Ca parte a măsurilor de austeritate, Guvernul Ilie Bolojan a tăiat diverse sporuri încasate de bugetari, iar indexarea pensiilor va fi amânată. Practic, aceste beneficii sunt "îngheţate".
Dar, evident, situaţia nu va rămâne așa pentru totdeauna. Vicepremierul Tanczos Barna a declarat că măsurile de îngheţare a salariilor şi pensiilor sunt temporare.
Marea "dezgheţare", posibil în 2026
Dacă economia ţării noastre se va echilibra, atunci e posibil ca salariile şi pensiile să fie "dezgheţate" în a doua jumătate a anului 2026.
„Măsurile de îngheţare de salarii sunt măsuri temporare. Eliminarea de sporuri este o măsură definitivă. Dar îngheţarea şi neindexarea salariilor şi pensiilor este temporară.
În cazul în care lucrurile se reechilibrează în 2026 văd posibilă o indexare undeva în a doua parte a anului viitor. Dar România are nevoie de cel puţin un an pentru reaşezarea echilibrului fiscal-bugetar cu condiţia să avem şi măsuri de susţinere a economiei“, a declarat vicepremierul Tanczos Barna la Antena 3.
El este de părere că România poate reintra pe creştere economică timp de 10 ani.
„Acest pachet este fundamentul pentru o creştere economică pentru următorii zece ani. Este un calcul economic. Şi ultimii zece ani au însemnat creştere economică, dar din păcate a fost o creştere bazată pe consum. Cererea şi consumul au crescut mult mai repede decât producţia internă.
Decalajul dintre cele două a fost acoperit de importuri. Noi trebuie să avem grijă ca producţia internă să crească suficient de mult, să avem capacitate de export, să echilibrăm şi balanţa comercială“, a mai zis Barna.