LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (262)

O rubrică de prof. GEORGICĂ MANOLE, scriitor, epigramist

Epigramistul este cel care, ca orice creator, arată şi capacitatea lui de a-şi orienta personalitatea către exterior. El vede ceea ce, adesea, cei din preajma sa  nu văd sau nu au curajul s-o spună într-o formă mai elevată. 

Extroversia, aceasta este calitatea pe care o apreciez foarte mult la epigramişti.  Pe cei care se închid într-un cerc strâmt de prieteni epigramişti îi suspectez  ca având un  grad mic de adaptabilitate socială. Un epigramist  cu o mare adaptabilitate socială  este buzoianul George Eftimie. Primesc cel de-al treilea volum al său, „De-reglare de (p)onturi” (Editura „Teocora”, Buzău, 2023; cu o prefaţă de Mihai Haivas).

Am citit şi celelate două volume şi, cu o mare disponibilitate, am scris despre ele (vezi „Loc de dat cu epigrama” nr. 123 şi „Loc de dat cu… epigrama” nr. 205).  Despre  volumul „Umor pe poante” (2020) spuneam: „Toate epigramele marca George Eftimie înglobează o calitate specială, aceea de a fi reflecţii epigramatice, ceea ce denotă rigoare şi seriozitate. Epigramele nu sunt scrise de dragul  de a se afla în treabă, ele nu respectă doar canoanele impuse acestei creaţii, care sunt obligatorii, ci trec şi prin două etape  relevante pentru psihologia acestui autor: 1) o examinare profundă a fenomenului prin  primele trei versuri; 2. o întoarcere a conştiinţei asupra ei înseşi prin versul al patrulea”.

Despre cel de-al doilea volum, „Pe contraSENS” (2022), scriam că „…  e pus sub sensul conceptului de reziduu. Autorul are măiestria de a-şi concepe un năvod astfel încât să prindă impurităţile societăţii,  cărora le dedică o epigramă. E un fel de tratat care vizează sensibila sferă a kakistocraţiei. Apreciez efortul reuşit al Lui George Eftimie de a alcătui, luând ca metodă metafora năvodului şi ca instrument epigrama, acest jurnal care vizează etica românească actuală”. Volumul în discuţie e unul pus sub semnul conceptului de rău privit din perspectivă psihologică.

Universitarul bucureştean Laurenţiu Gheorghe, analizând sfera de cuprindere a răului, consideră ca fiind „toate situaţiile în care avem de-a face cu diverse neplăceri, acţiuni greşite sau nedorite, carenţe de caracter ale persoanelor care produc consecinţe inacceptabile sau contexte în care lucrurile nu funcţionează cum ar trebui”.  George Eftimie preia din sfera răului situaţiile care se pretează  a fi tratate cu umor, remarcându-se la autor consistenţa culturii generale, fineţea interpretării dar şi darul convingerii prin trimiterea explicită din titlul cărţii dată de separarea literei „P” (ONT = FIINŢĂ). Toate acestea fiindcă autorul  posedă acea  inteligenţă de a percepe defectele ca generatoare de rău.

Epigramele nu sunt  grupate pe teme, probabil sun puse în ordinea în care au fost scrise,  asigurându-se o interferenţă a subiectelor  cum ar fi  problema pensiilor, integrarea în UE, lupta politică în coaliţia de guvernare, România educată,  lupta electorală, PNRR-ul, pandemia, patriotismul de paradă, democraţia prost înţeleasă, „filosofia” românului, problemele din sănătate etc., adică extracţii din trecutul recent şi din masa gelatinoasă a imediatului românesc. 

Şi, din când în când, câte o minifabulă: Microfabula puilor de lei – „În ţara noastră pe alei / Când viscolesc troienele,  / Iau locul puilor de lei / Mai harnice… hienele!”; Minifabulă – Berbecul este-un tip fidel / Şi nu şi-ar înşela oiţa,/ Dar gardul este mititel / Şi-l sare foarte des…  căpriţa!”.

