ANTONIA OLARIU - Cariera nemteasca, inima de romanca!

ANTONIA OLARIU - Cariera nemteasca, inima de romanca!

ANTONIA OLARIU

Botoşăneanca Antonia Olariu a fost premiată la 1 decembrie cu distincţia de onoare de către primarul oraşului german Konstanz.

Antonia Olariu este originară din Botoşani, unde a urmat cursurile Liceului de Artă "Ştefan Luchian" şi ale Colegiului National "A.T. Laurian", fiind eleva profesorilor de limba germană Claudia Hamburda si Beatrice Finkel, si continuându-şi apoi studiile la Facultatea de Filologie (germană şi spaniolă) a Universităţii "Al.I.Cuza" Iasi, unde a făcut parte din echipa de studenţi participanţi la parteneriatul academic cu Universitatea germană din Konstanz, cale pe care a parcurs tot traseul ce a fost relevat cu prilejul acordării prezentei distincţii în marea sală de festivităţi a Primăriei oraşului Konstanz.   

Oraşul german Konstanz, situat la confluenţa dintre Germania, Elveţia si Austria, oferă, începând din anul 1997, distincţii de onoare în cadrul Zilei mondiale a angajamentului voluntar pentru merite deosebite în diferite domenii şi direcţii precum: propagarea şi sprijinirea culturii, protecţia mediului înconjurator, angajament politic şi social, organizaţii bisericeşti etc. Anul acesta distincţiile au fost acordate pentru prima data pentru merite deosebite în consolidarea relaţiilor interculturale şi integrării europene unor  cetăţeni de origine germană cât şi străină.



Printre cei cărora Oberbürgermeister Horst Frank, primarul general din  Konstanz, le-a acordat asemenea distincţii de onoare în sala de festivităţi a Primăriei oraşului în ziua de 1 decembrie, se află şi Antonia Olariu, un nume deja cunscout in regiune, preşedinta societăţii germano-romane "Bodensee", Konstanz, fiind singura româncă ce a fost recompensată pana in prezent în acest fel de către reprezentantul autorităţii germane. Faptul este cu atât mai simbolic şi îmbucurător cu cât 1 decembrie este şi Ziua Naţională a României şi întrucât oraşul Konstanz este un centru universitar internaţional ce găzduieşte un foarte mare număr de studenţi români, graţie unui puternic şi statornic parteneriat cu Universitatea "Al.I.Cuza" din Iaşi.

In alocuţiunea de laudatio rostită de primarul general Horst Frank, acesta a prezentat activitatea şi argumentele ce au stat la baza acestei premieri relevându-se printre altele următoarele: Antonia Olariu are dubla cetatenie, germana si romana, si locuieşte de mai bine de 10 ani în Konstanz unde şi-a gasit o a doua "patrie"; este lector de limba germană pentru studenţii internaţionali la Universitatea de Excelenţă din Konstanz, traducător autorizat de germană şi română pentru landul Baden-Württemberg, doctorandă a departamentului de germanistică al Universităţii Konstanz, actualmente şi  director adjunct al instituţiei Welcome Center a Universităţii din Konstanz din cadrul Departamentului de Relaţii Academice şi Internaţionale şi referent pentru cercetatorii internaţionali şi totodată, coordonatorul cursurilor de limbă germană pentru doctoranzi, post-doc şi profesori internaţionali. Coordonata principală a Antoniei Olariu este activitatea în domeniul internaţional, intercultural şi în procesul integrarii străinilor cu aplicare în  coordonarea şi  predarea cursurilor de limbă germană în cadrul proiectelor de integrare a străinilor din cadrul Universităţii Populare Konstanz şi realizarea de programe si curicule de integrare lingvistică pentru aceasta instituţie;  examinarea de institutii care oferă cursuri integrative de limba germană în vederea obţinerii licenţei de funcţionare din partea ministerului emigrării; examinarea străinilor in  testul de limba germana în vederea obţinerii cetăţeniei germane; analiza de manuale de limba germană pentru edituri germane; specializare si publicaţii în domeniul socio-lingvistic în special pe tematica interdependenţei dintre limbă şi identitate în cazul emigranţilor adulţi s.a.

Pe plan social Antonia Olariu se angajeaza activ în consolidarea relaţiilor româno-germane din anul 2004 cand a preluat conducerea Societăţii Germano-Române "Bodensee". Impreună cu o echipă de români şi germani, domnia sa a organizat în ultimii 7 ani peste 70 de manifestări pe teme culturale, artistice, muzicale, politico-sociale, economice etc. în colabrorare cu mulţi parteneri precum Universităţile Konstanz şi Iaşi, Centrul Cultural Konstanz, Biroul pentru integrare al oraşului Konstanz, Biserica Românească Sf. Duh din Konstanz, Filarmonica Konstanz s.a. Pentru aceasta societate d-na Olariu activeaza pe bază de voluntariat, nu numai ca organizator, ci şi ca traducator şi referent de presă în colaborare cu jurnalişti germani şi români. Antonia Olariu este iniţiatoarea Zilelor Culturale şi Ştiintifice la Bodensee care au avut pentru prima data în 2005. Se impune completarea ideii că Societatea a organizat cu regularitate în toţi aceşti ani  manifestări de cultură, muzică şi poezie, concerte de cameră, săptămâni cinematografice, seri de lectură, matineuri artistice, excursuri in economie, politică şi teme de actualitate, colocvii ştiintifice, întâlniri colocviale s.a.

Printre personalităţile care au participat la acţiuni ale societăţii la Konstanz s-au numărat: scriitorul româno-elveţian Cătălin Dorian Florescu; Wilfried Gruber, fostul ambasador al Germaniei la Bucureşti;  Fritz Bläsner, fostul director al biroului de legătură al L-Bank Baden-Württemberg din Stuttgart; Mag. Rembert Schleicher, referent al Oficiului de Relaţii Internaţionale al Universităţii din Viena şi fost preşedinte al Acţiunii Catolice a Mitropoliei din Viena; Dr.Matthias Buth, secretar de stat pentru cultură şi media la Bonn; Dr. Erhard Busek, vice-cancelarul Austriei; pianista Luiza Borac din România;  Bernadette Conrad, cunoscuta autoare si journalistă germană; Daniel Bănulescu, cunoscut autor român din Bucuresti si traducatoarea lui, Aranca Munteanu din Viena ş.a.

De specificat  faptul ca toate aceste manifestari sunt organizate pe baza de voluntariat si cu resurse proprii.

Acordarea acestei înalte distincţii româncei Antonia Olariu, reprezintă, înainte de toate, un semn al preţuirii pe care autorităţile germane ştiu să o acorde fără prejudecăţi celor ce-şi  dovedesc cu prisosinţă meritele şi contribuţia în promovarea culturii şi la integrarea europeană, ceea ce se dovedeşte şi prin formula de încheiere a textului înscris pe diplomă:
 
"Pentru meritele deosebite în acest angajament exemplar vă exprim mulţumirile şi înalta mea apreciere. Konstanz, 1.Dec. 2010. Horst Frank, Primar General".                                                           
 
 


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
80

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
89

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
120

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...