Doamnelor și domnilor, faceți loc, întindeți covorul roșu, desfaceți șampania și dați naibii orice altceva făceați. Încep să defileze simpaticii noștri politicieni. Evident, cu spume la gură și gata să muște în orice moment, cu fustele ridicate în cap și mișcări (schizo)frenetice, așa cum cer standardele în perioada lor fierbinte. Nu de împerechere, ci de campanie electorală, adică acel interval temporal când brusc toți demontrează cât sunt, de fapt, de idioți sau demagogi.
Puteam începe cu exemplul Roxana-Anușca Țurcanu, care nu știe prea multe, dar tare mai bocește de mila tinerilor care nu fac copii, din cauză că nu le dă statul alocație mare, iar România, vai, dispare în timp din cauza natalității scăzute, deficitul natural, știți voi, chestii din astea apocaliptice. Dar au venit pesediștii din Botoșani cu un frumos comunicat intitulat „Mii de elevi din Botoșani lăsați fără educație de PNL” și au captat toată atenția. Normal că în sens nașpa. Așa că acest mic comentariu este despre și pentru ei, chiar dacă se supără. Important este să nu mai facă.
Mdeci. „Liberalii comunicau cu surle și trâmbițe în urmă cu 2 luni de zile că au alocat 150 de milioane de lei pentru achiziția de tablete pentru elevii din mediile defavorizate, dar nu s-a întâmplat nimic. PSD Botoșani le cere guvernanților liberali să spună de ce i-au mințit pe părinții și copiii din Botoșani și din celelalte județe din țară pe care i-a lăsat de izbeliște, fără acces la școală”, este incipitul frumosului mesaj dat presei de PSD Botoșani, marți. Într-adevăr, liberalii au comunicat multe doar așa, pe hârtie, pe Facebook sau la televizor, apoi au dat cu stângul în dreptul. Dar mergem pe speranța că, până la toamnă, se rezolvă problema și nu rămânem chiar mințiți. Însă, ca idee, nu poți să fii PSD și să „comunici cu surle” că Guvernul PNL minte și își bate joc, când tu, care ai toooot governat, ai făcut exact aceeași chestie, ba chiar ai ridicat nesimțirea la rang de artă. Da, e adevărat că Botoșani nu a prea avut treabă pe la împărțitul sarmalelor la putere, dar chiar și așa: cum să te legi de organizația adversară, când știi că partidul căruia îi pupi tu fundul a șters pe jos cu orice au vrut mușchii lui în țara asta?
Redau și următorul pasaj din comunicatul lor: „Măi politruci (…) Cum vă permiteți să vă bateți joc de destinele a mii de copii din fiecare zonă a țării? Chiar nu aveți un pic de rușine, nu vă e jenă de minciunile pe care le scorniți zi de zi? Sunteți adevărați impostori, care nu aveți ce căuta în fruntea statului. Nu sunteți acolo ca să vă îmbuibați cu funcții și avantaje materiale, aveți obligația prin Constituție să asigurați accesul la educație pentru fiecare copil din România”.
Pesedeu vorbește aicea de Constituție, de drepturi, de corectitudine față de cetățeni. Adică fix de chestii pe care la uită imediat cum trec alegerile (nu că celelalte mari partide nu ar proceda similar). Bine, nici în prezent nu stă prea bine cu memoria. Noroc că avem și noi consemnate prin tot internetul ăsta căt de responsabili au fost pesediștii la conducere la capitolul educație. De exemplu, pentru a câștiga alegerile din 2016, PSD, prin vocea mirobolantă a lui Liviu Dragnea, actualmente izolat între gratii, promitea 876 de creșe și grădinițe, din care s-a construit doar una, până în 2018, 539 de școli, din care s-au ridicat două, aproape 800 de autorizații de funcționare a unor unități de învățământ, din care s-au realizat trei, în doi ani. Un alt exemplu este haosul manualelor școlare din 2017, sub mâna cârmuitoare a deșteptului de Liviu Pop. Sau, saaau, să amintesc despre Androneasca, zânița care făcea reguli noi noaptea și le desfăcea dimineața, așa, cu bagheta ei magică. Dar ce mai contează exemplele punctuale, când în 30 de ani în care PSD a fost la conducere fie singur, fie în coaliție, nu s-a făcut decât schimbarea a 20 de miniștri ai Educației (patru numai în 2012), timp în care prea puține școli au fost dotate, prea puțini elevi susținuți să studieze și s-au cunoscut zero reforme.
Tot pesedeu a făcut tot posibilul ca în fruntea inspectoratelor școlare să fie unși șefi membri de partid, de cele mai multe ori competențele fiind un detaliu nesemnificativ în context, chiar dacă erau pe minus. Bine, nu că liberalii nu ar merge tot spre o conduită similară, de când au dat de gustul puterii depline, dar cert e că nu poate fi pasată întreaga vină, nici măcar cea mai mare bucată spre ei.
Dar cea mai mare mustrare de conștiință trebuie să vină din următorul flash-back: Viorica Dăncilă.
O analfabetă a fost numită premierul României. Un monument de incultură, pe post de lider al PSD, pe post de candidat al PSD la prezidențialele din 2019. Liderii social-demoocrați din Botoșani au făcut campanie în cele mai nefirești moduri pentru acea creatură, pe care memoria colectivă nu o va uita prea curând, iar acum trâmbițează că PNL și-a bătut organul de educația copiilor acestei țări. Cu un tupeu penibil, grotesc, au făcut poze și cu pantofii celei mai tâmpite din curtea școlii, iar acum îi acuză pe alții de batjocorirea educației și a învățământului. Chiar așa, că bun exemplu au mai dat pesediștii zecilor de mii de studenți, sfidați prin cocoțarea unei ingrate la rangul de al doilea om în stat, care probabil și-au propus să plece naibii din țara în care prostia și servitudinea aduc prosperitate, în vreme ce oamenii deștepți și cinstiți sunt luați de fraieri.
Dar acesta e jocul lor electoral de când e lumea: putere – promisiuni – scuze, respectiv opoziție – acuze – uitare.
Practic, o metodă de campanie de acest gen, când nu mai ești în ipostaza de a fi tras la răspundere în mod direct pentru actualitate, așa că arunci cu rahat în alții, uitând de „contribuțiile” tale, poartă denumirea de demonizare prin distorsiune factuală. O apologie prin negare. Mai pe românește, nesimțirea de a urla că Gică i-a ars o palmă lui Petrică, când tu pe Petrică l-ai băgat în spital de mai multe ori. Și aici nu mă refer la denunțul cu tabletele, care e valabil, ci la titlul acela sublim cu care și-au rezumat ei comunicatul.
He-he, PSD Botoșani. Mai luați un MemoPlus. Și lăsați problema educației pe mâna celor care se pricep (știți voi, profesori, sindicaliști, experți, ONG-uri), că pe mâna voastră a cam fost și tare desfigurată ați lăsat-o.