LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (267)

O rubrică de prof. GEORGICĂ MANOLE, scriitor, epigramist

Deşi am  văzut avertismentul Teodorei Pascale („Un cuplu, ei, căţelul şi pisica? / Sunt ba amici, ba puşi mereu pe sfadă, / Sau umblă între ei cu fofârlica, / Nu te băga, să nu îi calci pe coadă!”), am hotărât să mă „bag”.    

Dacă citeşti „Dueluri vesele cu pisici şi căţei” (Editura „Pim”, Iaşi, 2023; prefaţă: Ion Diviza), unde să te ducă gândul dacă nu la Tennessee Williams? Iată ce titluri  dă scriitorul american unor opere ale sale: „Un tramvai numit dorinţă”, „Trandafirul tatuat”,  „Noaptea iguanei” sau „Pisica pe acoperişul fierbinte”.  Asta este Teodora Pascale din această carte,  o pisică pe acoperişul fierbinte, dacă vă puteţi imagina aşa ceva.  Ea  se pisiceşte printr-o formă originală,  provocată de o  energie specială, căutând pasiune şi extaz şi  trimiţându-l pe David Valentin într-o stare de motăneală. „A te pisici” şi „a te motăni” (aici în rondeluri), acestea sunt verbele specifice primei părţi a acestei cărţi intitulată „Sabatul pisicilor”.  David Valentin pare morocănos, greu de scos din  starea de odihnă, excesiv de justificativă, pe când Teodora Pascale e un drac împeliţat pentru care sabatul a fost inventat să facă loc vrăjitoriilor, găsind explicaţii la orice aluzie.  Această primă parte, cu provocări şi răspunsuri  macedonskiene (armonizarea a 2 rime şi integrarea  refrenului în cele 13 versuri), confirmă o veche vorbă antică, pe care noi o parafrazăm astfel:  e prielnică o pisică tânără unui motan bătrân: David Valentin – „M-am hotărât subit să rup pisica, / Pe bani puţini, să fac dintr-una, trei, / Să aibă cine prinde şoricei, / Dar teamă mi-e, că nu câştig nimica. // E fără seamăn de nervos Grivei, / O latră, pentru el e inamica; / M-am hotărât subit să rup pisica, / Pe bani puţini, să fac dintr-una,  trei. //  Mă tot tapează de biştari amica, / De euroi, dolari, dar şi de lei, / Chiar dacă-mi va lipsi blăniţa ei, / Mai rău, de faliment mă roade frica… // Şi m-am decis, subit, să rup pisica!”; Teodora Pascale – „Nu are rost să rupi o mâţă-n trei, / Când ea ţi se oferă, generoasă, / Cu botul umed, caldă, delicioasă, / Scoţând, suavă, un miorlau: „Mă vrei?” //  Nu refuza, în lumea asta crasă, / Căldura unor braţe de femei, / Nu are rost să rupi o mâţă-n trei, / Când ea ţi se oferă, generoasă. //  Alege bine grâul de costrei, / Să-şi fie pâinea albă şi gustoasă; /  Ia-ţi o pisică tandră şi de casă, / Nu asculta ce latră-n lanţ Grivei, // Nu are rost să rupi o mâţă-n trei.”

