Lucruri noi în Centrul Vechi. Muzică, poezie, civilizație și două patrule discrete! (Foto, Video)

Să chemi oamenii în Centrul Vechi, la vreme de seară, când orașul clocotește încă de furie după recentele agresiuni, pare la prima vedere un hazard menit să stârnească mai degrabă panică decât încredere și siguranță. La prima vedere!

Ce s-a întâmplat vineri seara în Centrul Vechi al municipiului Botoșani - la exact o săptămână de când Cris, băiatul de 18 ani, a fost bătut crunt de o gașcă de minori - a fost cu adevărat un ”act artistic”, în accepțiunea firească și civilizată, demnă de un oraș european. Ce nu au reușit autoritățile a îndrăznit comunitatea, într-o inițiativă privată: a adus oameni împreună, a creat un sentiment de siguranță, le-a amintit că Centrul Vechi înseamnă în primul rând istoria orașului lor.

O inițiativă privată, spuneam, fără vreo implicare politică, administrativă, fără publicitate agresivă, dimpotrivă. O discreție a bunului simț, un pas către normalitatea cotidiană și reîntoarcerea la vechile valori. Un eveniment în Centrul Vechi la care oamenii au plătit pentru a petrece câteva ore de relaxare cu prietenii. Un eveniment care a început odată cu lăsarea întunericului și care s-a prelungit către miez de noapte.




”Lucruri noi în Centrul Vechi”. Muzică, poezie și conversații. Seara a început sub acordurile muzicale asigurate de actorul Bogdan Horga împreună cu Matei Horga, un adolescent foarte talentat, pe care publicul l-a aplaudat și pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu”. Accentele muzicale au purtat amprenta profesionistă prin prezența violonistei Alexandra Dănilă, artistă care a reușit astfel să recreeze în Centrul Vechi atmosfera din fastuosul interbelic, dar să poarte publicul și prin frumusețea muzicii contemporane. Un consistent moment poetic au oferit actorii Andreea Moțcu și Florin Aionițoaei, în care au predominat versurile eminesciene. Publicul a aplaudat, a aclamat prestația actorilor, dovadă că poezia încântă, deschide inimi și provoacă inteligența, atunci când mintea rămâne deschisă către frumos și către metaforă. Nu mai puțin aplaudată a fost vocea Doinei Sacaliuc, o prezență agreabilă, plăcută, care și-a adaptat repertoriul pentru o seară relaxantă. Bogdan Horga a presărat la rândul său propriile momente vocale, actorul asumându-și pe parcursul evenimentului și rolul de gazdă.

”Haideți să populăm Centrul Vechi”, a fost îndemnul protagoniștilor. Să arătăm că putem trăi frumosul într-un loc pe care ni-l dorim animat de bună dispoziție, de cultură, de manifestări care să ne ofere bucuria de a fi împreună.

Da, vineri, la lăsarea serii, Centrul Vechi părea pustiu. Cu cât întunericul cobora peste clădiri, zona prindea viață. Ieșeau din case locuitorii din zonă: de la prichindeii neastâmpărați la grupuri de femei sau de tineri răzleți. Pașnici, admirând de departe, ascultând firesc muzica de la terasă. Două patrule discrete de polițiști locali și jandarmi în sus și în jos, fără să se manifeste ostentativ, semn că simpla prezență, în astfel de situații, devine un element de siguranță și de normalitate.




Este adevărat că nimeni nu se avântă în zonele întunecoase, că nimeni nu crede în basmele cu zâne pe care le mai auzim uneori prin discursuri entuziaste și că zmeul poate să apără de unde nu te aștepți să te întrebe, într-un ton pasiv-agresiv, dacă ”ai un foc”. Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun: comunitate, autoritate, forță de ordine.  

Chiar dacă nu a existat în intenția organizatorilor, ce s-a întâmplat vineri seara în Centrul Vechi capătă valoare de manifest. Centrul Vechi este al orașului! Un oraș cu oameni care vor să se bucure de o moștenire culturală, de un patrimoniu valoros, de o bijuterie arhitecturală inestimabilă.

Deocamdată, niște temerari, tineri oameni de afaceri care se încăpățânează să ne arate că orașul ne aparține, au demonstrat că se poate. Cu muzică și poezie, cu artiști locali, nu mai puțin talentați decât alții. Chiar și fără garduri.  
















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Geniile ne ajută, dar ”nu ne bagă în traistă!” De ce avem nevoie de strategie culturală pe termen lung la Botoșani?

Sunday, 19 January 2025

În cadrul Zilelor Eminescu, manifestări care includ, de câțiva ani, și Ziua Culturii Naționale, a avut loc o primă Consultare publică privind Strategia culturală a județului Botoș...

Oameni Academiei, Scrisoare-Protest către ministrul Educației și Cercetării: ”Consecințele dezastruoase sunt inevitabile!”

Friday, 17 January 2025

Facem precizarea că Institutul ”A.D.Xenopol” – Academia Română, Filiala Iași, este condusă de ilustrul prof.univ.doctor academician Gheorghe Cliveti, istoric născut î...

VIDEO cu artistul Grigore Leșe în această dimineață, înainte de a pleca din Botoșani!

Thursday, 16 January 2025

Un concert aplaudat la scenă deschisă de publicul prezent în sala Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani. După evoluția din cadrul Galei, după ce s-a deplasat la hotel, pe fon...