Maraton la Darabani: Alergători și bicicliști în Nord, un spectacol competițional care atrage sute de sportivi! (Foto, Video)

Sute de bicicliști și alergători au petrecut weekendul în Nordul Moldovei, pentru a participa la două dintre cele mai așteptate evenimente sportive ale anului: Maratonul Nordului MTB de la Dersca și Maratonul Teioasa Trail.

Potrivit celor precizate de Alexandru Teișanu, co-fondator al Festivalului Nordului, în acest an evenimentele sportive au fost mult mai consistente decât cele din 2023, în ceea ce privește participarea sportivilor.

”Maratonul Nordului MTB de la Dersca a fost, din punct de vedere al participării sportivilor, cam cu 10 la sută mai mare decât anul trecut, dar e în marja lui, în jur de 180-200 de persoane”, a spus Alexandru Teișanu.

Sâmbătă, 3 august, s-a desfășurat la Dersca Maratonul Nordului MTB, a 14-a ediție, iar duminică aproape 200 de sportivi au alergat la Maratonul Teioasa Trail, eveniment aflat la a 7-a ediție.

Cu cele 14 ediții, MTB se situează cronologic înaintea Festivalului Nordului, explicația fiind oferită tot de Alexandru Teișanu.

”Povestea e un pic mai lungă. Maratonul Nordului a fost preluat de către Asociația Nord în anul 2016, atunci când era la a 6-a ediție. Primele cinci ediții au fost organizate de către doi botoșăneni, Valeriu Catargiu și Bogdan Lefter. Ajunsese la urechile mele faptul că, din aceleași probleme financiare cu care ne confruntăm și astăzi, dar care probabil atunci erau mult mai grave, băieții au vrut să abandoneze proiectul. Pe atunci se numea Maratonul Nordul Moldovei. Am văzut titlul în ziare, l-am sunat pe Valeriu Catargiu, i-am spus că suntem de la Zilele Nordului, că nu vrem să moară acest proiect, deci hai să încercăm să îl facem noi mai departe. Pe atunci nu aveam nicio experiență, nici măcar nu aveam bicicletă…”, spune Alexandru Teișanu, precizând că Valeriu Catargiu face în continuare parte din echipa de organizare a Maratonului Nordului MTB.



(Foto: Asociația Real Sports - Educație pentru Sport și Sănătate)

Preluarea Maratonului Nordului MTB a venit ”la pas cu un rebranding, i-am schimbat numele, care a devenit Maratonul Nordului, și de atunci uite că am mai făcut 9 ediții”.

De unde vin oamenii la Maratonul Nordului?

”Zilele Nordului au devenit un pretext, un nume care atrage prin rezonanță, iar Maratonul Nordului la fel. În general, sportivii, mai ales sportivii de anduranță, sunt atrași de extreme, de Nord, aleargă la Polul Nord, la Polul Sud… Iar chestia aceasta cu Nordul extrem este un factor de atracție. Majoritatea participanților, ca și cei de la festival, sunt din restul țării, dar și din județ… Am avut soț și soție de la Caransebeș, care au condus 11 ore până la Dersca. Sunt oameni din Timișoara, Constanța, din toate colțurile țării. Comunitatea alergătorilor este foarte mare”, spune Alexandru Teișanu.

Dacă sâmbătă a fost Maratonul Bicicliștilor, la Dersca, duminică au fost așteptați aproximativ 200 de sportivi la Maratonul alergătorilor de la Teioasa Trail. După ce participă o dată, revin oamenii în maraton la Darabani sau Dersca? ”Revin, da. Sunt câteva cluburi cu participare numeroasă care vin în fiecare an, începând cu Botoșani, Suceava, Iași. Cluburi sportive de amatori, dar și de performanță, cu tot mai mulți membri. Cresc copiii din urmă, atmosfera este foarte faină și interesantă, iar în jurul lor furnizează și noi participanți în cadrul festivalului, pentru că ei sunt interesați și de celelalte activități. Maratonul este un eveniment în cadrul festivalului”, spune Alexandru Teișanu.

Nu există limită de vârstă. Așa se face că în pădurea de la Teioasa au putut fi văzute și mămici cu bebeluși la alergare. ”La celălalt pol avem categoria 60+, unde avem și participanți de 70 de ani”.



Nu lipsesc nici provocările. Sâmbătă, la Dersca, a plouat torențial în timpul Maratonului bicicliștilor…

”Din punctul de vedere al organizatorilor a fost stresant, pentru că e o mare nebunie logistică, de montat, de demontat, dar sportivilor în general le place vremea mai răcoroasă, nu neapărat ploioasă, când pentru bicicliști e mult mai periculos, au și fost câteva accidentări. În afară de factorul meteo, pe care nu putem să îl controlăm, nu există probleme care să ne ia total prin surprindere. Mai sunt situații în care unii sportivi mai ratează câte un element de semnalizare, unii sunt mai ambițioși, unii mai pașnici, așa este peste tot în competiții”.

Există și aici patima câștigătorului? ”Există! Sunt oameni ambițioși, fac asta dintotdeauna, pentru ei weekendul înseamnă o nouă competiție, mulți au această ambiție, au acasă panouri cu diplome, cu trofee! Unii pun mare presiune și pe nepoți”, povestește Alexandru Teișanu.










 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Gheorghe Stanciu, artistul boem care ”salvează” ruine: ”Botoșaniul trebuia să aibă cel mai frumos muzeu legat de orașul vechi!” (Foto, Video)

astăzi, 11:25

Intrat în cel de-al 74-lea an al vieții, Gheorghe Stanciu pare o combinație bizară între artistul boem, nonconformist, dar atașat definitiv emoției profunde, indiferent de forma artei...

Geniile ne ajută, dar ”nu ne bagă în traistă!” De ce avem nevoie de strategie culturală pe termen lung la Botoșani?

Sunday, 19 January 2025

În cadrul Zilelor Eminescu, manifestări care includ, de câțiva ani, și Ziua Culturii Naționale, a avut loc o primă Consultare publică privind Strategia culturală a județului Botoș...

Oameni Academiei, Scrisoare-Protest către ministrul Educației și Cercetării: ”Consecințele dezastruoase sunt inevitabile!”

Friday, 17 January 2025

Facem precizarea că Institutul ”A.D.Xenopol” – Academia Română, Filiala Iași, este condusă de ilustrul prof.univ.doctor academician Gheorghe Cliveti, istoric născut î...