Despre Educație. ”Dacă nu înțelegi asta, școala românească nu se va schimba nici peste 30 de ani!”

”Ministrul, inspectorii, directorii, profesorii au și ei vina lor - și e importantă. Dar despre asta ți se zice tot timpul, pe toate canalele. Însă nu-ți zice nimeni niciodată în față: „E și vina ta”.

Despre Educație. ”Dacă nu înțelegi asta, școala românească nu se va schimba nici peste 30 de ani!”

   webby.ro

Văd că i se tot cere lui Nicușor Dan să „rezolve” educația.

Îmi pare rău să v-anunț, dar după părerea mea educația a ajuns într-un punct în care nu mai poate fi rezolvată, nu în următorii 30 de ani. De nimeni. Nici de Nicușor Dan, nici de Daniel Funeriu, nici de Daniel David , nici de cine v-o mai trece prin cap, pentru că nu e o problemă de persoană, nici de mai multe persoane, ci e o problemă de societate. Până ce atitudinea societății față de școală n-o să se schimbe, școala n-o să se schimbe fundamental. Sigur, o să vedeți poate 5 materii la evaluarea națională în loc de 2, dar școala în sine nu se va fi schimbat. Da, știu, e un cerc vicios. Aia e. Eu n-am soluții. Am doar niște constatări din ultimii 5-6 ani, de când am din nou contact cu sistemul românesc.

 

Și hai să vă dau trei radiografii recente de la niște străini, toți trei profesori, care au contact cu sistemul românesc. Priviri din afară - că dacă vi le-ar zice cineva din interior, ați zice că e părtinitor.

Francez, profesor de franceză: aveți sistem de notare de la 1 la 10, dar nu știu cum se face că toți elevii au numai 9 și 10. Sigur, e vina profilor că dau doar 9 și 10, dar tu ce-ai zice dacă-ți vine copilul cu 5 la sport? Cu 7 la desen? Cu 6 la istorie?

Francez, profesor de franceză într-o facultate tehnică. Și cum sunt studenții? Se uită la mine o clipă, trage concluzia că poate zice ce gândește, și zice. Je les déteste, nu vor să facă nimic, abia scot câte ceva de la ei. E vina profului, nu?, că nu face lecții interactive și tot bulșitul. Dar tu de câte ori i-ai zis direct sau doar dat de înțeles că singurele materii care contează sunt alea de examen, că la restul trebuie doar să facă act de prezență? Și că atâta vreme cât a fost prezent, *merită* 9-le sau 10-le de care zice omul de mai sus?

Englez, profesor de istorie într-o școală internațională, are câteva ore de UK & US History într-un liceu românesc, secție bilingvă. Mi-e aproape imposibil să lucrez cu ei, nu vor să facă nimic, n-au chef de nimic. Stau răsturnați în bancă, nu scriu, n-au nici măcar caiet de History. Sigur, dacă povestim chestii, le place, dar în momentul în care îi pun să facă ceva, li s-a rupt filmul. Despre cei doi de mai sus nu știu cum sunt ca profesori. Dar cu englezul ăsta am lucrat, *știu* că e foarte bun. Dacă el nu-i poate scoate pe copiii ăia din apatie, nimeni nu poate.

Demotivarea asta la școală e o problemă de societate și n-o rezolvă nici președintele, nici prim-ministrul, nici inspectorul, nici profesorul la clasă - el mai poate face câte ceva punctual, dar la nivel de sistem, soluția e în atitudinea societății față de școală. Faptul că acum a câștigat președinția un om ultra educat e un punct de plecare. De revenire, mai bine zis.

Știu, ți se pare că e vina societății, dar nu și a ta. Tu ai făcut mereu ce trebuie.

Da' acuma zi, de câte ori ți-ai luat copilul de la școală ca să mergeți în vacanță, că e mai ieftin?

De câte ori i-ai permis să stea acasă în ultimele zile înainte de vacanță, fie ea și cea din februarie, că „oricum nu se face nimic” (da, frate, n-am ce mare lucru să fac, când mai am doar cinci bucăți în clasă!)

De câte ori i-ai făcut tema la desen?

De câte ori i-ai motivat absențele pe nașpa? De câte ori ai luat adeverință medicală falsă?

De câte ori i-ai permis să întârzie?

De câte ori ai dat bani pentru cadouri pentru doamnele diverse?

De câte ori ai contestat nota dată de profesor?

De câte ori ai contestat sancțiunea?

De câte ori te-a văzut încălcând regulile, inclusiv alea ale bunului simț?

De câte ori i-ai zis „lasă, tată, că geografia oricum nu contează, învață tu la română și mate”?

De toate orile astea ai contribuit câte puțin la demotivarea copilului tău și la atitudinea actuală a societății față de școală.

Da, știu, ministrul, inspectorii, directorii, profesorii au și ei vina lor - și e importantă. Dar despre asta ți se zice tot timpul, pe toate canalele.

Însă nu-ți zice nimeni niciodată în față „E și vina ta.”.

Pentru că da, chiar e și vina ta. Și dacă nu înțelegi asta, școala românească nu se va schimba nici peste 30 de ani.

Sursa: Diacritica / Facebook

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ALERTĂ meteo de tip Cod Portocaliu în trei localități din Botoșani!

astăzi, 15:20

Trei localități din județul Botoșani se vor afla sub o avertizare meteorologică nowcasting tip cod portocaliu de averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vân...

Noi detalii ies la iveală după cumplitul accident mortal de la ieșire din Flămânzi!

astăzi, 14:55

Deși inițial polițiștii au constatat doar decesul șoferului de 58 de ani, ulterior au găsit pe câmp trupul unei femei. O femeie de 85 de ani a fost găsită din întâmplare, ...

Elevi din toată țara s-au înscris la Festivalul „Gala Copilului Actor” de la Dorohoi!

astăzi, 14:02

Sâmbătă, 24 mai, și duminică, 25 mai, la Dorohoi se desfășoară Festivalul-Concurs de interpretare individuală „Gala Copilului Actor”, ediția a XII-a. Acțiunea, care va a...