Dacă prima parte este un mic tratat de psihobiografie care acoperă anumite caracteristici ale clanului pisicesc, ce conduc către o etiologie  a politicului, partea a doua („Jurnalul unui maidanez”) este una a conceptului de coaliţie armonioasă. Cele două personaje,  lăsând deoparte tachinările, împreună se scufundă în realul specific intervalului, ocupându-se de javre, cu  trimiteri consistente la politicienii de pretutindeni. Ca să fiu consecvent cu  modul de abordare a primei părţi,  partea a doua mă duce cu gândul la nuvela „Inimă de câine” a lui Bulgakov.  Câinelui Sharik  i se implantează organe de om şi, încet-încet,  asupra lui se vor produce unele  modificări ale craniului, ale oaselor, în timp ce lătratul aduce tot mai mult a voce de om.  Din postura de maidanezi (oameni de rând),  pisicuţa şi motănelul fac o analiză severă buldogilor (cei de la putere). Ei  observă  că  cei care intră în politică devin nişte Sharik pe invers (din oameni devin câini), descoperind: falşii dalmaţieni, maidanezii ajunşi pe treptele de sus, viaţa de „Grivei” din cauza emancipării  sexului opus, dorinţa de a avea o miss Bichon cochetă şi parfumată,  cei cu instincte de lup, lătrăii din primării,  şacalii din guvern cărora le fac  o acerbă concurenţă pitbullii şi căţelele de prin ministere, prezenţa avocaţilor cu inimă de câine, dulăii antisociali care scapă de belele intrând în Parlament sau dogul nebun pe mâna căruia a fost lăsată ţara: David Valentin – „Nu îl cunosc pe odiosul Grinch, / În schimb cunosc duzini de ticăloşi, / Ce ne-au furat toţi anii cei frumoşi, / Ducându-ne cu vorbe şi lozinci. // Nu mai avem cârnaţi şi caltaboşi / Şi din şorici ne facem iar opinci, / Nu îl cunosc pe odiosul Grinch, / În schimb cunosc duzini de ticăloşi. // De când mă ştiu am fost cu viaţa-n clinci; / La cârma ţării, politruci veroşi / Ne toarnă pioneze în galoşi / De îmi înec amarul în palinci! / Pe la Sibiu l-am revăzut pe Grinch!”; Teodora Pascale – „Cu „inimă de câine” sunt destui, / Dar au tupeu şi cer statut de „om”, / Chiar de vorbim acelaşi idiom, / Au chip uman dar omenie nu-i. // Stăpânii lumii au acest sindrom - / Al răului – pretind, apoi, statui; / Cu „inimă de câine” sunt destui, / Dar au tupeu şi cer statut de „om”. // Un câine, chiar de e el nimănui, / Când nu-i stârnit, e vesel şi bonom, / Iubeşte pe sărac ori gentilom / Şi merită respectul orişicui. // Cu „inimă de câine” sunt destui…”.

Partea a treia („De la câini, pisici luate şi apoi, la lume date”) continuă acelaşi demers etiologic în domeniul celor mai  răi conducători (kakistocraţii), rondelurile fiind studii de caz pornind de la 20 de proverbe despre câini şi 20 despre pisici.  Paremistica acestui capitol are   un singur  scop, să abordeze tema  propriu-zis socială cu aplecări pe inegalitatea socială şi apartenenţa la politică: Teodora Pascale („Câinii latră, caravana trece”) – „E din subspecia cu pielea groasă, / Un fel de parazit, dar de Palat, / La mediul politic adaptat, / Ce doar de interesul său îi pasă. // Pe stradă, contra lui s-a tot lătrat, / Ori huiduit, de lumea furioasă; /  E din subspecia cu pielea groasă, / Un fel de Parazit, dar de Palat. // La critici e imun şi nu se lasă / De nimeni şi nimic influenţat, / La patru ani, de fraieri e votat, / Iar ţara în marasm va fi atrasă. // E o subspecie cu pielea groasă…”. Ironia, dar mai ales autoironia, valorizate de alegorii, simboluri,comparaţii şi metafore,   se supun unui vocabular specific acestor doi autori: unul viu, al unor subtili poeţi. Deşi mărmurite în forma lor fixă, de la care autorii nu se abat, rondelurile se citesc  precum ai privi o statuie de sus în jos. Atent la rime, cititorul scoate rondelul din starea de sculptură, asigurând acea meandrare necesară înnobilării  ideilor. (GEORGICĂ MANOLE)

Pentru voi, epigramiştii, Ştiri.Botoșani.Ro  a inventat acest LOC DE DAT CU… EPIGRAMA.  Aşteptăm creaţiile voastre  pe adresa de mail manolegeorgica@yahoo.com  până în fiecare  zi de vineri a săptămânii. (Georgică  Manole).