Remarc trei tipuri de umor: a) UŞOR IRONIC: Românii şi filosofia – „Cu argumente eu susţin / Filosofia lor de viaţă, / Românii chiar şi la scrutin / Pun totdeauna rău-n faţă!”; Curul – „Chiar de e de necrezut / Curul nu-i pentru şezut, / Doar cu el, - susţin savanţii - / Iau decizii… guvernanţii.”; Veneraţii – Aleşii noştri sunt vedete / Şi-s veneraţi precum mesia, / Că au luat măsuri concrete / Să dăinuiască… sărăcia.”; Românii şi războiul – „La război ca la război, /  Dar vorbind de unitate / E-un principiu sfânt la noi… / „Scapă numai cine poate”. b) INTELIGENT: Elegie de toamnă – „Cu pastramă de batal / Iar încep cântările, / Vinul spumegă-n pocal / De-ncurcăm cărările.”;  Imitaţii – „De Cincinat când să vorbească / Pornise să-l maimuţărească, / I-a fost mai greu cu poezia, / Dar i-a ieşit perfect chelia.”;  Observaţii – „Februarie numit şi făurar / Mă-ndeamnă să aţâţ în vatră jarul / Şi, să privesc pe geam cum arbitrar, / Vreo trei femei fac lună… trotuarul.” c) CU SUBÎNŢELES: Împlinire – „Când mi-a vorbit de bunăstare / Eu l-am crezut un prefăcut, / Dar după-un an de guvernare / Constat că e un om… făcut.”; Patriotism – „Mi-e dragă ţara, nu cârtesc,  / Dar poate-adevăraţi eroi / Ar fi aşa precum gândesc, / Cei care-o apără de noi.”;  Proteste – „Suntem mulţi, nu sunt eu primul, / Care-n ţara românească / Am somat decis regimul / Ca de-acum… să ne slăbească.”; Spălare de creier – „Un săpun mai pricopsit / Pentru creier, n-am găsit, / Din America-i cu ciuşcă, / De la ruşi… cu praf de puşcă.”

Epigrama, ca text versificat, ţine de trei elemente importante: de stilistică, de lingvistică şi de arhitectura textului, aspecte foarte bine relevate de prefaţatorul cărţii, distinsul epigramist (şi matematician) Mihai Haivas.

Sublimând demersul ironic, George Eftimie a depăşit linia continuă  ce desparte ironistul de umorist, stabilindu-se cu succes în nobila tagmă a umoriştilor, adică a acelora care  percep realitatea în cheie ironică însă văzută în circumstanţe tipice. Epigramele lui George Eftimie nu sunt subversive, ele neavând de-a face cu ordinea internă a unui domeniu. Autorul doar semnalează cu speranţa că cineva aude. La George Eftimie umorul ca instrument de stigmatizare nu e o metodă, şi asta datorită faptului că este un umor spiritual, distractiv, doar pe alocuri sarcastic, un declanşator de râs cu nuanţe de îngăduinţă, eliberare de tensiune şi convenienţă.

(GEORGICĂ MANOLE)

Pentru voi, epigramiştii, Ştiri.Botoșani.Ro  a inventat acest LOC DE DAT CU… EPIGRAMA.  Aşteptăm creaţiile voastre  pe adresa de mail manolegeorgica@yahoo.com  până în fiecare  zi de vineri a săptămânii. (Georgică  Manole).


UNUI DOCTOR TATUAT

Semne multe-ai scrijelit

Pe-al tău corp nevinovat,

Mă întreb de te-ai scrântit,

Când… la cap te-ai operat?! (ELENA MÂNDRU)

 

EPIGRAMA

Epigrama, spun curat,

Nicidecum nu-i un „strănut”,

Ci-i mesajul concentrat

Într-o formă liliput! (VASILE LARCO)

 

EPIGRAMA

Patru versuri uimitoare

Cu adresă, ritm, fireşte:

Trei te poartă în spinare,

Ultimul,  te prăvăleşte! (VASILE LARCO)

 

RUGĂMINTE

(după Păstorel)

Ia-mi, Doamne, casa, tot ce vrei,

Falit mă lasă, vorba-ceea,

Dar niciodată să nu-mi iei

Căluţul, vinul şi femeia! (VASILE LARCO)

 

CU GÂNDUL LA FEMEI

Dintre-atâtea frumuşele,

Ce enigmele dezleagă,

Oare câte dintre ele

Pot să tacă-o oră-ntreagă? (VASILE LARCO)

 

POLICALIFICARE

Preafrumoasa domnişoară

Având studii de jurist

Exersează mult la bară

Într-un cabaret: Turist (MIHAI BATOG BUJENIŢĂ)

 

COTNARI vs POEŢI

Făcut, el este vin de soi,

Ca inspiraţie să-ţi dea

Păcat, că mulţi poeţi la noi,

Au scris ’nainte ca să-l bea! (MIHAI BATOG BUJENIŢĂ)

