Ce a apărut la magazinul în care a lucrat Mihaela, femeia omorâtă de soț în scara blocului!

Într-o statistică națională, Botoșaniul se află pe locul doi după numărul femeilor victime ale infracțiunii de omor, județul fiind considerat unul dintre cele mai ”periculoase locuri” pentru viața femeilor. Și asta întrucât, în decurs de patru ani, 33 de botoșănence au fost omorâte, 14 dintre acestea fiind victime ale propriilor parteneri de viață.

Ce a apărut la magazinul în care a lucrat Mihaela, femeia omorâtă de soț în scara blocului!

Omorâtă în scara blocului de partenerul de viață

Mihaela a murit săptămâna trecută, fiind omorâtă în scara blocului de către soțul ei, chiar dacă pe numele acestuia exista un ordin de restricție, bărbatul neavând voie să se apropie de locuința soției. Orbit de furie, pentru că Mihaela luase decizia de a divorța, bărbatul a așteptat-o în fața blocului și, atunci când femeia a venit de la serviciu, a doborât-o cu două lovituri de cuțit.

Vestea a căzut ca un trăsnet. Mihaela era o femeie de o bunătate rară, spun toți cei care au cunoscut-o. Vecinii îi știau durerile, pentru că scandalurile din casă erau vechi. Însă nimeni nu s-a gândit că se va ajunge la o asemenea nenorocire.  

Lumânări, flori și… mesaje-manifest

Chiar de a doua zi după tragedie, la magazinul de pe strada Primăverii, acolo unde lucra Mihaela, au apărut lumânări și flori. Vecine, cliente vechi sau femei din oraș, impresionate de drama cumplită petrecută la doi pași, au vorbit despre viața grea pe care o trăia Mihaela lângă un bărbat abuzator.

Lumânările nu s-au stins nici până astăzi. Mai mult, pe geamul magazinului au apărut ”mesaje” cu privire la lupta împotriva abuzurilor, cuvintele fiind însoțite de imagini greu de privit, care transmit însă dimeniunea reală a dramei din multe familii.




”Spune NU violenței domestice”, ”Stop violenței asupra femeilor”, Tăcerea nu e de aur / Bătaia nu e ruptă din rai”, ”Opriți violența împotriva femeilor” sunt câteva dintre mesajele care pot fi citite lângă lumânările care nu se sting de zile întregi.

”Ordinul de protecție nu mai reprezintă un mijloc de apărare puternic!”

Potrivit Mariei Mărginean, psiholog criminalist, un bărbat abuzator poate fi recunoscut nu doar în familie, ci și în societate. Este vorba despre o persoană cu stimă de sine scăzută, toleranță scăzută la stres și frustrare, care manifestă dificultate în exprimarea emoțiilor, dar și cu un istoric de violență sau abuz în propria familie, la care se adaugă de cele mai multe ori gelozia de nivel ridicat provenită din stima de sine scăzută.

”Cei care ajung abuzatori au fost la rândul lor abuzați. În mod inconștient sau conștient (depinde de situație) aceste persoane ajung să își dorească răzbunare, să "vindece" prin ea în mod toxic durerea emoțională și umilirea îndurate în trecut”, ne-a explicat Maria Mărginean.

Totuși, de ce rămâne o femeie ”prizonieră” – uneori zeci de ani - într-o astfel de căsnicie? Ce se întâmplă cu ea în plan psihologic?