 

ÎNŢELEPCIUNE   

În pace vrând ca să trăieşti,

E bine, cred, adeseori

Cuvintele să-ţi cântăreşti

Iar faptele să le măsori! (ELENA MÂNDRU)

 

BĂRBATUL ŞI CHELIA

Chelul, e un adevăr,

Are cap, dar n-are păr.

Prostul are-un handicap:

Are păr, dar n-are cap. (VASILE LARCO)

 

„CE ŢI-E SCRIS, ÎN FRUNTE ŢI-E PUS”!

Aceasta pare o idee,

Dar e un lucru-adevărat:

Minciuna spusă de femeie

Se vede-n „coarne” la bărbat. (VASILE LARCO)

 

RĂSUNETUL BANULUI

Banul e-o monedă veche,

De la om la om se plimbă,

Sună bine la ureche

Şi dezgheaţă orice limbă. (VASILE LARCO)

 

NOSTALGIE MILITARĂ

Zicea soldatul supărat,

Privind la poza muieruştii:

Mai ieri dormeam cu ea în pat,

Iar astăzi dorm pa patul puştii! (VASILE LARCO)

 

DUPĂ 70 DE ANI

La peste şaptezeci de ani

Cu tipe trăsnet mă distrez

Fără prea mult efort ori bani…

Căci mi-e permis ca să visez! (MIHAI BATOG BUJENIŢĂ)

 

COSTUL KILOMETRULUI DE AUTOSTRADĂ

Când bani dai pe mai nimic

Ai ca drept o consolare:

Kilometrul lor e mic,

Iar al nostru-i mult mai mare!(MIHAI BATOG BUJENIŢĂ)

 

DISCUȚII MOLDO-ROMÂNE

CU TEMATICĂ UNIONISTĂ

E un dialog firesc

Și-i purtat convingător

În pur spirit românesc:

Surzi și-ai noștri, surzi și-ai lor. (VASILE VAJOGA)

 

REVEDERE   

Cu amicul lor, Crişan,
Nu s-au mai văzut de-un an
Şi de-aceea au băut,
Până... nu s-au mai văzut! (IOAN TODERAŞCU)

 

BUNICUL ŞI CEASUL DE BUZUNAR  

Fără ca să-i dea prin minte,
Ceasul său (fir'ar să fie!)
I-a luat-o înainte
Cu un... hoţ de meserie! (IOAN TODERAŞCU)

 

TEHNOLOGII ELECTORALE

Prognozele ne-au invadat

Ca și sondajele-n procente;

Un adevăr manipulat 

Scutește-acum de ... argumente!(MAX OPAIŢ)

 

NOSTALGIE

Ca un boier de viță veche,
Făcea frecvent și-acum plimbări;

Căta de-aceea o pereche

             ... de încălțări! (MAX OPAIŢ)

 

UNOR VECINI

Fiind la țară gospodar,

Aș vrea atâta să-ți mai spun:

De faci legume la solar,

Livada să o faci de... prun!(MAX OPAIŢ)

 

ANUL NOU EVREIESC (5784) SE SĂRBĂTOREŞTE

ÎN UMAN (UCRAINA)

Cum aflai că-n Ukraina

Nu te lasă cu mașina,

Azi scot tancul din garaj

Să plec în pelerinaj... (SORIN FINCHELSTEIN)

 

UNUI SCRIITOR OBSCUR

I-aş face o epigramă,

Un crochiu a la minut

Dar îmi este tare teamă

Că o să-l fac cunoscut! (DUMITRU MONACU)

 

SIMBIOZĂ

Ştiinţa şi cu arta fac companie bună

(Când soarta  le permite să fie împreună);

Căci ele-şi eclipsează, cu reciprocitate,

Lacunele ce, altfel, tămân… neobservate! (MIHAI SCHWEITZER)

 

REFLECŢII CONJUGALE

Blazat, nervos şi plictisit,

Când se certau, se tot gândea,

De ce mai bună n-am găsit?

