SUB SEMNUL UMORULUI MEDITATIV
Maximilian Opaiț (Max pentru apropiați) se află la a cincea carte de epigrame: „Poarta strănutului” (Editura „Sfera”, Bârlad, 2025). Celelalte patru sunt. „100 de epigrame” (2019), „Epigrame la max(im)” (2019), „Punctul pe I” (2021) și „Lumea ca… lumea” (2023). Despre aceste patru cărți au scris: Silvia Budescu („Epigramistul Maximilian Opaiț scoate cuvintele din forma lor naturală punându-le într-o versificație specifică epigramei, oferind catrenului limpezimea satirei plină de umor și profunzimea conținutului. Atent la actualitatea timpului, este purtătorul unei filosofii discrete, disimulată într-o ironie plină de dulce și amar…”), Geo Călugăru („… ca umorist în devenire, cuprinde în epigramele sale aspecte, idei, atitudini, cu responsabilitate selectate din viața socială și, trecându-le în formă epigramatică, se zidește în ele în cea mai mare parte, deosebit de inspirat”), Petruș Andrei („O bună stăpânire a limbii și a artei epigramei, un simț acut al umorului, un rafinament al ironiei și poantei subtile se vor decanta asemenea vinului nobil”), Serghei Coloșenco („Ca și în precedentele, autorul este inspirat de politicieni, pe care nu-i cruță, persiflându-i”), Culiță Ioan Ușurelu („Domnia sa, profesor de matematică, scrie epigrame luând exemple din literatura universală.(…) Deși unii consideră epigrama ca specie literară desuetă, Maximilian Opaiț consideră, pe drept, ca și noi, că aceasta are un rol important…”), Aristotel Pilipăuțeanu („Spirit polivalent, Maximilian Opaiț ne privește serios, impozant, cum șade bine unui profesor de matematică, printre altele, fin observator al cotidianului, din care desprinde semnificativ, secvențe strânse ulterior în ghiocul concentrat și vituperant al epigramei”). Chiar și eu am scris despre aceste patru cărți. Cea de-a cincea carte, pusă de curând în atenția noastră, are câteva elemente lămuritoare. În primul rând să remarcăm dulcea alintare pe care o face confraților epigramiști: „Fiindcă e „lumina minții”/ Umorul e un dar ceresc:/ Epigramiștii, ca părinții,/ Cu poanta, lesne te… ciupesc!” În al doilea rând, personalitatea autorului o regăsim într-un citat din Grigore Moisil: „Umorul? E un cocktail de revoltă și disperare”.
Primul capitol, „Tentația fructului oprit”, are la bază o observație a lui Emil Cioran: „Erotica emană dincolo de om: îl copleșește și îl năruie.” Începând cu primele semne ale îndrăgostirii (întâile bătăi accelerate ale inimii, fiorul erotic, pasiunea devoratoare etc.) continuând cu instalarea într-un anotimp al optimismului sau al decepției, al dorințelor cinstite sau al celor perverse, diadele create de protagoniști pot conduce la secvențe care îl obligă pe epigramist să apeleze la puterea lui de introspecție. Un astfel de inventar face Maximilian Opaiț, încât inserția în social completată de o satiră spirituală este de admirat. Cititorul va constata că autorul își focusează atenția pe adulteri: Motiv cu parfum de femeie(„De câtva timp a declarat,/ Convinsă că-i motiv acum,/ C-ar vrea divorț imediat,/ Că-n casă e un alt parfum”); Surpriză („Revelionul programat/ Ca-n anul ce-a trecut, în Malta,/ A fost deodată anulat,/ Că el plecase-acum cu alta!”); Soluție („Dacă-ți cauți o iubită,/ Stând la bloc, îți vin idei;/ Vezi ființa potrivită/ În vecina de la trei!”); Bilanț („Mă gândesc în post la toate/ Faptele ce-am mai făcut;/ Recunosc, am și păcate,/ Dar, păcat de ce-am pierdut!”); Unui antreprenor („Ca patron, fiindcă poate!)/ Orele suplimentare/ Le-ar dori mai mult fixate/ Noaptea(1)… pentru secretare!”).
Al doilea capitol, „Născut din interes”, unul „dedicat” politicienilor, ne demonstrează că autorul lămurește o dilemă: că nu ironia trăiește în epigramist, ci epigramistul e în centrul ironiei. Andrei Pleșu spunea cândva că omul politic trebuie să aibă măcar patru însușiri: fără carențe în exprimare, virtute autentică, să aibă uitare de sine și preocupare față de ceilalți. Lipsa acestora îl face erou de epigramă: Politica de cadre („E-o cutumă-n Parlament:/ Șeful mare la Senat,/ Se alege-n mod curent,/ Dintre cei ce-au plagiat!”); Meniu pentru politicieni („Un lucru-mi pare evident:/ În timpul care-acum s-a scurs,/ Gogoși găsești la Parlament,/ Ori la Bufet, ori în discurs!”); Consens politic („Guvernăm ca în Balcani,/ Înțeleși, cu banii cash,/ Învățați de-atâția ani,/ Cu gunoiul pus sub preș!”).