 

UNUI BUGETAR

Făcându-și vilă, n-a contat;

Dar, acceptând întreg pachetul,

A strâns din dinți când a aflat

sună permanent... parchetul! (MAX OPAIŢ)

 

MODERNIZAREA SPITALELOR

Ministrul de la sănătate,

Anunță-acum , că în saloane,

Și asistentele-s dotate 

                 ... cu ... silicoane! (MAX OPAIŢ)

 

ERA TEHNOLOGIEI „...G”

 Cei tineri, toți au progresat

Mânați în suflet de-o scânteie;

Modelul „ 4G” lansat,

E depășit la o ... femeie! (MAX OPAIŢ)

 

EPIGRAMA

O uriaşă pasăre măiastră,

Ce te ridică până-m zare-albastră

Şi la o cotă, strict neprevăzută,

Te basculează… fără paraşută. (MIHAI SCHWEITZER)

 

CULTURA

Cultura e un… „tren accelerat”,

Deci cu opriri în staţii principale;

În rest, rămân doar „cursele locale”,

Să satisfacă spaţiul neglijat. (MIHAI SCHWEITZER)

 

MARIAJ FLORAL

Te-aş lua-n căsătorie,

Garofiţa mea albastră

Însă toată sera ştie

C-ai umblat din glastră-n glastră… (DUMITRU MONACU)

 

LUMINI ŞI UMBRE (2)

de ŞTEFAN MÎRZAC, IAŞI

1. Timpul, ar părea că are valoare doar pentru cine se transformă.

2. Teatrul a apărut din nevoia unora de a vorbi în numele altora, a continuat prin nevoia acestora de a se transpune, ajungând ca ,în final, unii sa devină alții.

3. De obicei tăcerea nu atrage dirijorul care-i convine.

4. Tăcerea o fi ,,de aur”,dar tot tăcând,unii îți acoperă aurul tău cu noroiul lor

5. Cei ce se târăsc au sânge rece.

6. Șocul este un chirurg al gândului, care tratează ideile fixe.

7. Când șoarecele de bibliotecă iese de la lumina cărții la lumina zilei, crede că viața este o bibliotecă aranjată după clasificarea zecimală.

8. Înțelepciunea este ca un bătrân care acceptă mereu să învețe, iar orgoliul și mândria sunt ca niște tineri care cred că le știu pe toate.

9. Înțeleptul vede și ce nu se vede, iar ignorantul nu vede nici ce se vede.

10. Lacrima este o lumină prin care se văd suferința și bucuria la izvorul lor.

 

RICĂ RĂDUCANU, GLUME AMARE DESPRE RAPID

Țipă soața: -ai adormit,

Ce dracu’ vezi la Rapid?

- Ăsta-i lotul și echipa!

-  Poa’ să joace la…Antipa. (DUMITRU BUJDOIU)

 

TAXE PESTE TAXE ȘI DEASUPRA ALTE TAXE

- În ritmul ăsta, să știi,

Vine-o zi, nu poți plăti;

- Ce-o să-mi ia, după anchetă,

Caii…de la bicicletă? (DUMITRU BUJDOIU)

 

RECLAMĂ: RELAȚII SEXUALE MAI LUNGI

CU 30-40 DE MINUTE (GSP)

Patronii-au dreptare, oare,

Că pierd bani din acest viciu?

Deci, românii stau călare

Și-ntârzie la serviciu. (DUMITRU BUJDOIU)

 

ALTĂ RECLAMĂ: CREȘTE PENISUL CU UN CM

PE SĂPTĂMÂNĂ (NET)

A luat pastile-un cumătru,

Zi de zi, peste-un an;

Nevasta nu-i mai dă un ban,

Nu vede o juma de metru? (DUMITRU BUJDOIU)

 

SOAȚA, PEȘTIȘOR DE AUR

- Spune-mi, iubi, o dorință,

Ți-o rezolv cu ușurință;

Zii, ce-ai vrea acum să faci ?

- Eu să beau și tu să taci! (DUMITRU BUJDOIU)

 

STRATEGIA PORCULUI SPINOS PRINDE CONTUR?

Prin blitzkrieg un porc de stepă în doi timpi

Un godac spinos să-l ia porni în rât,

Doar că purcelușul-spin cu-atâția ghimpi

Agresorului i s-a oprit în gât. (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

JOS CU MICHELANGELO ȘI SHAKESPEARE??!