La fel se frământa… şi ea! (IOAN MAMAISCHE)

 

PREVENŢIE

Guvernul ne recomandă,

Şi dă ordine pe bandă,

Să spălăm nâinile bine,

Că, pe creier… are cine! (IOAN MAMAISCHE)

 

LEGIFERARE

Aleşii s-au decis, deodată,

Să scoată norma porcilor,

C-ar fi prea mulţi azi la poiată

Şi, concurenţă… nu mai vor! (IOAN MAMAISCHE)

 

REPLICILE LUI ŞTEFAN BAŞNO


ÎN FAMILIE CÂNTĂ COCOȘUL

Cânt și eu, găsesc pretextul,

Și-armonia e deplină,

Însă muzica și textul

Sunt compuse de găină! (GHEORGHE CIREAP)

 

Ce să mai râd de altul când sunt la fel de bleg

Mă chinui de o viață și tot nu înțeleg

Că eu mă cred cocoșul dar nu știu cum să fac,

În loc de „cucurigu” îmi iese „cotcodac”... (ŞTEFAN BAŞNO)

 

Există undeva un loc. Nu-l știu
Deși m-atrage ca un vechi diez.
Mă-ntorc c-un tren de noapte la Sibiu.
Cu tine și cu toamna să...iernez!  (MARIOARA NEDEA)

 

Tu te intorci acasă, la Sibiu

Cu trenul??? Mare ghinion!

Dacă erai consoarta lui Musiu

Aveai la scară ditai avion...(ŞTEFAN BAŞNO)

 

Aș avea o întrebare:
Poate cineva să-mi spună
Ce deosebire-i oare
Între moartea rea și bună? (DUMITRU MONACU)

 

Recunosc, m-ai încuiat!

Îți răspund cu o-ntrebare:

Tu cam ce-ai alege oare,

Un beat mort sau mort de beat? (ŞTEFAN BAŞNO)

 

 STEREOTIPIE 

Mândrul taur comunal,

N-are-o fire orgiacă,

Ci e dus de nas, banal,

Totdeauna la o vacă! (DAVID VALENTIN)

 

Lui, ca taur de prăsilă

Bănuiesc că o să-i placă

Insă o să-i plâng de milă

Dacă-i dus de nas de-o vacă! (ŞTEFAN BAŞNO)

 

Coborau pe Dealul Mare

În vremurile trecute

Oameni cu lemne-n spinare

Din pădurile pierdute. (GEORGE CEAUŞU)

 

Se furau, dar uscături

Astăzi se fură păduri

Nu de oamenii sărmani

Ci de ditai barosani! (ŞTEFAN BAŞNO)

 

VORBELE FADE DIN SPLINUL HÂRTIILOR

LA DESCHIDEREA ANULUI ȘCOLAR

Citește un șef de pe foaie

Sclipirea candorii copiilor.

Nu vede c-o face de oaie,

Uitându-se-n ochii   ... hârtiilor? (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

VORBE-N VÂNT  DESPRE REFORMA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI

„România educată”

Doar closetul e din curte?

Până s-o porniți odată,

Școala prinde-a face   …. scurte. (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

PE CALEA MINIMULUI EFORT

Să umbli-adânc  la sursa focurilor,

Când s-au convins chiar șefii  luminați

Că, -n loc să cați sorgintea drogurilor,

Mai lesne-i să-i testezi pe cei drogați?! (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

ARE CHIRA SOCOTEALĂ

Banii din PNNR

Nu-i vrem la spitale, he:

Dacă fac cumva picioare,

Nimerești drept la răcoare! (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

BANI PENTRU CONSTRUIREA DE SPITALE

Îi luăm cu împrumut

La dobândă de temut:

Chiar de fac – și fac! – picioare,

Nu stă nimeni la-nchisoare! (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

