de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar:
"Vi se pare cumva că a devenit statul român mai bun sau mai responsabil după această criză? Totuși, acest stat a reușit performanță să amendeze o sărmană bătrânică dintr-un sat care și-a urmărit pe uliță porcul scăpat din bătătură, pentru că, același stat, să-l facă scăpat pe liderul informal al partidului ALDE, Daniel Chitoiu, care a ucis cu bolidul sau doi bătrânei. Acest stat a amendat cu 500 de lei un adolescent care s-a dus să ia o pâine de la un magazin aflat la 100 metri de blocul sau, dar l-a scos nevinovat pe directorul spitalului de la Suceava, care stă la bază morții a peste o sută de persoane."
A venit o criză teribilă și România are nevoie de soluții pentru ieșirea din criză. În loc de soluții, toți politicienii ne spun prostii nemaivăzute: liberalii o țin langa cu revenirea în "V" (adică ei ne promit că scăderea abruptă de la 15 martie la 15 mai va fi urmată de o creștere la fel de abruptă de la 15 mai la 15 iulie! Adică pe 15 iulie vom fi iar la fel de bine că pe 15 martie) iar psd-iștii spun că vor da bani gratis de la buget tuturor votanților, și celor mici și mijlocii și celor mari și bugetari.
Nu vine unul să își aducă aminte de investițiile pe care le putem face pentru creșterea economiei: autostrăzi, căi ferate, extragerea gazelor din Marea Neagră, centrale electrice pe gaze, refacerea petrochimiei, spitale regionale, irigații.
Vai!, sub deviza că "nimic nu va mai fi că înainte", aflăm că se va pune acces pe "economia cunoașterii" și pe "digitalizare".
Sună frumos, sună futurist, dar e cam imposibil să vorbim de economia cunoașterii într-o țara în care banii pentru acoperirea găurilor din sănătate s-au "făcut" prin mutarea unui miliard de euro de fonduri europene destinate alimentării cu apa.
Ce economia cunoașterii să faci fără apa curentă? Adică toții copii care vor rămâne cu WC-ul în fundul curții vor studia numai tehnologii noi?
Băi, povestitorilor cu piscine la Monte Carlo, voi ați văzut rezultatul României la testele Pisa? Voi știți cam cum se dau, pe bune, examenele în România?
Hai să fim măcar cinstiți și să recunoaștem că este imposibil să intri la un liceu bun sau să intri la Automatică/ Electronică/Medicină/Drept fără meditații. Aduce asta a economie a cunoașterii?
Iar digitalizarea, altă poveste frumoasă: păi guvernanții noștri nu se abțin de la vicierea licitațiilor pentru măști medicinale și se vor abține de la aducerea firmelor lui Ghiță să ne digitalizeze țara? Păi, afacerea Microsoft nu tot cu scopul digitalizării era făcută?
Dar ceva substanțial, important, nu se va schimbă. Totul va rămâne la fel că înainte. Familia celor 2.000 de politicieni nu va fi atinsă nici cu o floare.
Ei vor continuă să importe măști la suprapreț, să încaseze pensii speciale și să dirijeze angajarea rudelor proprii în toate funcțiile bugetare bine plătite. Centralele electrice pe cărbune vor muri de moarte bună, gazele vor rămâne pe fundul mării, electricitate vom cumpără de la atomo-centrala ungureasca făcută cu bani rusești, copiii noștri se vor bronza la cules de sparanghel pe ogoarele germane, o data la cinci ani vom admira neajutorați câte o secetă cumplită, vom mânca porci din Polonia și mango în loc de prune, trei sferturi dintre noi vom fi agenți imobiliari, economia cunoașterii va aduce triplarea studenților de la "Spiru Haret", iar spitalele noastre vor fuziona cu muzeele, devenind muzee vivante ale medicinei.
Iar când ne vom întoarce la tradiționalele și letalele infecții nozocomiale, ne vom aminti cu nostalgie de blândul corona-virus.