Uriașul blând de la Botoșani care s-a bătut cu Van Damme și l-a ”salvat” pe Marcel Iureș, din nou pe marele ecran! (Foto)

Ei sunt frumoșii nebuni care ”mor” în filme, care ne fac să plângem sau să râdem. Se bat, luptă, sar de la înălțimi amețitoare sau se scufundă în cele mai prăpăstioase neguri.

Uriașul blând de la Botoșani care s-a bătut cu Van Damme și l-a ”salvat” pe Marcel Iureș, din nou pe marele ecran! (Foto)

 Florin Roată în filmul ”2020”  Captură film ”2020”

Pentru ei, cinematografia vine la pachet cu o doză de teribilism aproape inconștient. Cu toate acestea, nimic nu este la voia întâmplării. În spatele fiecărui cadru de film se află mii de ore de repetiție sau lecții dure de antrenament. Pentru că, în primul rând, cascadoria presupune autocontrol, disciplină și rigoare. Și, nu în ultimul rând, talent!

Ei sunt salvatorii! Și nu doar în filme! La cutremurul din 4 martie 1977, cascadorii au fost trimişi "în linia întâi", să scoată de sub zidurile prăbuşite supravieţuitorii! "Se miza, probabil, pe faptul că aveau antrenamentul psihic pentru a înfrunta riscul și a suporta șocul descoperirilor care vor urma, ca și coordonarea și organizarea pentru a scăpa de capcanele dărâmăturilor. În curând devin o prezență cotidiană a operațiunilor de salvare", povestește Horaţiu Damian în "Beretele verzi. Cascadorii filmului românesc 1965-1989".

Uriașul blând de la Botoșani!

Unul dintre cei mai buni cascadori români este botoșănean. În vârstă de 57 de ani, putem spune despre Florin Roată că își scrie, de mai bine de 30 de ani, propriul film. Însă cel mai mult impresionează la el modestia, discreția, chiar un soi de smerenie artistică. ”Oamenilor le place să fie în centrul lumii. Mie îmi ajunge un colț unde este toată lumea mea”, spune Florin Roată.

Născut pe 7 martie 1967, la Botoşani, Florin Roată (foto) a fost elev al Liceului "A.T.Laurian", absolvind apoi Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi, specializarea Controlul Produselor de Origine Animală. Pasiunea pentru artele marţiale, curajul în a-şi cunoaşte, apoi depăşi, propriile limite, l-au apropiat de unul dintre cele mai dificile şi spectaculoase "roluri" din filme: cascadoria.

Primul contact cu sportul l-a avut în copilărie, pe când era elev în școala generală. Atunci a fost atras de handbal, dar părinții l-au oprit pentru că, spune Florin Roată, neglija prea mult școala. S-a apropiat din nou de sport imediat ce a ajuns la liceu, când a practicat baschet de performanță. ”Am crescut 10 centimetri”, își amintește astăzi Florin. Baschetul a durat doar un an, pentru că în clasa a X-a s-a apucat de box, ba a intrat și în câteva competiții. Adevărata aventură sportivă avea să vină însă atunci când descoperit artele marțiale: judo, shotokan, qwan ki do. Cu cel din urmă a devenit și multiplu campion național și mondial, urcând pe podiumuri pe Coasta de Fildeș sau Milano.

Salvamar pentru Marcel Iureș!

Pentru a se întreține la facultate, vara, lucra pe litoral ca salvamar. Acolo, pe malul mării, avea să trăiască și prima experiență în domeniul cinematografic: un film de Mircea Veroiu, alături de actori precum Ovidiu Iuliu Moldovan sau Marcel Iureș. Era în anul 1993.

