LA MULTI, ROMANIA! LA MULTI ANI, BOTOSANI!

LA MULTI, ROMANIA! LA MULTI ANI, BOTOSANI!
De 1 Decembrie, dincolo de mandria de a fi romani, ar trebui sa ne bucuram ca suntem oameni. Rubrica Botosaneanul Zilei, pe care redactia noastra a initiat-o inca din 2008, a fost un real sprijin al acestei publicatii, deopotriva pentru redactori si cititori.

Rubrica din partea stanga a paginii a fost un reper pentru multi dintre noi. S-au perindat pe sub ochii nostri, in cei peste doi ani, sute de oameni minunati, de la care am invatat ca viata merita iubita, ca orice este posibil daca respecti regulile jocului. Si daca jocul se mai schimba, regulile raman de fiecare data aceleasi: respectul fata de semenii tai, generozitatea si credinta.

Uram astazi, de Ziua Romaniei, LA MULTI ANI tuturor botosanenilor, cei stiuti - sarbatoriti de noi de-a lungul timpului, dar si celor nestiuti. Te sarbatorim astazi pe tine, cititorul care strabate aceste randuri pentru ca a ales sa isi faca siesi si noua aceasta bucurie, te sarbatorim pe tine, botosanean de dincolo de tara, dar si pe tine, cel care in zile si ani ne-ai criticat, meritat sau nemeritat, ajutandu-ne astfel sa fim vigilenti cu noi insine, sa nu facem rabat de la valoare si calitate.

Dar am ales sa cinstim astazi in mod special cativa botosaneni care in acest an ne-au facut sa fim mandri ca locuim in acest judet parca uitat de Romania cea mare, intr-un loc tot mai sarac si mai trist. Sa nu uitam, insa, ca in acest Botosani ne simtim cel mai impreuna, ne stim si ne ajutam, ne sprijinim si ne suparam pentru a ne imbratisa apoi cu dragoste.

LA MULTI ANI, BOTOSANI! SINCERE REVERENTE, BOTOSANENI!

PETRU MAXIM este un artist pentru care anul 2010 a fost devastator! Inundatiile din Dorohoi, din vara acestui an, i-au distrus tablouri, obiecte de arta, schite, arhiva, dar si cuptorul de ars. Artistul a simtit "in carne vie" mania apelor, urgia prapadului, lupta pentru viata sa si a operei sale. Cand apele s-au linistit, Petru Maxim a privit in jur si, coplesit de dezastru, a facut un gest neasteptat: cu palmele goale a strans malul lasat de ape in casa, mal din care a modelat apoi vase, opere de arta. Extraordinar este ca artistul a avut puterea si curajul sa se minuneze de calitatea lutului adus de ape in casa lui. Apa nu a invins decat omul,artistul si arta sa au triumfat! Pentru lectia de optimism oferita, pentru respectul fata de arta si demnitatea de artist, il sarbatorim astazi si ii spunem LA MULTI ANI!  

MARIUS GIRADA, baiatul care scrie cu nasul, se afla in aceste zile La Chisinau, unde este supus unei foarte dificile interventii chirurgicale. Are 31 de ani si, din cauza nasterii grele, are un handicap fizic gradul intai, cu diagnosticul tetrapareza extrapiramidal. Nu a fost niciodata la scoala, nu poate comunica, insa... a invatat singur sa scrie si sa citeasca, sa foloseasca un computer. Mai mult, si-a facut si blog! Este de o generozitate extraordinara, induiosatoare. Dumnezeu l-a rasplatit si, atunci cand a avut nevoie de ajutor, botosanenii si romani din toata lumea au sarit sa il ajute pentru a pleca la Chisinau, la operatie. Marius stie acum ca are multi ingeri pazitori si vrea sa se faca bine pentru a putea ajuta pe cei ramasi in suferinta. Pentru sufletul sau minunat, pentru frumusetea cu care stie sa primeasca o mana intinsa, il sarbatorim astazi si ii spunem LA MULTI ANI!

Actorul MARIUS ROGOJINSCHI a implinit 50 de ani de viata, insa mai mare sarbatoare decat frumoasa varsta a fost cadoul pe care artistul l-a facut botosanenilor: spectacolul "O zi din viata lui Robinson Crusoe", dupa textul lui Dan Cojocaru, cu Florin Iftode si Marius Rusu, un spectacol-eveniment pe care istoria il va consemna si il va aseza pe locul pe care il merita. Marius Rogojinschi a renuntat la conducerea Teatrului Vasilache, pe care l-a condus in ultimii ani, anuntand ca isi va continua cariera in Iasi, ca profesor universitar, colaborand insa mai departe cu cele doua teatre din Botosani. Pentru profesionalismul in teatru, pentru contributia in cultura botosaneana, pentru o viata inchinata artei spectacolului si a publicului sau, il sarbatorim astazi si ii spunem LA MULTI ANI!

