Alexandru Corneschi și-a scos la licitație ceasul cu care a alergat la Boston Marathon: ”Dăruiește, aleargă și fă bine!”

Despre botoșăneanul de 33 de ani se spune că este cel mai rapid maratonist român și unul dintre ambasadorii sportului românesc, atletul pledând pentru disciplină și importanța mișcării în viața de zi cu zi.

Pe 6 octombrie 2024 se dă startul unei noi ediții a crosului Sun Challenge, cel mai verde eveniment sportiv din București. Unul dintre ambasadorii aleși de organizatorii crosului este botoșăneanul Alexandru Corneschi.

Licitație specială pentru un scop nobil!

În urmă cu câteva zile, Alexandru Corneschi și-a scos la licitație ceasul Garmin 965, ”un adevărat partener de încredere”, cu care a alergat la Boston Marathon 2024.


”Acest ceas a fost martorul efortului și dedicării mele, iar acum vreau să îi ofer o nouă poveste. Cine oferă cea mai mare sumă de bani va avea onoarea de a alege o cauză socială unde vor fi donați toți banii. Așadar, nu doar că poți obține un ceas fantastic, dar poți și contribui la o schimbare reală în comunitate! Facem sport și fapte bune împreună! Dăruiește, aleargă și fă bine! Ceasul Garmin 965 te așteaptă!”, spune Alexandru Corneschi, care a precizat că licitația se încheie joi, 26 septembrie, la ora 12:00.

"Povestea mea a început în fața blocului!”

Născut în Botoșani, Alexandru a început să alerge încă din școala generală, din dorința de a găsi un sport individual în care toată munca lui să se vadă în rezultatul final. În cariera sa a participat la mai mult de 20 de maratoane, iar recordul personal l-a stabilit în 2022 la Berlin: 2 ore, 13 minute și 39 de secunde.

"Povestea mea a început în fața blocului. Acolo mi-am petrecut o bună parte din copilărie. Înconjurat de prieteni, alergam de dimineața până seara", mărturisește sportivul. S-a născut pe 17 iulie 1991, în Botoşani, şi practică atletismul de când se știe. A fost elev la Liceul Sportiv Botoşani, antrenat de prof. Daniela Iolanda Vieru, apoi a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii "Valahia" din Târgovişte, precum și Master (Performanţă sportivă) la Universitatea Universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacau.

Dar dincolo de studii și pregătire teoretică, pentru a obține astfel de rezultate, e nevoie de multă muncă și disciplină. Alexandru se antrenează în fiecare zi, minimum un antrenament de alergare, uneori chiar și trei.

“De dimineață, când lumea se duce la muncă, eu sunt printre mașini, la alergare. Alerg de cum ies din casă și până în parc, dau o tură, apoi mă întorc tot în alergare. Azi de exemplu am alergat 35 de kilometri și mai am un antrenament și diseară”, a povestit botoșăneanul pentru Hotnews..

Chiar dacă pentru un om obișnuit sună ca un efort incredibil, pentru el acesta e standardul. „Așa m-am obișnuit, și nu mă văd stând. Dacă stau 2-3 zile, încep să mă simt rău la propriu, am dureri greu de dus. Dar dacă m-aș putea întoarce în urmă, n-aș alege să fac altceva. Îmi doresc ca stilul ăsta de viață să îl am tot restul vieții”. De fapt, nu își amintește vreun moment când mișcarea să nu fi fost parte din viața lui. De când se știe a fost energic, mereu pe afară, mereu în mișcare. „Când eram mic, cea mai mare pedeapsă era să stau în casă. Dacă mi se spunea să stau în casă era nasol!”

În cei 20 de ani de sport, a alergat pe trasee din întreaga lume, dar cursa lui preferată rămâne Maratonul de la Berlin, la care merge de fiecare dată când are ocazia. „Atmosfera e superbă. Berlinul se împarte în două: cei care aleargă și cei care susțin. Acolo, evenimentul sportiv e prilej de sărbătoare.”

Lucrurile stau altfel în România. „Aici, nu avem încă o cultură a sportului, sportul nu e promovat deloc și lumea nu e obișnuită să îl practice. Dar cu toții avem nevoie de mișcare.” Totuși, rămâne optimist. „Cred că în ultimii ani oamenii au început ușor-ușor să înțeleagă asta, mai ales după pandemie. După o perioadă lungă de stat în casă, lumea și-a dat seama că și mersul pe jos sau cu bicicleta până la birou reprezintă tot mișcare și contribuie la starea generală de bine a fiecăruia”.

„Oricând poți începe să faci mișcare!”

Chiar dacă multă lume e intimidată de sport și nu știe de unde să înceapă, Alexandru consideră că e mai degrabă vorba de o barieră pe care ne-o punem singuri, fără să ne dăm seama. „Oricând poți începe să faci mișcare! Problema apare atunci când începi să te compari cu ceilalți. Dacă abia te-ai apucat de alergare, e incorect pentru tine să te compari cu colegul tău care aleargă de doi ani de zile. Când îți iei reper pe altcineva mult mai experimentat, e foarte ușor să te convingi că tu nu ești în stare și să te demoralizezi. Tocmai de aceea cel mai bun reper ești chiar tu. Dacă nu ai alergat niciodată, chiar și 500 de metri pot fi o mare reușită.”

Crede că alergarea e sportul perfect pentru cei care vor să înceapă să facă mișcare. „Alergarea e sportul de bază și e și cel mai la îndemână. Nu ai nevoie decât de o pereche de pantofi corespunzători, restul accesoriilor sunt extra. Dacă nu ai mai făcut asta niciodată, ia-ți o sticlă mare de apă, pornește un cronometru pe telefon și timp de o oră mergi alert prin oraș, nu alerga din prima. Sportul necesită răbdare. Nu trebuie făcut pe grabă și nu trebuie să te compari cu nimeni, sportul este doar pentru tine”.


Alex nu își dorește să fie văzut ca un sportiv de performanță, ci mai degrabă ca un promotor al mișcării. „Sportul de performanță e mai degrabă pentru mine și atât. În rest, ceea ce dau eu mai departe aș vrea să fie dragostea pentru mișcare, plăcerea de a face sport și ideea de comunitate creată în jurul sportului în general.”

„Oricine se poate alătura comunității de alergători, trebuie doar să începi. Așa că vino pe 6 octombrie să alergăm împreună la ediția de anul acesta a Sun Challenge! Ne vedem la start!”, este mesajul sportivului pentru cei care vor să alerge.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Specialiștii antidrog și polițiștii din Botoșani, în vizită educativă la elevii unui liceu din județ! (foto)

Thursday, 26 September 2024

Cu această ocazie, cei 70 de elevi prezenți și-au exprimat părerile cu privire la cauzele care conduc adolescenții către consumul de substanțe psihoactive și, împreună cu specialiștii ...

Un tânăr din Botoșani a rănit grav un câine, polițiștii l-au trimis în judecată!

Thursday, 26 September 2024

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, în luna martie a.c., în timp ce se afla în drumul public, ar fi lovit cu o bâtă un câine ce aparținea unui vecin. Exemplar...

Simona Popescu și Dumitru Crudu: Poeți în dialog la Memorialul Ipotești!

Thursday, 26 September 2024

Întâlnirea va avea loc, începând cu ora 10.00, în Sala de conferințe a Primăriei Botoșani și va fi moderată de Lucia Țurcanu. SIMONA POPESCU (n. 1965, Codlea, Br...