PANGLICARI ELECTORALI

Ce măiestru artificiu

Au fachirii în dotare:

Indexarea din oficiu

Să ne-o dea drept   ... majorare. (LERU CICOARE)

 

NOI SĂ STRÂNGEM STRÂNS CUREAUA,

EI –  LA NICI O GAURĂ

Șefii noștri când ne-ndeamnă

Să facem chiverniseli,

Pentru propriul clan înseamnă:

Nici un sfanț din cheltuieli. (LERU CICOARE)

 

REVOLTA UNUI ABSOLVENT DE STUDII UNIVERSITARE

SOLICITAT SĂ NUMEASCĂ MĂCAR UN SINGUR FOST PROFESOR

Cum să-i pui pe posesorii

Diplomelor de licență

Să-și cunoască profesorii

Studiind fără frecvență?! (LERU CICOARE)

 

CE ARE NOTA CU FUNCȚIA?

Candidând la prim-ministru

Sau la lider de partid,

Te-o-ntreba ce corb sinistru

Cu ce note-ai absolvit? (LERU CICOARE)

 

COLACUL ȘEFIEI

Ce importă c-a dat BAC-ul

La a patra încercare.

A luat, în schimb, colacul

De la prima-naintare! (LERU CICOARE)

 

ȘEFII IGNORĂ CONSULTAREA CELOR CARE I-AU ALES

Știți de ce în doi decid,

Ignorând calea legală?

Nu le pasă de partid,

Ci de chișca personală. (NICOLAE CRIHĂNEANU) 

 

CUM SĂ LE MAI ȚII MINTE PE TOATE?

Cum s-o-ntrebi – neobrăzare! –

Titlul tezei de licență,

Când ea, -n fond, atâtea are

Titluri de ... locotenență?! (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

E ȘMEN SAU  FRAUDĂ? FURT? UN MIZILIC!

Atâtea doctorate plagiate

Albite net, la culă conectate,

Iar voi o agasați, în ritm de salsă,

Că diploma de studii i-ar fi falsă! (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

DECIZIE UNANIMĂ

I se dă certificat

Că-i cu rol determinant,

Căci la for a tras – jenant –

Un fâs

Și toți membrii s-au stricat

De râs. (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

MAREA DICTARE NAȚIONALĂ

 A BASARABENILOR DE ZIUA LIMBII ROMÂNE

Voluntari scriu, ca la școală,

Dictare națională.

Nu ne spuneți, măi fârtați,

Câți din ei sunt deputați? (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

FOTBALUL CA ECONOMIA

Asemănare perfectă,

În declin-are infectă;

Jucători și șefi de țară

Trei decenii-au dat în bară. (DUMITRU BUJDOIU)

 

ROMICĂ LA TRIBUNAL

- Bă, ți-au murit trei neveste?!

- De la ciuperci, asta este!

- Hai, o ciupecă-otrăvită…

- Dar două n-au vrut să-nghită. (DUMITRU BUJDOIU)

 

APUD EMIL BRUMARU

A scris porno-epigrame,

Cu femeia nesătulă,

Care-n pat îți face drame

În versuri, cu rime-n…ulă. (DUMITRU BUJDOIU)

 

BEȚIV HAMLETIAN

- Haide la crâșmă, Andrei!

Ce, te-a lovit întristarea?

N-ai bani? Asta-i întrebarea:

Tu bei, or not tu bei? (DUMITRU BUJDOIU)

 

SOACRA IDEALĂ

Ar fi superbă figură,

Niciun stres, înjurătură…

De-ar fi dată de natură

Fără ochi, urechi și gură. (DUMITRU BUJDOIU)

 

CONVORBIRE CU O DOAMNĂ LA IEȘIREA

DIN SALA DE JUDECATĂ

-   Azi divorţu-ai câştigat,

De ce lupţi pentru-mpăcat?

  •    Demult, cândva l-am şi iubit,

Dar azi îl văd prea... fericit! (ADRIAN TIMOFTE)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...