”A fost ca un semn, fără voia mea. Eram pe o alee din Costinești, mergeam la masă în pauza de prânz. M-a văzut asistentul regizorului Mircea Veroiu și a fost impresionat de cum arătam. M-a întrebat dacă nu vreau să apar în filmul ”Somnul insulei”, în regia lui Mircea Veroiu. În rolul principal era Ovidiu Iuliu Moldovan, un alt actor distribuit era Marcel Iureș. Acel film mi s-a potrivit de minune, făceam un fel de figurație specială. Eram salvamar, trebuia să îl scot pe Marcel Iureș din largul mării, să îl aduc pe insulă și să îi dau primul ajutor. Iar Ovidiu Iuliu Moldovan vine în fugă, îngenunchează și plânge lângă Marcel Iureș. Asta a fost prima mea experiență cu filmul. A fost interesant. A fost ca o scânteie, pentru că apoi am prins gustul….”, a mărturisit Florin Roată în cadrul unui interviu acordat Ruxandrei Șerban.

Pregătirea Szobi Cseh și întâlnirea cu Van Damme!

În 1999, un vechi cascador, Petru Stanciu, îl sfătuiește să dea examen la Studiourile Buftea. Erau doar 10 locuri pentru toată țara. Și-a depus dosarul, a intrat în primii 10, din peste 60 de candidați.

”Am făcut cursul la Buftea și la Academia de Teatru, în special cu domnul Szobi Cseh. El era profesor de mișcare scenică și coregrafie de luptă la Academia de Teatru și Film. Ne-a luat, pe mine și pe doi colegi, să fim un fel de asistenți când le preda studenților coregrafie de luptă, luptă scenică, lupte cu săbii. Așa am învățat foarte multe de la dumnealui”, își amintește astăzi Florin Roată.


(Szobi Cseh, profesorul de luptă scenică și cascadorie)

A jucat în filme precum "Ultimul corupt din România" (2012), "Fără milă" (2011), "Made în România" (2010), "Regina" (2008), "Viața lui Timofei Berezin" (2006), "Prințesa vampirilor" (2005), "Garcea și oltenii" (2002), "După amiaza unui torționar" (2001), dar şi în serialul ProTV "Pariu cu viaţa".

A apărut în peste 30 de filme, inclusiv internaționale, alături de actori de legendă, de la Jean Claude Van Damme și Wesley Snipes la Dolph Lundgren sau Andy Garcia.

Încă de la prima întâlnire, Van Damme şi-a dat seama, după mâinile lui Florin, că era practicant al artelor marţiale. "Ne-am antrenat de multe ori pe parcursul celor aproape cinci luni cât a stat în România. Este un tip puternic şi extrem de agil în mişcări. Stăpâneşte bine artele marţiale, dar, dacă ar fi fost să ne batem pe bune, în afara platoului de filmare, unde totul este regizat, iar loviturile sunt doar mimate, îndrăznesc să cred că aş fi reusit să-l înving", spune pe un ton șăgalnic Florin Roată.

Cu seriozitatea, implicarea şi minuţiozitatea cu care şi-a pregătit fiecare rol, deprinderi cu care a venit din disciplina artelor marţiale, Florin Roată a devenit repede unul dintre cei mai căutaţi şi apreciaţi actori-cascadori, botoşăneanul ajungând să filmeze nu doar în studiourile de la Buftea, ci şi la Hollywood. Experienţa cu Van Damme a fost una care l-a marcat, nu doar profesional, ci şi în câmpul prieteniei artistice. Înainte de filmările pentru "Six Bullet", actorul american şi fiul său, Cristopher, preferau să se antreneze cu Florin Roată.

Însă nu îi uită nici pe marii artiști români. A fost pe platourile de filmare alături de Mircea Veroiu, Lucian Pintilie, a jucat cu Gheorghe Dinică, Ovidiu Iuliu Moldovan sau Marcel Iureș…

”Un film important pentru mine, după ce am absolvit cursul, în 2001, a fost ”După-amiaza unui torționar”, în regia marelui Lucian Pintilie, care a fost și scenarist. În film am avut onoarea de a fi tatăl marelui actor Gheorghe Dinică. Am avut onoarea să mai colaborez cu marele Gheorghe Dinică în filmul ”Magnatul”, în regia lui Șerban Marinescu, unde eram garda lui de corp”.