Deși Ioan Slavici ne-a atenționat că ”o singură datorie are omul: să nu fie prost.”, Maximilian Opaiț a constatat că nu prea a fost luat în seamă îndemnul și că a întâlnit surse inepuizabile pentru creațiile sale pe care le-a pus în capitolele următoare („Oameni și fapte”și „Cuvinte neastâmpărate”). Epigramele acestui capitol ne clarifică un aspect important: autorul are o tipologie:1. prostul (nu ştie şi nu ştie că nu ştie); 2. neştiutorul (nu ştie dar ştie că nu ştie); 3. adormitul (ştie şi nu ştie că ştie); 4. înţeleptul (ştie şi ştie că ştie). În aceste situaţii prostul trebuie ocolit, neştiutorul trebuie învăţat, adormitul trebuie trezit, iar înţeleptul trebuie ascultat: Unui parlamentar („Ales parlamentar pe-o listă,/ Având liceul terminat,/ Cu studiile lui, insistă/ Să facă și un doctorat1”; Geneză („Dumnezeu, la început,/ A făcut pe om din lut;/ Doar pe soacre(mari sau mici!)/ Le-a făcut și cu chirpici!”); Portret de politician („Când privim la cei aleși,/ Constatăm că nu le pasă; Toți sunt parcă înțeleși,/ Cetățeni… cu ceafa groasă!”).
Acest al cincilea volum se detașează de celelalte patru atât prin arhitectură, cât și prin umorul meditativ al autorului. Acestora li se adaugă meticulozitatea care se reflectă din respectarea mecanismelor pe care le impune creația unei epigrame. Trecerea de la primele trei versuri la cel de-al patrulea e una tăioasă, arcul electric creat luminând printr-un zâmbet fața cititorului avizat, Și cu acest volum, Maximilian Opaiț și-a consolidat statutul de epigramist.
Pentru voi, epigramiştii, Ştiri.Botoșani.Ro a inventat acest LOC DE DAT CU… EPIGRAMA. Aşteptăm creaţiile voastre pe adresa de mail manolegeorgica@yahoo.com până în fiecare zi de vineri a săptămânii. (Georgică Manole).
REMARCĂ LITERARĂ
Poetul are un statut,
Valabil de o veșnicie:
El scrie când nu-i cunoscut
Și-i cunoscut când nu mai scrie. (VASILE LARCO)
DICTEU
Stiloul este revoltat
Având acest motiv la bază:
E foarte des manipulat
Și scrie ce i se dictează. (VASILE LARCO)
FENOMEN PARANORMAL (dactilic)
Simplu tradus,
M-a dat pe spate:
Soața mi-a spus...
Că am dreptate!!(MIHAI HAIVAS)
IERTARE JUSTIFICATĂ (amfibrahic)
Pe soț, nu-i corect să-l tot cerți,
Din contra, de multe să-l ierți:
Perfect de-ar fi fost, azi se știe,
Că nu te lua de soție!(MIHAI HAIVAS)
UNIVERSITAR EXPIRAT (anapestic)
Promovat, cu „tam-tam”, prin concurs,
Chiar surprins eu rămân când l-ascult:
Căci, la orele sale de curs;
Noi idei nu mai curg...cam demult! ((MIHAI HAIVAS)
UNUI ANALIST
Ai dreptate și nu prea
Când emiți valori (supreme!);
Da, ne este viața grea,
Dar... nu pentru multă vreme. (AL. D. FUNDUIANU)
REPROȘ "BENEFIC"
- Mai bei, măi, omule? Mai bei?
(A scos nevasta foc pe "goarnă");
Iar el, sătul de gura ei,
Îi zise: - Toarnă! (AL. D. FUNDUIANU)
CIUDĂȚENIE
La medic, ipohondrul vine
Mărturisind necazul său:
_Mi-e greu și nu mă simt prea bine,
Că nu mi-a fost de-o vreme... rău! (MAX OPAIȚ)
UNOR ALEGĂTORI
Neavând deloc măsură,
Când e vorba de-un complot,
Unii tineri, când se-ndură,
Fac și ei atât cât... P.O.T. ! (MAX OPAIȚ)
STAREA NAȚIUNII
Românul e din nou în criză;
Azi toate parcă-i merg hai-hui.
Investitorii sunt în „ priză”
Căci LEUL nu mai face pui! (MAX OPAIȚ)
ÎNTRECERE
Concert în lumea păsărească,
Iar iepurii se-ntorc în luncă,
Pe când, în țara românească
Prezentă-i .... fuga cea de muncă. (CONSTANTIN PROFIR)
POLITICIENII NOȘTRI
Mulți, cu ochii pe plăcintă,
Lasă munca în uitare,
Dar nu uită să ne mintă
Și să-și umple buzunare! (CONSTANTIN PROFIR)
IDILICĂ
SE-amorezau demult la hore
Și-apoi ca-n filme se iubeau,
Iaqr azi, la fel, o spun pe șleau,
Durează… circa două ore! (IOAN MAMAISCHE)
DIVIZIUNEA MUNCII
Nu mai merge la vânat,
Nici la oaste nu e dus,
Azi, bărbatu-i… epilat,
Iar nevasta… la produs!(IOAN MAMAISCHE)
NOII EXPERȚI DE LA GUVERN
Lumea a aflat uimită
Că a încăput pe listă
Un " expert" în dat de mită
Lâng-o neo- securistă… (ȘTEFAN BAȘNO)
APROPO DE UN SONDAJ
Se spune că-n democrație
Majoritatea-i respectată!
