Gheorghe Plioț, omul din care izvorăște lumina, și-a lansat prima carte de versuri la Botoșani! (Foto, Video)

Dacă nefericirea este starea poetică prin excelenţă, după cum obișnuia să ne spună Emil Cioran, atunci Gheorghe Plioț este excepția care confirmă, prin destinu-i nefericit, că omul se salvează prin poezie. A trecut, de la ”om al nimănui”, la raza de speranță către care privim cu încrederea că viața nu înseamnă doar prăbușiri și înfrângeri.

Gheorghe Plioț este autorul volumului de versuri ”Izvor de lumină”, și poate că niciun alt titlu nu s-ar fi potrivit unei cărți menite să scoată din neguri sufletele neîmpărtășite în credința viului. Versuri simple, dar de o copleșitoare vibrație, cuvinte atinse de aripa unui talent care, chiar dacă neșlefuit la masa trudnicelor studii, se face remarcat tocmai datorită autenticității, a emoției și, mai presus de toate, printr-un excepțional timbru creștin, care face din Gheorghe Plioț un personaj aparte.

În vârstă de 73 de ani, Gheorghe Plioț își poartă destinul pe cărări greu de parcurs de oricare dintre noi. Suferind de o boală cruntă, fără un picior, dar cu priviri scânteietoare, Gheorghe Plioț pare să-și adune întreaga energie într-un zâmbet care trece de la emoție la compasiune, de la ghidușenia vârstei la smerenia rugăciunii.     

Viața nu i-a fost ușoară, a fost pus în fața unor grele încercări. Dar nu s-a lăsat niciodată doborât. Casa Nicolae este refugiul și sursa sa de inspirație, locul unde și-a găsit liniștea și unde și-a transformat suferința într-o operă de artă.



”Câți dintre noi reușim să ne confruntăm cu noi înșine și cu sursa noastră creatoare?”, s-a întrebat și ne-a întrebat Cristina Sava, în debutul lansării de carte organizată vineri, 15 martie, în spațiul Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani.

Un om simplu ”după vorbă, după port”, un spirit liber prin excelență, care și-a luat drept armă împotriva destinului cuvântul și culoarea, a reușit să adune laolaltă iubitori de poezie, artiști, dar și prieteni și colaboratori ai Casei Nicolae și deopotrivă ai Asociației Happy, cea care și-a asumat și rolul de organizator al evenimentului.

”Ne-am adunat aici pentru a celebra viața și povestea unui om extraordinar, un om care ne-a impresionat și ne-a inspirat cu fiecare cuvânt pe care l-a scris și cu fiecare gând pe care l-a împărtășit cu noi. Gheorghe Plioț a pășit în lumea noastră cu modestie și umilință și lasă o amprentă imensă pe inimile noastre. Domnul Gheorghe nu s-a născut în lux sau faimă, ci într-o comunitate modestă, pe 25 ianuarie 1951, în orașul Zărnești, județul Brașov. Dar a locuit în comuna Brăiești, județul Botoșani, până când a ajuns la Casa Nicolae ca om al nimănui. Cu toate acestea, povestea sa nu a fost definită de locul său de naștere sau de statutul său social, ci de pasiunea sa pentru poezie și artă, de curajul său de a înfrunta obstacolele și de optimismul neclintit în fața celor mai mari provocări. Unul dintre aspectele remarcabile ale domnului Gheorghe este talentul său poetic, cel care ne-a adus și astăzi la un loc”, a rostit Cristina Sava, moderatoarea evenimentului organizat la Galeriile de Artă.

Gheorghe Plioț a fost copleșit de prezența publicului numeros, însă a reușit să își domolească sufletul vorbind așa cum a fost mereu obișnuit: din inimă și din vers.

”Am un public minunat, sunteți atât de calzi, vă văd privirile, vă aud inimile cum bat, aud cum curge sângele prin vinișoarele dvs., vă văd dragostea din privire și mă simt minunat. Nu vreau să am emoții atât de mari!”, a spus Gheorghe Plioț, cerând apoi îngăduința de a citi o poezie scrisă special pentru acest moment: ”Mă dărui total vouă, azi mi-am primit cu bucurie cartea de versuri ”Izvor de lumină” în care eu am scris doar pură poezie pentru acum și timpul care vine”.

Prezent la lansarea de carte, primarul Cosmin Andrei l-a felicitat pe autor, adresând deopotrivă cuvinte de apreciere și către Casa Nicolae.



”Vreau să îi felicit pe cei de la Casa Nicolae pentru altruismul de care dau dovadă, nu doar că vin în sprijinul societății, dar fac lucruri minunate acolo. Faptul că unul dintre oamenii de la Casa Nicolae a reușit să creeze atât de frumos, și dvs. îl puneți în evidență, este de apreciat și mă bucur că am fost invitat într-un cadru care creează o atmosferă emoționantă. Felicitări pentru volumul pe care l-ați scris. Marile genii, spre sfârșit de carieră, nu au avut cea mai fericită soartă, nici dvs. nu stați prea bine cu sănătatea, ceea ce nu poate decât să confirme că ceea ce ați scris aici este de cea mai înaltă valoare”, a spus primarul Cosmin Andrei.

Un discurs încărcat de emoție a reușit artistul Gelu Graur, punctând în special rolul pe care Gheorghe Plioț îl capătă în societatea tot mai bulversantă în care ne aflăm: acela de învingător, de ”oglindă care răspândește”.



”Și eu creez versuri pentru anumite piese pe care le compun și știu ce înseamnă să ajungi în starea în care să scrii versuri. Scriați într-o poezie că vă spovediți lui Dumnezeu și Poeziei. Se pare că dvs. știți să faceți din orice femeie care vă zâmbește și căreia îi zâmbiti o poezie. Știți să faceți o poezie și din credință. Eu nu vă văd ca pe un om al străzii ajuns la Casa Nicolae, ci vă văd ca pe un om care și-a scris propria poezie. Dumneavoastră sunteți poezie. Iar felul în care ați știut să învingeți viața asta cu versuri este exemplul la care noi ar trebui să plecăm capul și să punem ochii în pământ. Aveți o încredere fantastică în oameni și nu vreau să vă spun altceva decât că sunteți lumină de Dumnezeu, sunteți o oglindă care răspândește. Vă mulțumesc că îmi dați ocazia să stau umil în fața dvs.”, a rostit Gelu Graur.

Momentul artistic al manifestării a fost asigurat de artistul Mirel Manea.















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Gheorghe Stanciu, artistul boem care ”salvează” ruine: ”Botoșaniul trebuia să aibă cel mai frumos muzeu legat de orașul vechi!” (Foto, Video)

Monday, 20 January 2025

Intrat în cel de-al 74-lea an al vieții, Gheorghe Stanciu pare o combinație bizară între artistul boem, nonconformist, dar atașat definitiv emoției profunde, indiferent de forma artei...

Geniile ne ajută, dar ”nu ne bagă în traistă!” De ce avem nevoie de strategie culturală pe termen lung la Botoșani?

Sunday, 19 January 2025

În cadrul Zilelor Eminescu, manifestări care includ, de câțiva ani, și Ziua Culturii Naționale, a avut loc o primă Consultare publică privind Strategia culturală a județului Botoș...

Oameni Academiei, Scrisoare-Protest către ministrul Educației și Cercetării: ”Consecințele dezastruoase sunt inevitabile!”

Friday, 17 January 2025

Facem precizarea că Institutul ”A.D.Xenopol” – Academia Română, Filiala Iași, este condusă de ilustrul prof.univ.doctor academician Gheorghe Cliveti, istoric născut î...