Există puncte comune între actorie și sport? Foarte multe!, spune botoșăneanul Florin Roată.

”La mine totul s-a legat, nimic nu e întâmplător. Începând cu Medicina Veterinară, cu iubirea pentru animăluțe, apoi sportul și filmul. Mai ales că am apărut în foarte multe filme de acțiune, unde sportul m-a ajutat foarte mult. Rigurozitatea din sport o simt și în actorie. În sport este o disciplină extremă, lucru valabil și în actorie. Fără muncă, disciplină și rigurozitate nu se poate face nimic. Fiecare rol ne ajută să creștem să evoluăm, să ne cunoaștem mai bine. Să transmitem emoție către public și să îi facem să exclame că ne-am ales o meserie frumoasă”.

Nu dă totul pentru actorie, însă trăiește pentru bucuria pe care filmul i-l creează. Pentru că asta îl împlinește și îl dezvoltă ca om și ca artist.

”Să ne descoperim, să scoatem din noi niște trăiri pe care până acum doar ni le imaginam ca fiind firești sau normale, să putem râde, să putem plânge, să ducem totul la extrem, dar în același timp totul să fie ca o joacă, ca o bucurie”, a mărturisit Florin Roată în interviul acordat Ruxandrei Șerban.

Alături de cei doi câini în filmul ”2020”!

Cea mai recentă apariție a lui Florin Roată este în filmul ”2020”, unde a interpretat rolul lui Cristofor. Mare iubitor de animale, Florin a mers pe platourile de filmare cu tot cu cei doi câini ai săi, pe care i-a adoptat după ce i-a găsit rătăcind pe străzi.



A avut mulți câini, pe care i-a îngrijit până când au murit de bătrânețe sau de boală. ”Ultimul a murit de leucemie. Acum am doi, sunt bine și sper să trăiască cât mai mult. Am absolvit Facultatea de Medicină Veterinară, dar de mult am avut această înclinație către animale. În copilărie, la bunici, unde îmi petreceam vacanțele, curtea era plină de animăluțe. Cine iubește animalele, iubește și oamenii”, spune Florin.

Filmul ”2020”, regizat de Bobby Bărbăcioru si produs de Ruxandra Șerban, a fost inspirat de scurtmetrajului „Remisivir”, premiat Remi Gold la Festivalul de film de la Houston.

Producția reprezintă, în esență, un îndemn al regizorului Bobby Bărbăcioru la a descoperi umorul în circumstanțe care, în mod normal, ne-ar putea domina. Lungmetrajul a fost produs de Ruxandra Șerban si de casa de producție Vent D’est Films, cu un scenariu de Gareth Brookes și Bobby Bărbăcioru. Distribuția este formată din Silviu Geamănu, Puiu Lăscuș, Cezar Curteanu, Simona Măicănescu, Ruxandra Șerban, Boris Melinti, Florin Roată, Marius Stânciu, Alexandra Băcăoanu și Adrian Ionescu.






 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Citește AICI noul număr al revistei de cultură Hyperion. ”Un an cu de toate!”

Thursday, 21 November 2024

Revista ”Hyperion”, aflată în cel de-al 42-lea an al apariției, revine în atenția iubitorilor de literatură cu cel mai recent număr, ediția de iarnă a acestui an. Pagini...

”Amicul țăranilor” din Botoșani: Boierul care i-a iubit pe țărani, despre care Kogălniceanu vorbea cu admirație! (Foto)

Thursday, 21 November 2024

S-a stins într-o zi de 21 noiembrie, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea, din municipiul Botoșani. Pe piatra funerară se poate citi și astăzi: ”Aici doarme ami...

Doliu în Teatru: A plecat la cele veșnice un actor botoșănean care a cunoscut magia scenei, dar și pușcăria politică!

Wednesday, 20 November 2024

Un actor cu o poveste de viață tulburătoare! Înainte de 1989, după ce a încercat să plece ilegal din România, a fost condamnat la o pedeapsă de 20 de ani închisoare. &Ici...