Două treimi poate să fie
Suficient considerată??? (ȘTEFAN BAȘNO)
DESTĂINUIRE
Prin naștere sunt leu,
Zilnic muncesc din greu;
Văzând efortul muscular,
Mai bine mă nășteam...dolar. (ADRIAN TIMOFTE)
UN OM DEOSEBIT
Pe la medic la consult
Nu mă duc. N-am fost de mult.
Îmi lipsește acest nărav
Că nu vreau să fiu bolnav. (ADRIAN TIMOFTE)
UNII FUNCȚIONARI PUBLICI ȘI RESTRUCTURĂRILE
Au, săracii, de luat
O decizie cam grea:
Ori să plece de la Stat,
Ori la Stat să nu mai stea. (AXENTE IUGA)
CA LA FOTBAL
Scriu, dar pân' la poantă-s lac,
Pe căldura asta mare,
După două rânduri fac
Pauză de hidratare. (AXENTE IUGA)
ANGHEL SALIGNY
Constructori, primari, se crucesc,
Cu totii-njurând grosolan,
Primind de la I. Bolojan!
"O Lucrare Pierdută" citesc. (AXENTE IUGA)
NEPLĂCERI
În țara noastră mă-nervează,
Și nu mă satur să repet,
Acei, rotiți, ce guvernează
Și dopul când să beau din PET. (AXENTE IUGA)
REPLICILE LUI ȘTEFAN BAȘNO
DE-ALE MELE
Salut prieteni! Vă las,
Că tocmai mă sună amanta,
Revin peste-o zi și un ceas
...Cu poanta. (CRĂCIUN L. ALBA)
Deci amanta-ți-este muză
Înțeleg, are și har
Însă, mă întreb, ce scuză
Ai c-o vezi așa de rar??? (ȘTEFAN BAȘNO)
CA LA FOTBAL
Scriu, dar pân' la poantă-s lac,
Pe căldura asta mare,
După două rânduri fac.
Pauză de hidratare. (CRĂCIUN L. ALBA)
Că bei apă nu-i o dramă
Dacă storci și o lămâie,
Viitoarea epigramă
N-o să iasă prea lălâie... (ȘTEFAN BAȘNO)
ORDIN DE LA USR
Merg votanții-n rând la bar
Să destupe iar butoiu`,
Au primit un ordin clar:
De azi se va bea cu…ȚOIU! (GEORGICĂ MANOLE)
Domnule, noi, băutorii,
Protestăm, chiar vehement
Useriștii sunt notorii
Că beau moca-n Parlament! (ȘTEFAN BAȘNO)
După ce-ai băut un țoi
Te trimite la război
Fiindcă doamnă minustreasă
Este foarte belicoasă! (ȘTEFAN BAȘNO)
REȚETĂ TOXICĂ
Românii vor un corp frumos
Și țin diete cu temei,
Dar au un stil nesănătos:
Că se mănâncă… între ei! (NELU MATER)
Decât greieri și lăcuste
Eu prefer ce e sub fuste,
Fără pâine, chiar din oală
O consum îndată, goală... (ȘTEFAN BAȘNO)
BECALI LĂUDĂROSUL
Geaba zice c-are boașe,
Dar a luat-o pe cocoașe*;
Geaba zice: Mi se rupe;
Cu-așa joc nu pupă grupe. (DUMITRU BUJDOIU)
*Echipa lui, FCSB, a încasat două cafteli din trei meciuri,
de la anonimi din Andorra și Macedonia; și vin echipe de top.
DE SFÂNTUL ILIE: AL NOSTRU A
TUNAT ȘI-A FULGERAT CU…TAXE
Ne-a trăznit și ne-a răpus,
Taxe, biruri ne-a impus;
Și, parcă n-ar fi de-ajuns,
Plouă cu altele-n plus. (DUMITRU BUJDOIU)
MODEL AMERICAN
Congresmeni americani
Au idei bune și bani;
Ai noștri, făr-o lețcaie,
Ajung nababi…la pârnaie. (DUMITRU BUJDOIU)
METEO: FURTUNI
Ce ghinion pe chefliu !?
L-a surprins nevasta-n bar
Bând al zecelea pahar;
I-a dat Cod Portocaliu. (DUMITRU BUJDOIU)
COADĂ LA APROZAR
- De ce vrei să intri-n față,
- Sunt gravidă, băi băiete!
- Nu se vede, muierete;
- Păi, sunt de azi-dimineață. (DUMITRU BUJDOIU)