Peste 40 de cetățeni care munceau la negru au fost descoperiți în 2021. Au fost aplicate amenzi de peste un milion de lei

Peste 40 de cetățeni care munceau la negru au fost descoperiți în 2021. Au fost aplicate amenzi de peste un milion de lei

În anul 2021, angajații din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Botoșani au aplicat amenzi în cuantum de 1.081.600 de lei, se arată într-un comunicat de presă emis de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Din suma totală a amenzilor aplicate, 200.000 de lei au fost pentru nerespectarea normelor sănătății și securității în muncă, iar 881.600 de lei pentru încălcarea legislației în domeniul relațiilor de muncă. 

Pentru neconformitățile constatate în urma controalelor, angajatorilor le-au fost trasate 2.630 măsuri, 1.499  măsuri în domeniul sănătății și securității în muncă și 1.131 în domeniul relațiilor.

În cursul anului 2021 au fost verificate și înregistrate 26 contracte colective de muncă și 9 acte adiționale la cele deja în vigoare, numărul total al contractelor colective de muncă active la nivelul județului Botoșani, la sfârșitul lunii decembrie 2021, fiind de 109.

În urma verificărilor efectuate, inspectorii de muncă cu atribuții de control în domeniul relațiilor de muncă au depistat 41 persoane prestând muncă nedeclarată, 25 persoane nu dețineau contract individual de muncă, 16 persoane nu aveau contract individual de muncă transmis în aplicația Revisal, fiind aplicate 34 amenzi în valoare de 820.000 lei.

În ceea ce privește interacțiunea directă cu cetățenii și problemele pe care aceștia le-au reclamat, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani, în anul 2021, 430 de petiții, iar motivele cele mai des intâlnite ale acestora au fost: 172-neacordare salarii, 33 - neplată ore suplimentare, 53 - neplată CO neefectuat, 14 - neplată concedii medicale, 33 - program de lucru, timp de muncă/timp odihnă, 22-neeliberare adeverințe de vechime, extras Revisal, 37 - neeliberare decizii încetare activitate CIM.

„În anul 2022, Inspectoratul Teritorial de Muncă din Botoșani va avea în continuare, ca obiective prioritare, reducerea incidenței muncii nedeclarate și subdeclarate, precum și respectarea măsurilor de sănătate și securitate în muncă”, se arată în comunicatul de presă emis de reprezentanții instituției.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Noul șef al Poliției Locale este oficial membru ATOP Botoșani! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
654

Lucian Deleanu este noul director executiv al Poliției Locale, funcție pe care o exercită cu caracter temporar până când postul va fi scos la concurs. Acesta ocupa funcția de șef Ser...

Circ politic în ședința de CL la Botoșani, Cosmin Andrei deranjat de limbajul unui consilier. „Mai vociferează colegii mei din partea dreaptă...” (video)

Joi, 25 Aprilie 2024
1004

Joi, 25 aprilie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local a Primăriei municipiului Botoșani. Lupta electorală care bate la ușă i-a făcut pe aleșii locali să se trezească din scaune ...

Premieră în CL: Președinte de ședință numit fără scandal! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
453

În ședința ordinară a Consiliului Local din cursul zilei de joi, 25 aprilie, pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul ce vizează alegerea unui nou președinte de ședință pentru următoare...