Uneori, oamenii se prezintă pe ei înşişi prin reuşite excepţionale, succese răsunătoare. Andrei Dumbravă este de departe unul dintre tinerii pentru care "eşecul" spune mai mult decât o duzină de fapte obişnuite. A fost admis cu brio la Massachusetts Institute of Technology. "Însă la scurt timp a venit şi cea mai mare dezamăgire a vieţii: lipsa banilor pentru a putea duce o viaţă dincolo de oceanul Atlantic", spune chiar Andrei Dumbravă. Este cu adevărat un eşec sau poate Andrei Dumbravă obţinuse ceea ce şi noi, şi el, aveam nevoie: recunoaşterea unei valori, a unui produs al şcolii botoşănene: "Nu pot să spun că absolvirea liceului nu este o realizare foarte mare, în condiţiile în care am urmat cursurile unuia dintre cele mai bune licee din ţară", mărturiseşte Andrei, vorbind despre Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Botosani.
Povestea lui Andrei pare un scenariu de film, o poveste care, descoperind-o, îţi redă încrederea în generaţia pe care o credeam absentă din societatea postdecembristă. "Am crescut până la 9 ani în satul și comuna Cristinești, județul Botoșani, loc din care am foarte multe amintiri și unde, practic, pot să zic că mi-am pus baze solide pentru avântul în lumea ce aveam să o cunosc mai târziu. Apoi, până să plec la liceu (până la 14 ani) am copilărit în comuna lui George Enescu, de unde nu am chiar așa de multe amintiri…".
A urmat cursurile liceale în Botoşani, la Colegiul Național
Mihai Eminescu, profil informatica.
"Perioada liceului a fost probabil cea mai intensă etapă a vieții mele de până acum, deoarece am avut parte atât de succese imense în multe activități pe care le-am întreprins, dar totodată am avut norocul de a avea în preajma mea încă de la o vârstă fragedă oameni care nu neapărat mi-au vrut binele. Perioada liceului a fost pentru mine un duș rece după care m-am simțit revigorat și plin de viață, creându-mi astfel experiența și oportunitățile de care am nevoie pentru a-mi continua viața", spune Andrei. De cine îşi aminteşte astăzi? "Din liceu îmi aduc întotdeauna aminte cu plăcere de Doamna Profesor Petrea, de Domnul Huțanu, de Domnul Iureț și de Domnul Purice, oameni care au avut încredere în mine și mi-au oferit sfaturile și susținerea necesare pentru a reuși".
În timpul liceului, a participat la numeroase competiţii naţionale, obţinând rezultate excepţionale. În 2005, se întoarce acasă cu Mentiunea a II-a de la Olimpiada Nationala de Informatica. Un an mai târziu obţine Premiul II la Concursul de creaţie Software "Unirea", dar şi Locul II la Olimpiada Nationala de Informatica.
In 2007 este distins cu Menţiune la etapa judeţeană a Olimpiadei de Fizică, şi participă la Etapa Naţională a Sesiunii Naţionale de Comunicate si Referate Ştiinţifice Zalău, cu lucrarea de cercetare: Municipiul Botoşani, impact fizico-geografic asupra regiunii şi a mediului înconjurător.
În ultimul an de liceu participă la Etapa Nationala a Olimpiadei de Geografie.
O altă ispravă din liceu se numeşte… Radio "Emisat"! "Am preluat staţia de radioficare a şcolii care se afla în condiţii improprii de funcţionalitate, am adus-o la parametrii optimi de funcţionare. Am iniţiat şi moderat emisiuni de radio. Am desfăşurat şi activităţi conexe, cum ar fi obţinerea de finanţe şi dezvoltarea bazei tehnice de emisie şi radioficare. În acest timp am colaborat şi cu radioul local Radio AS, unde am moderat emisiunea TinFest".
Tot în timpul liceului participă la proiectul YouthSummit 2007, la Parlamentul European, unde sustine teza "Diferente economico-culturale si raporturi de dezvoltare intre statele membre UE si Statele partenere", teza inscrisa in carta strategiei de dezvoltare pe urmatorii 50 de ani a UE.
Un alt fapt extraordinar este activitatea de voluntariat. A activat în multe ONG-uri și autorități. "Dintre acestea, cel mai mult mi-a plăcut să fac voluntariat la Asociația Județeană Sportul Pentru Toți din Botoșani (unde am învățat foarte multe lucruri bune de la Domnul Strujan), în Tempustin, unde am avut prilejul să pun la aceeași masă atât profesori cât și elevi, Junior Achiemevenst România – divizia Botoșani, unde am învățat cum să îmi dezvolt spiritul antreprenorial. Şi mi-a plăcut la nebunie scurta mea activitate la Parlamentul Europei, unde am avut prilejul să vizitez Europa și alte țări non-europene", spune Andrei Dumbravă.
Studiaza la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi", specializarea de Automatică și Informatică Aplicată (Ingineria Sistemelor).
"Am multe idei, puține bune, sunt un libertanian convins, ajut cât pot pe oricine îmi cere ajutorul, nu am pretenția la răsplată, dar nu tolerez trădarea și incompetența".
(Date preluate de pe dumbravaandrei.ro)