”Femeile sunt, după cum știm, iubitoare. Modul lor de comunicare va fi mereu în plan emoțional. Iar în cazul unei căsnicii toxice, ea în cele mai multe cazuri DECIDE SĂ RĂMÂNĂ din varii motive: copiii (grija ca cei mici să aibă ambii părinți acasă), banii, nevoile emoționale și în alte situații ideea veche cum că, o dată măritată, să nu mai dea divorț că nu dă bine la imaginea socială. În alte situații, femeia este într-adevăr "prozonieră". La nivel psihologic are loc o transformare. Probabil vă sună cunoscut Sindromul Stockholm. Acesta este asociat adesea cu ținerea în captivitate a ostaticilor, deși acest sindrom poate fi experimentat și de către persoanele aflate în relații cu parteneri abuzivi. Sindromul Stockholm este un răspuns psihologic care se dezvoltă atunci când victima unei răpiri sau a unui abuz se atașează emoțional de abuzator ajungând să-i justifice toate acțiunile negative. Astfel, victima înlocuiește frica, disprețul sau respingerea cu simpatie față de agresor”, spune psihologul criminalist Maria Mărginean (foto).

Însă, completează Maria Mărginean, în cazul unei femei măritate, sindromul este exact invers.

”Femeia deja are sentimente pentru partenerul abuzator și din cauza lor nu iese din relație cu gândul că poate la un moment dat acesta se va schimba și va fi ca la început..., chiar dacă acesta o bate în fiecare seară...”.

”Să aibă copiii tată!” este un motiv pe care îl auzim deseori, însă există situații în care acești copii rămân fără ambii părinți: mama este ucisă, tata la pușcărie. Cum salvăm, de fapt, copiii de astfel de nenorociri?

O soluție ar fi ca… astfel de situații să nu creeze. Asta înseamnă, în fapt, alegerea unui partener potrivit. Deși este greu de anticipat în timp ”evoluția” unui partener sai a altuia...

”Din punctul meu de vedere situația poate fi prevenită de la bun început, când ne alegem partenerul și ne întâlnim cu el. Nu strică niciodată să mărim un pic atenția. E o vorbă: paza bună trece primejdia rea. Știu că majoritatea femeilor se lasă duse de val la întâlniri și nu iau în considerare faptul că din alegerea unui partener nepotrivit pot rezulta situații tragice... Știu că mai sunt și femei care aleg parteneri în viteza luminii fiind și simțindu-se presate de societate cu veșnicele întrebări: dar când te măriți? Dar când vei avea și tu copii? Atenție! Nu mă refer aici la întrebările politicoase!  Mă refer strict la persoanele care insistă zilnic”, spune Maria Mărginean.

Dacă pasul este făcut, nu înseamnă că nu mai există nicio soluție de ieșire, dacă pericolul devine unul iminent.

”La urma urmei, dacă acea femeie ajunge să se căsătorească, divorțul ar trebui înaintat și mai ales să nu fie considerat a fi o rușine”, spune psihologul.

Mihaela a încercat să se apere. A solicitat statului român să o protejeze. A fost emis un ordin de protecție care s-a dovedit a fi inutil, întrucât crima s-a produs în afara locuinței.  

”Ordinul de protecție, din ce am constatat, nu mai reprezintă un mijloc de apărare puternic în cazurile partenerilor abuzați. În cele mai multe cazuri, partenerii abuzatori încalcă aceste ordine fără nicio problemă, iar asta este din punctul meu de vedere o situație care ar trebui modificată”, spune Maria Mărginean.

În viziunea psihologului criminalist, în astfel de situații s-ar putea lua în vedere și alte măsuri pe lângă ordinul de protecție, de la adăugarea unor măsuri suplimentare, cum ar fi un buton de panică pentru securitate cu efect imediat.


Absolventă a Liceului Pedagogic ”Nicolae Iorga” Botoșani, Maria Mărginean a urmat Facultatea de Psihologie la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, apoi Master în Psihologie Medico-Legală și Criminalistică la Sibiu. De asemenea, a absolvit studii postuniversitare de Profiling și Psihologie criminalistică și Psihologia terorismului, precum și studii de Analiză și evaluare comportamentală.








 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Niculina, sufletul orașului meu

Marţi, 23 Aprilie 2024
2463

Cam pe la 7-8 pe seară, de ani buni, Niculina iese din casă. Vara în culori deschise, rochii cu volănașe garnisite uneori cu mărgele simple, pe care le poartă pitite într-o copilăro...

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
751

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
1218

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...