Să ne sfideze cât cu nuditatea-n sacrul castru

Davíd? Și cât Romeo și Julieta

Să-și poarte-n briza mării goeleta?

Nu-i timpul să le spunem „Bye!” c-un plic albastru? (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

SABIA LUI DAMOCLES

Creditorul, un ciclop,

Ne-a tot dat cu împrumut.

Când va spune, -odată: STOP!,

Pentru noi va fi CAPUT. (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

MÂNCĂM NUMAI DIN IMPORT?

Avém grău, dar n-ávem pâine,

Răsărită, nu ulei...

Azi le importăm, dar mâine,

Dacă-nchide drum’-un stei?! (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

SUPĂRAREA GUVERNANȚILOR: SE DISCUT    ...NIȘTE DISCUȚII?

Niște drafturi ce-s în lucru

Le-au scos în proțap limbuții.

Să scoți morții din sepulcru

Când suntém de-abia-n discuții?! (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

SE TAIE DINTR-O PARTE CA SĂ SE MĂREASCĂ ÎN ALTA

Se ascut iar noi securi

Să ne – creșterĭle – reteze?

Simplu: ca să finanțeze

Fabrica de sinecuri! (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

AUSTERITATE NUMAI PENTRU UNII?

Nu-i deloc scălâmbăială

Crâncena realitate:

Pentru dânșii – lăfăială,

Pentru noi – austeritate. (LERU CICOARE)

 

SLUGILE POPORULUI ȘI ROMÂNII DE RÂND

Cum se face că românii,

Care veșnic au dreptate,

Nu își pun pe jar jupânii,

Că îi țin pe nemâncate? (LERU CICOARE)

 

GUVERNUL ÎI BATE OBRAZUL ACADEMIEI

Stâlpi ai mândrei noastre-Academíi,

Ați știut a trece, cum se știe,

La trei mii de la trei sute mii,

Și-acum nu puteți reduce-o mie?! (LERU CICOARE)

 

MISTERIOASELE PENSII SPECIALE IMUABILE

Pensiile de serviciu (!)

N-au a ști ce-i catafalcul,

Dar prin care artificiu

Își mențin módul de calcul?! (LERU CICOARE)

 

NU ȘTIE STÂNGA CE FACE DREAPTA?

Prim-ministrul, ferm, suprimă

Funcțiile neocupate,

Iar guvernul, printr-o schimă,

La concurs pe-un cap le scoate! (LERU CICOARE)

 

REDUCERI DE CADRE DE OCHII LUMII

Șefuleți din funcțiile de stat

Sunt zburați pe-un capăt. Treaba-i slută?

Cum să, când pe loc sunt aranjați

În sistem, mersi, sută la sută?! (LERU CICOARE))

 

 TREI LUNI SE TRANSFORMĂ-N DOUĂ

Dacă Legea*-abia începe

Să-și producă rezultatul,

Șefii, oare, vor pricepe

Că s-a cam scurtat cârnatul? (NICOLAE CRIHĂNEANU)

___________________________________

*Legea – aici: OUG nr.67/2023 privind limitarea

pentru trei luni a adaosurilor comerciale

 la 14 produse alimentare de bază.

 

CU CE FEL DE OCHELARI PRIVEȘTI IEFTINIREA PRODUSELOR

Ochelari cu câte dioptrii

Ieftiniri văd cu cincizeci la sută?

Noi, cu cataractă, vedem mii

Cu valoare de cincizeci   ... crescută! (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

SCAD, DE-AUD DE PRIM-MINISTRU,

NU DOAR PREȚURĬLE. ȘI ISTRUL!

Ce noroc fu să le cadă,

Căci la noi, pe-ntreaga rută,

N-am găsit produs să scadă

Tocmai cu cincizeci la sută. (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

SPITALELE JUDEȚENE HUZURESC CU SUFLETELE MOARTE

Scopul lor – să aibă paturi,

Cât mai multe – raportate:

Le trimit biștari în caturi

Casele de sănătate. (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

INDEPENDENȚA ȘI IMPARȚIALITATEA JUSTIȚIEI

Un pungaș e, dintr-o răsuflare,

Prin proces pus la reeducare.

Doar la granguri ține-o veșnicie –

Timp în care fapta se prescrie. (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

JUSTIȚIA NUMAI SIE ÎȘI FACE JUSTIȚIE?

Deasupra legii țață, egolatră,

Își ține vacantările în șatră.

Dar ele nu-s, la fel, necesitate

Și-n educație, interne, sănătate? (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...