CONSTANTIN POSTEUCA.Viata in slujba altor vieti! Intr-o cumplita noapte de sfarsit de iunie, un pompier din Dorohoi se lupta cu apele, smulgand din ghearele puhoaielor oameni, animale, lucruri mai mari sau mici... In acest timp, casa pompierului era invadata de ape, de mal, singura si fara aparare in fata dezastrului. Constantin Posteuca platea chirie la stat pentru casa in care isi duce zilele. Nu a fost niciodata proprietar, dar ii placea sa spuna ca sta in casa parinteasca, pentru ca acolo au respirat pana in ultima clipa parintii sai. In casa lui Constantin Posteuca, apa a distrus mobila, a naruit peretii. Neasteptat, ceva a ramas neatins: uniforma de gala a pompierului! "Singurul lucru care a ramas intact si l-am salvat in proportie de 100% este uniforma militara. Locuiam singur in casa parinteasa, parintii mei fiind decedati. In mare, am ramas cu un dulap care este ud. Si o canapea", marturisea dupa potop agentul Inspectoratului Judetean Pentru Situatii de Urgenta Botosani, Detasamentul Dorohoi. In acea noapte de 28 iunie, Constantin Posteuca fusese la zeci de kilometri de casa. Spre seara a ajuns, in misiune, la Pomarla, unde apele erau mari. In intunericul care tocmai se lasa, o veste a cazut ca un trasnet pentru dorohoian: casa lui era lovita de ape. "In data de 28 iunie am fost chemati la Radauti Prut pentru a ajuta oamenii de acolo, iar seara au fost inundatii in municipiul Dorohoi. In acea seara cand mi-a fost inundata casa am mai fost de serviciu la Pomarla si Varnav, unde a fost salvata o femeie din casa, acolo apele au fost foarte mari! Apoi am fost chemati la intrare in Dorohoi, si atunci un coleg m-a anuntat ca nu se poate intra la mine ca este apa. In prima faza am crezut ca este o gluma, dupa care am reusit, ajutat de colegii de la Botosani, sa trec paraul si sa ajung acasa", povesteste pompierul. Dincolo de bucuria, emotia si miracolul salvarii unei vieti, cata singuratate incape in sufletul unui pompier in mijlocul unei case mistuite de ape? Stim insa cum arata un roman care, intr-o casa distrusa, are putere sa spuna: "Mi-am salvat uniforma militara!". Pentru demnitatea profesionala, pentru exemplul oferit noua si camarazilor sai, il sarbatorim astazi si ii uram LA MULTI ANI!

CRISTIAN PASCARIU. In luna octombrie 2010, un tanar regizor din Botosani concura, in Emiratele Arabe Unite, la Competitia de Film Studentesc din cadrul celei de-a patra editii a Festivalului Internaţional de Film de la Abu Dhabi, care s-a desfasurat in perioada 14-23 octombrie 2010, fiind unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Orientul Mijlociu. 12 titluri de scurt metraj realizate de studenti au fost selectionate in competitia de film studentesc, prima de acest fel din istoria festivalului din Emiratele Arabe Unite. "Beţisoare Rock`n`roll", in regia botosaneanului Cristian Pascariu, a câştigat Premiul 3.
Cristian Pascariu a concurat in acest an si in finala TIFF (Transilvania International Film Festival), tot la sectiunea scurtmetraj, cu aceeasi pelicula premiata in Emiratele Arabe Unite. "Betisoare rock n’roll" a fost realizat complet in Cluj Napoca si cu actori clujeni. Cristian Pascariu a urmat cursurile Facultatii de Teatru si Televiziune din Cluj, sectia Cinematografie Fotografie Media. S-a nascut pe 19 august 1987, la Botosani, oras in care a simtit pentru prima data ca viitorul sau este legat de cinematografie.
Pentru performanta reusita, intr-o lume tot mai greu de cucerit, pentru succesul sau, in dreptul caruia va scrie pururi: Botosani, indiferent in ce parte a lumii se va afla, il sarbatorim astazi si ii uram LA MULTI ANI!

ADELINA FULGA este singura botosaneanca participanta in 2010 la o olimpiada internationala! Si nu numai atat. Adelina Fulga si-a reprezentat cu cinste judetul, fosta eleva a Colegiului National "Grigore Ghica" Dorohoi, clasandu-se pe locul al II-lea la Olimpiada Internationala de Limba, comunicare si literatura romana, care a avut loc la Constanta. Pentru performanta sa, Adelina a fost premiata de Ministerul Educatiei, de aceeasi cinstire bucurandu-se si profesoara care a pregatit-o, Oana Bouafia, dar si liceul la care a invatat.
Acum, Adelina Fulga este studenta, dar numele sau se va afla mereu in inimile dorohoienilor si nu numai. Adelina a facut performanta si in literatura, dar si in muzica populara si, in ultimul timp, in cea usoara. Insa cea mai frumoasa, minunata performanta este cea de a fi OM, in slujba Oamenilor. Pentru modestia, delicatetea si inteligenta cu care isi construieste cariera, bazandu-se numai pe fortele proprii si propriile capacitati, o sarbatorim astazi si ii uram LA MULTI ANI!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
12

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
24

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
51

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...