorii de credite trebuie sa se incadreze in bugetul de salarii pe care il au. In acest momet, bugetele nu permit punerea in aplicare a hotararilor judecatoresti. Vom face demersuri la Ministerul Educatiei pentru a gasi o rezolvare la toata aceasta situatie. Luna aceasta, cadrele didactice vor primi banii, dar nu stim daca vor incasa drepturile salariale conform hotararilor judecatoresti", a mentionat Daniel Botezatu. 


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

astăzi, 21:14
254

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
299

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
189

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...