Ramona Bizbac – RAM. Povestea de succes care pleacă din Botoșanii copilăriei!

RAM este colecția care, pe lângă amprenta personală care decurge din nume, aduce și  o notă aparte pe podiumurile de prezentare. Puțini știu, însă, că această colecție are în spate o poveste foarte frumoasă despre Botoșani.

Diploma Show 2024, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, se află la cea de XI-a ediție. Între 4 și 13 octombrie, Diploma Show 2024 aduce în fața publicului 145 de lucrări din 18 domenii creative, printre care arhitectură, arhitectură de interior, design de produs, design grafic, fashion și multe altele.

Potrivit organizatorilor, chiar dacă tendințele sunt într-o continuă transformare, creativitatea rămâne o componentă fundamentală a existenței noastre. Moda, ca formă de expresie a acestei creativități, este perfect ilustrată în secțiunea de Fashion a Diploma Show 2024, locul ideal pentru a descoperi noi perspective și inspirații.  

Printre proiectele selectate la categoria Fashion se află și cel care poartă semnătura unei botoșănence. Este vorba despre Ramona Bizbac, cu colecția RAM, dedicată modei sustenabile și a filosofiei slow fashion.

Prin creațiile ei, Ramona Bizbac transmite emoții autentice, inspirate de amintiri personale profunde. A fost influențată de confortul și siguranță simțite în copilărie, sub o plapumă de lână, o reminiscență a căldurii și protecției căminului. Materialele folosite, exclusiv naturale, și accesoriile din sticlă masivă, lucrate manual pentru a captura lumina și a juca cu nuanțele cromatice, reflectă dorința ei de a crea obiecte vestimentare ce îmbină simplitatea și eleganța naturală. Astfel, creațiile Ramonei aduc în mod creativ forma și funcționalitatea în colecțiile sale, exprimând o conexiune profundă cu natura și emoția prin fiecare design.

Teatru, medicină… modă

Născută în Botoșani, Ramona Bizbac experimentează permanent diferite domenii artistice precum teatrul, muzica și dansul.

A absolvit Colegiul Național ”A. T. Laurian” din Botoșani, unde a activat și în trupa de teatru Drama Club. După liceu a urmat Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Modă (Fashion Design), în cadrul Universității Naționale de Arte București. Facultate care i-a deschis alte drumuri: a reprezentat România la Mittelmoda – Milano, unul dintre cele mai mari concursuri de modă internaționale.

“Mă aflu în mijlocul unui câmp copt, auriu, aud sunetul care trece de la o notă la alta, acum suspină, imediat urlă. Simt fiecare mic dezastru, de la un mușuroi de furnici dărâmat până la spicele care se usucă, toate au o cadență, fiecare arpegiu care stă în bătaia vântului surprinde un haos unic”, spune Ramona.

RAM este o colecție autobiografică, care face trimitere la imagini din memoria autoarei, la legătura ei cu natura și cu locul din care provine. Transpunerea pieselor și accesoriilor colecției se concentrează pe abordarea slow-fashion și include țesături realizate la războiul tradițional, intervenții asupra țesăturilor, suprafețe croșetate hand-made cu fire naturale, organice și accesorii sculptate în lemn.

”Liceul a fost una dintre cele mai frumoase perioade din viața mea. Drama Club m-a ajutat să mă dezvolt personal și mai ales mi-a confirmat dorința de a activa într-un domeniu creativ. Pasiunea pentru fashion design mi-a fost construită de către bunica și mama mea. Încă din copilărie au contribuit la formarea mea ca artist. Au lucrat ca o echipă, bunica m-a învățat să croșetez, iar mama mi-a insuflat pasiunea pentru modeling. De asemenea, tatăl meu este una dintre cele mai mari surse de inspirație. A plecat în străinătate timp de 12 ani pentru a-mi susține visul. El a fost cel care m-a învățat să lupt pentru ceea ce-mi doresc să realizez”, spune Ramona Bizbac.

La liceu, a aplicat pentru un profil real (științe ale naturii) din dorința de a urma o carieră în domeniul medicinei. Chiar s-a pregătit intens pentru admitere. Cu toate acestea, drumul ei avea să cotească radical… ”Chimia nu a fost niciodată punctul meu forte. Învățam doar pentru că știam că asta se cere la admitere. Mă aflam la ora de meditație, iar profesoara a observat de-a lungul timpului acest aspect și m-a întrebat: ”Ramona, ce vrei să faci cu adevărat?” Moment în care am răspuns: ” Vreau să fiu fashion-designer”. Ca orice elev care se gândește la o carieră în artă, mi-am pus problema viitorului și din acest aspect am fost influențată să “merg la sigur”. S-a dovedit în cele din urmă că pasiunea este mai puternică”.

Așa se face că după teatru și medicină a ajuns la… Universitatea Națională de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Modă (Fashion Design).

Povestea RAM

RAM este colecția care, pe lângă amprenta personală care decurge din nume (prescurtarea de la RAMona), aduce și  o notă aparte pe podiumurile de prezentare. Puțini știu, însă, că această colecție are în spate o poveste foarte frumoasă despre Botoșani.

“RAM este la momentul actual cel mai mare proiect pe care l-am făcut și cuprinde trei moduri de interpretare care pleacă dintr-un singur punct, Copilăria mea”, spune Ramona Bizbac, explicând:

1.” RAM” provine de la numele Ramona, ea fiind personajul principal în propria poveste.

 2.”RAM”, reprezentat de ramura de lemn, element natural, organic ce descrie imaginea vizuală a locului din care provine și de asemenea prezent ca element structural în colecție.

3.“RAM” precum memoria RAM a computerelor. Colecția este un cumul a memoriilor ce materializează natura, copilăria și locul din care provine nu doar într-un proiect ce marchează finalizarea studiilor universitare, ci într-un proiect de suflet.





Foto: Facebook / Diploma Show 2024

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Oameni Academiei, Scrisoare-Protest către ministrul Educației și Cercetării: ”Consecințele dezastruoase sunt inevitabile!”

Friday, 17 January 2025

Facem precizarea că Institutul ”A.D.Xenopol” – Academia Română, Filiala Iași, este condusă de ilustrul prof.univ.doctor academician Gheorghe Cliveti, istoric născut î...

VIDEO cu artistul Grigore Leșe în această dimineață, înainte de a pleca din Botoșani!

Thursday, 16 January 2025

Un concert aplaudat la scenă deschisă de publicul prezent în sala Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani. După evoluția din cadrul Galei, după ce s-a deplasat la hotel, pe fon...

Grete Tartler, pe scena de la Botoșani: ”Alegerea mea ca laureat în acest an aduce și un omagiu lui Mihai Eminescu!”

Wednesday, 15 January 2025

Momentul cel mai așteptat al Zilelor Eminescu a avut loc în seara zilei de 15 ianuarie, pe scena Teatrului din Botoșani, și anume decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminesc...