„De ce merg pe jos în pelerinaj la Mănăstirea Vorona?”, experiență de mărturisire a credinței și iubirii față de Maica Domnului! (foto, video)

Sâmbătă, 7 septembrie, cu o zi înainte de prăznuirea sărbătorii „Nașterea Maicii Domnului”, câteva zeci de creștini s-au strâns în curtea Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani. Scopul întâlnirii a fost unul singur: pelerinaj pedestru către Mănăstirea Vorona.

Nimeni nu a știut ce o să urmeze pe tot parcursul zilei, cât va fi de greu sau cât de ușor este pentru cei cu experiență. Cel mai mic pelerin avea în jur de un an de zile, participând însă în căruciorul împins de mama sa. Au mai participat și copii cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani.

De asemenea, nici cei mai în vârstă nu s-au lăsat mai prejos. S-au înarmat cu tot curajul și au pornit pe un drum al binecuvântării. Cu iconițe în brațe, unii îmbrăcați chiar în port popular, cu zâmbetul pe buze și cu rugăciunea în gând. Așa au pornit cei aproximativ 100 de pelerini spre Vorona.


(Foto: Părintele Teodor Alin Astancăi de la Iași)

După ce în biserică s-a săvârșit slujba și s-a stat la micul dejun, pelerinii au primit de la părintele Teodor Alin Astancăi o întrebare la care au avut de reflectat pe tot parcursul traseului până la Mănăstirea Vorona: „De ce merg pe jos în pelerinaj la Mănăstirea Vorona?

Astfel, la ora 09:00, pelerinii au pornit pe următorul traseu: de la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” către Parohia Curtești – Parohia Băiceni – Parohia Orășeni Deal – Parohia Orășeni Vale – Canton pădurar – Parohia Mesteacăn – Parohia Vorona Nouă – Stejarul lui Cuza din pădurea Vorona și ultima oprire a fost la Mănăstirea Vorona.

Traseul nu a fost unul ușor, fiind parcurși în jur de 30 de kilometri. S-a mers prin pădure, pe drum de țară, dar și cu escorta oamenilor legii. Pelerinii s-au bucurat de bucate alese pregătite de familiile preoților, dar și de oamenii simpli care au vrut să întindă o mână de ajutor.

„Pelerinajele la mănăstiri sunt un fel de mângâiere a sufletului”

Pe traseu s-au alăturat atât Protopopul de Botoșani, pr. Petru Fercal, cât și Înaltpreasfințitul părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

În apropierea pădurii Vorona, ÎPS Teofan le-a vorbit pelerinilor despre importanța pelerinajelor.

Pelerinajele la Mănăstiri sunt un fel de mângâiere a sufletului, pentru că este imposibil cu toată greutatea, că simțiți probabil rănile puțin pe la picioare, mușchii așa cum sunt, dar se și bucură sufletul. Că dacă nu s-ar fi bucurat v-ați fi oprit acolo la un kilometru, doi și ați fi spus că, gata, ajunge, merg acasă. De aceea se cuvine să dai sufletului mângâiere”, a declarat Înalpreasfințitul părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Mai mult decât atât, ÎPS Teofan i-a îndemnat pe credincioși ca, din când în când, să mai iasă din monotonia săptămânii și să uite pentru câteva clipe de grijile de acasă și de la muncă și să iasă în natură.

Pentru o vreme mai dai sufletului tău ceva. Dacă poți, poimâine mergi la Sihăstria Voronei, te închini la sfântul, iar în mașină mai iei și câte ceva de-ale gurii. După te oprești la o margine de pădure cu mama, tata, cu cine mai mergi și stai acolo o jumătate de oră, o oră, chiar dacă ai 50 sau 70 de ani. Vremea de o săptămână s-o punctezi cu câteva lucruri de mângâiere, pentru că tot muncim de dimineață până seara. Cu toate grijile care sunt simți că sufletul se secătuiește, nu mai are vlagă, dar din când în când îi mai dai câte ceva”, a punctat ÎPS Teofan.

Pelerinaj la final

Ajunși la destinație, pelerinii au fost binecuvântați de ÎPS Teofan. Strânși într-un cerc de părintele Andrei Anușca și de părintele Teodor Alin Astancăi, pelerinii au mulțumit pentru această experiență unică pentru fiecare în parte.

Pr. Teodor Alin Astancăi i-a întrebat dacă au găsit răspuns la întrebarea sa: „De ce merg pe jos în pelerinaj la Mănăstirea Vorona?”

Unii au răspuns că: „Deși suntem mai osteniți din punct de vedere fizic, suntem mult mai împliniți sufletește”, iar alții „Să ne arătăm iubirea față de Maica Domnului”.

După 30 de kilometri de mers pe jos feedback-ul participanților a fost unul de mulțumire și împăcare sufletească. Deși a fost într-adevăr obositor, iar la finalul zilei abia îți mai simțeai picioarele, emoția pe care credincioșii au avut-o pe parcursul pelerinajului și prieteniile legate au însemnat mai mult.

O botoșăneancă a mărturisit că i-a plăcut foarte mult pelerinajul și își dorește să poată participa și la următoarele ediții. 

A doua zi, la hramul Mănăstirii, zeci de mii de credincioși au participat la slujba închinată Maicii Domnului.

Pelerinajul pedestru către Mănăstirea Vorona s-a aflat la prima ediție, nefiind organizate în Botoșani de foarte mult timp pelerinaje pedestre. De aceea, preoții coordonatori ai acestui eveniment au îndemnat credincioșii ca la anul să fie într-un număr mai mare.
















 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Aleșii locali convocați în ședință extraordinară de primarul Cosmin Andrei pentru transportul elevilor!

astăzi, 15:31

Consilierii locali ai Primăriei municipiului Botoșani au fost convocați în ședință extroardinară în cursul zilei de vineri, 11 octombrie. Pe ordinea de zi se află un singur proi...

O problemă cu deszăpezirea drumurilor în județul Botoșani, recunoscută de prefectul Dan Nechifor! (video)

Wednesday, 9 October 2024

Anunțul a fost făcut de Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, în cadrul conferinței săptămânale de pe 3 octombrie. Totodată, trimisul Guvernului în teritoriu a făcut u...

Focar de pestă porcină confirmat într-o comună din Botoșani, autorități băgate în ședință! (foto, video)

Tuesday, 8 October 2024

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a anunțat prezența unui focar de pestă porcină la două exploatații de porci din comuna Corni. Ovidiu Aionițoaie, directorul adjunct al Direcție...