Star la FC Botoșani, subiect de reportaj pentru BBC: Hervin Ongenda

Star la FC Botoșani, subiect de reportaj pentru BBC: Hervin Ongenda

Hervin Ongenda (25 de ani) este, de când a venit în România, un subiect aproape constant al ziarelor de sport. Inconstanța din evoluții, caracterul pragmatic, dar și istoricul bogat îl fac pe francez unul dintre cei mai urmăriți jucători de la FC Botoșani. Și are și de ce.

Celebra televiziune britanică, BBC, a scris recent un reportaj despre jucătorul ofensiv crescut de PSG, acolo unde a împărțit vestiarul cu Ibrahimovici sau Cavani.

Cândva Ongenda era văzut drept primul mare talent din era noua a parizienilor, începută odată cu preluarea clubului de către acționarii din Qatar.

BBC menționează că ziarele din Franța îl numeau, la acea vreme, un vârf de generație, lider al grup de tineri din care mai făceau parte Martial (Manchester United), Coman (Bayern München) sau Rabiot (Juventus).

Celebrul tehnician Carlo Ancelotti a fost cel ce l-a promovat pe Ongenda la echipa mare. A mai fost pregătit de marele Makelele, la Bastia.

Iată un scurt pasaj din materialul celor de la BBC, care prezintă întreaga cariera a francezului, precum și surprinzătorul lui transfer la FC Botoșani.

„Ne-am temut că este o înșelătorie”, titrează BBC că au văzut oficialii clubului de pe municipal venirea lui Ogenda la Botoșani.

Următoarea sa destinație a fost una puțin probabilă. Botoșani, situat la 60 de kilometri de granițele României cu Ucraina și Moldova, găzduiește aproximativ 110.000 de persoane.

"A fost oferit mai multor echipe din România", spune proprietarul FC Botoșani, Valeriu Iftime. "Agentul ne spunea că băiatul a jucat recent pentru PSG. Există o mulțime de escrocherii, așa că ne-am cam speriat. Ar putea fi într-adevăr Ongenda pe care îl văzusem la Paris?”

"Nu arăta ca un jucător de fotbal - avea câteva kilograme în plus. Ne-am temut că poate fi fratele său care a apărut!"

Ongenda a trebuit doar să pună piciorul pe minge pentru a îndepărta toate îndoielile.

„Antrenorul de atunci mi-a spus că permisele sale erau cerești”, adaugă Iftime. "El ne-a luminat jocul chiar de la început. Am fost alături de un prieten francez care cunoștea oameni la PSG și mi-a spus că am lovit jackpotul. L-am semnat imediat după o tabără de antrenament în Austria."

Realitatea a lovit pentru Ongenda odată ce echipa s-a întors în România și a început să se antreneze la Botoșani.

Marius Croitoru era antrenorul echipei când a semnat Ongenda. Acum este manager și principalul motiv pentru care Ongenda este încă acolo.

„Nu poți compara Parisul cu Botoșani, desigur”, spune Croitoru. "Nu sunt multe lucruri de făcut când pleci acasă de la antrenament. Dar Hervin a găsit o zonă de confort și se simte minunat aici.

"Este printre cei mai buni trei jucători străini care joacă în România, dacă nu chiar primul. Este un geniu. Este foarte, foarte greu, dacă nu imposibil ca un jucător să facă ceea ce face Hervin cu mingea când are chef."

 

La început, viața în Botoșani nu a fost ușoară pentru Ongenda, deoarece a fost înlocuit cu multe ocazii.„El a fost ultimul care a apărut la antrenamente, ceea ce i-a enervat pe antrenori”, spune Iftime. „Nu mi-a plăcut că am fost în bancă, dar antrenorii aveau niște reguli și le respectăm.

Lucrurile s-au schimbat când Croitoru a preluat conducerea pentru că a spus că Ongenda joacă indiferent de ce se întâmplă.

Ongenda a vrut în cele din urmă să se întoarcă spre vest, așa că în ianuarie 2020 a semnat cu Chievo în Serie B. Italia, dar până în septembrie a revenit cu Botoșani.

"A vrut să încerce viața în Italia și l-am lăsat să plece. Dar Serie B nu este o ligă care să-și dezvolte calitățile, este o competiție foarte dură", spune Croitoru.

Însă Botoșaniul nu pune presiune asupra lui. Îi plac aura și poveștile sale pline de farmec.

„Odată mâncam cu echipa și Zlatan a sunat de la LA”, spune Croitoru. „Imaginați-vă impactul pe care l-a avut asupra jucătorilor mei.

Întregul reportaj poate fi citit pe aici: BBC.com

(Iosif Pintilie)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr condamnat la închisoare pentru furt calificat, va sta cel puțin patru ani în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:21
12

În cursul zilei de miercuri, polițiștii din Rădăuți au primit spre executare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Judecătoria Rădăuți în dosarul privind p...

Două substanțe interzise i-au adus unui șofer din Botoșani un dosar penal!

astăzi, 15:01
34

În cursul zilei de miercuri, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control pe drumul național DN 29C, în comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un...

Cu cât vor întârzia pensiile în luna mai. Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii înainte de Paști

astăzi, 14:10
183

Pensia va veni cu o întârziere de 5-6 zile în luna mai pentru 2.500.000 pensionari care primesc banii de la poștaș. Motivul îl reprezintă faptul că primele zile ale lunii v...