Valeriu Iftime: Viitoarea reconstrucție a Ucrainei, un efort de sute de miliarde de euro la care Botoșaniul trebuie să ia parte

Oportunități colosale pentru mediul de afaceri românesc și îndeosebi pentru zona din imediata vecinătate a Ucrainei, Botoșani-Suceava-Iași.

Valeriu Iftime: Viitoarea reconstrucție a Ucrainei, un efort de sute de miliarde de euro la care Botoșaniul trebuie să ia parte

Orice război nu aduce decât suferință, dezastre și pierderi uriașe. Atacator sau victimă, la finalul prăpădului cu toții sunt perdanți. După fiecare război, însă, lumea se reașază, se stabilesc cumva noi relații de conviețuire pentru a intra într-o nouă matcă a normalității.

Este impropriu și poate părea cinic să spui că vor fi și câștigători după un război precum cel din Ucraina de astăzi. Dar, cu siguranță, pe șantierele imense ce se vor deschide mâine, după ce războiul de astăzi se va fi încheiat, vor fi mulți, foarte mulți cei care își vor găsi de lucru. Iar aceasta va fi o oportunitate mai ales pentru noi, cei din zonele învecinate.

Zilele trecute am participat la un forum economic la Cernăuți. Când spui forum economic într-o țară aflată în plin război, vă asigur că nu e deloc confortabil statutul de participant. Nu vă mai spun că, la deschiderea lucrărilor forumului, cel care a făcut introducerea a început prin a ne instrui despre cum trebuie să evacuăm sala în cea mai mare grabă în caz de alarmă aeriană.

Spre surprinderea mea, am găsit la Cernăuți o lume care se străduia să fie cât mai normală, chiar dacă, în esența ei, suferea enorm din cauza ororilor acestui război. Aproape fiecare dintre cei cu care m-am întâlnit îmi vorbea despre o rudă sau o cunoștință care avea cumva tangență cu frontul. Și, totuși, oamenii încercau să rămână raționali, să fie parte a unei lumi normale, care se gândește la viitor, la reconstrucția țării. Tocmai acesta a fost și mesajul de fond al acestui forum: că nimic nu este terminat, că totul este posibil și că lumea va merge înainte, indiferent de ceea ce vor unele puteri de astăzi.

Ucrainenii vorbeau foarte mult despre Europa. Pare că legătura lor atât de veche cu Rusia s-a rupt definitiv. Cei de acolo vorbeau cu convingere de viitoarea apartenență a țării lor la UE și NATO. Iar, în măsura în care Ucraina va avea posibilitatea de a adera la Uniunea Europeană, sigur că România, asemenea altor țări învecinate, precum Polonia, poate fi un partener care știe destul de bine acest drum al integrării.

În urma acestui război, eu cred că Ucraina va deveni cel mai important pol investițional din Europa. Miliarde și miliarde de euro vor ajunge aici timp de cel puțin un deceniu pentru reconstrucție.

Dacă mai luăm în calcul și faptul că în prezent se lucrează intens la autostrada A7, de la București spre Siret, care va fi realizată în cadrul acestui Program Național de Redresare și Reziliență, există fără îndoială premisele dezvoltării unei serii întregi de activități economice în zona de nord a Moldovei.

Și aici vine mesajul meu de atenționare, de informare a mediului de afaceri: Trebuie să fim pregătiți! Războiul, într-o formă sau alta, se va termina. Ucraina cu siguranță va fi reconstruită. Investițiile în această zonă vor fi imense și pe toate palierele: construcție, energetică, infrastructură, sănătate, școli. Și atunci orice constructor, orice firmă care are un grad de maturitate, care știe să abordeze proiecte și să deruleze lucrări, inclusiv în străinătate, poate fi un mare câștigător!

Este în regulă, să fim pregătiți, dar ce ar însemna asta?

* În primul rând trebuie să fim foarte bine informați.

* Mai apoi, trebuie să ne asigurăm că putem fi în orice moment foarte competitivi, capabili să abordăm orice proiect, orice licitație, orice investiție, că dispunem de dotările necesare, că avem capacitatea de a ne mobiliza într-un timp scurt, că avem oameni suficienți și de calitate, specialiști motivați și foarte bine pregătiți profesional.

* Mai cred că e foarte util să fim atenți la ce se poate face în fiecare moment pentru a avea un șantier deschis în Ucraina, o companie înregistrată acolo sau o colaborare cât mai solidă cu o firmă din Ucraina.

* Sunt astăzi firme din Ucraina care caută colaborări în România, sunt firme din Ucraina care încearcă să se stabilească, să găsească parteneri în România pentru a se reloca în timpul acestui război, pentru ca atunci când războiul va înceta să poată să revină. Nu ezitați să stabiliți încă de pe acum relații și contacte cu oamenii de afaceri serioși din Ucraina!

Până la urmă, cum spun românii, Dumnezeu dă, dar nu-ți bagă în traistă. Există un potențial uriaș pentru zona noastră de a fi parte a unei activități economice substanțiale, de excepție, într-un viitor nu foarte îndepărtat. Depinde doar de noi, cei din imediata vecinătate a Ucrainei și îndeosebi din arealul Botoșani-Suceava-Iași, dacă vom fi pregătiți sau nu să participăm la reconstrucția țării vecine imediat după ce ultima salvă de tun va fi fost trasă.

 

(Sursa text și foto: Facebook / Valeriu Iftime)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PSD Botoșani : „Lumina Sfântă să vă călăuzească pretutindeni, cu liniște și pace în suflet!”

astăzi, 13:09
21

Să întâmpinăm cu bucurie Sărbătoarea Paștelui și să împărtășim împreună taina Învierii Mântuitorului!Lumina Sfântă să vă călăuzească pret...

(P) Geamuri curate, fără pete și fără stres, în 5 pași simpli

astăzi, 11:52
70

Știi acel moment când soarele strălucește fermecător prin ferestre și scoate la iveală urmele inestetice ale degetelor, petele lăsate de picurii de ploaie sau urmele de la ultima sesiune ...

Incendiu în balconul unui apartament din Botoșani, proprietara a suferit un atac de panică! (Foto)

astăzi, 11:32
351

Deși era acasă, proprietara nu  și-a dat seama ca ard lucrurile din balcon. Un vecin a observat ca iese fum și a sunat la 112 după ajutor.La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detaș...