TOMA HOGEA: Dacă aș mai avea o dorință, ar fi să mai apuc să joc într-un spectacol pe scena Teatrului "Mihai Eminescu"!

TOMA HOGEA: Dacă aș mai avea o dorință, ar fi să mai apuc să joc într-un spectacol pe scena Teatrului "Mihai Eminescu"!

 TOMA HOGEA  Foto: Facebook

Toma Hogea. Sau Tomiță, cum îi spun prietenii! Născut în Botoșani, pe 17 aprilie 1957, Toma Hogea este profesor, actor și regizor a cărui implicare artistică se bucură de recunoaștere națională și internațională.     
 
Trecut mai întâi, copil fiind, prin Liceul de Artă Ștefan Luchian din Botoșani, Toma Hogea a fost nevoit să apeleze la multe metode pentru a se elibera de corvoada instrumentelor.  
    
"Rupeam corzile de multe, foarte multe ori. Uneori le rupeam efectiv din greșeală, iar de foarte multe ori, de cele mai multe ori, din dorința arzătoare de a nu mai avea pe ce să studiez. Și biata mamă a încercat întotdeauna să-mi cumpere cele mai profesioniste cu putință corzi. Ruperea corzilor... se făcea uneori deliberat, asumându-mi gestul, dar de cele mai multe ori disimulam, o lăsam să creadă că a fost un accident. Nici în ziua de azi nu pot să uit serile de marți și vineri când venea profesoara acasă și începea marele travaliu și marele chin", mărturisea Toma Hogea într-un interviu acordat publicației CuzaNet.

După absolvirea liceului, Toma Hogea a urcat direct pe scenă, din 1977 până în 1981 fiind actor la Teatrul de Stat "Mihai Eminescu" din Botoșani, dar și colaborator la Teatrul de păpuși "Vasilache". 

"Eu am debutat în Botoșani, la Teatrul "Mihai Eminescu" în "Jocul de-a Vacanța", jucând Jeff, într-o regie de excepție. Adică e vorba despre doamna Zoe Stanca, unul dintre cei mai reputați regizori de la București. Ceva mai târziu, abia după patru-cinci ani, am dat concurs și am venit în Iași, la Teatrul pentru Copii si Tineret "Luceafărul". Am trecut prin patru-cinci teatre: "Mihai Eminescu" și "Vasilache" din Botoșani, apoi "Luceafărul", "Bon-Ton" și "Ateneul Tătărași" din Iași", povestea actorul în același interviu.

De altfel, aventura ieșeană cuprinde, pe lângă Universitatea de Arte, și activitatea de actor al Teatrului pentru Copii și Tineret "Luceafărul" din Iași. Între anii 1996 și 1998 a fost scenarist, realizator și actor al emisiunii de seară pentru copii "Îngerașul meu" la Radio "Trinitas", Iasi.

Are peste o sută de roluri interpretate decenii de activitate artistică, timp în care a obținut și numeroase premii. Marele trofeu de la Festivalul International de la Galati 1995, cu spectacolul Raza de soare, Premiul pentru regie artistica, obtinut la Volgograd in Rusia cu spectacolul Raza de soare, 2006, Premiul pentru cel mai incantator spectacol, obtinut la Festivalul Mondial de Teatru de Papusi - Praga 2007; nominalizare pentru regie artistica in cadrul aceluiasi festival Premiul pentru debut obtinut la Festivalul International "Gulliver" Galati 2007, cu spectacolele  Degetica si Magazinul cu jucarii. În ultimii ani, numeroase premii a obtinut cu spectacolul "Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte" realizat la Teatrul Merlin, Timișoara.

"Toma Hogea a debutat ca actor la Teatrul Mihai Eminescu în 1977 si a colaborat cu Teatrul Vasilache memorabil, fiind in rolul printului care o trezeste cu un sarut pe Alba ca Zapada, interpretata atunci de Gabriela Nistorica", spunea în urmă cu ceva ani Mihaela Nistorica, pe atunci director adjunct al Teatrului pentru Copii si Tineret Vasilache, cand Toma Hogea prezenta copiilor din Botoșani spectacolul Magazinul cu jucării.

În 2005, Toma Hogea obține doctoratul la Universitatea G.Enescu Iași. A publicat volumul de versuri "Dacă aș fi" și "Între generații", dar cel mai important este faptul că ne-a dat "Istoria Teatrului de Animație din România", lucrare deosebit de importantă în breasla artiștilor marionetiști.



Toma Hogea a făcut film, regie, a scris vrute și nevrute. Însă a rămas, până la urmă, în copilărie, ca actor dramatic, actor-mânuitor de păpuși și marionete, dar și regizor.

"Eu m-am jucat cu papusi suspect de mult. Aveam deja buletin, deci mai mult de 14 ani, si inca nu lasam papusile din mina. Asta se intampla fiindca nu aveam frati, iar pe strada unde locuiam, intr-o periferie a Botosaniului, nu erau decit doua fetite, Geta si Vasilica. Ele erau singurele mele partenere de joc. Fiind fetite, nomal ca se jucau numai cu papusile si asa mi-au inaugurat deschiderea catre jocul papusaresc. Probabil ca exista totusi in mine acea dorinta ascunsa, acel elan ludic orientat, care mai tarziu s-a materializat in arta pe care o slujesc. Actoria, si, in special actoria in Teatrul de Animatie e o arta, nu o meserie", marturiseste actorul. 
  
Toma Hogea a păstrat în suflet Botoșani și nu doar că îi poartă prin lume aerul eminescian, romantismul de neegalat. Toma Hogea visează la scena pe care a debutat, pstrează prima emoție. Și poartă prin lume dorul de locurile natale. "Dacă aș mai avea o dorință, ar fi să mai apuc să joc într-un spectacol pe scena Teatrului „Mihai Eminescu”. Acolo mi-am început viața artistică, pînă o închei, poate să reușesc o dată să mai joc. Sigur că am mai avut posibilitatea să interpretez acolo, pentru că am mers cu cei de la Iași și am trăit niște emoții fenomenale. Vrînd-nevrînd, în mintea mea se derulau toate amintirile începutului, fiecare ungher al scenei, locul din sală, cabina; știu și acum care era masa de machiaj, scaunul. Am fiori de emoție cînd pășesc acolo. Rămîne ca prima iubire, care nu se uită niciodată".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Rugăciune și veșnică pomenire pentru Mihail Poetul în Biserica în care a fost botezat. Recital în fața statuii lui Eminescu! (Foto, Video)

astăzi, 16:20

Un ianuarie eminescian geros la Botoșani, dar tandru sub razele unui soare menit să lumineze, încă o dată, cerul orașului ce ni l-a dăruit, în urmă cu 175 de ani, pe Mihai Eminescu....

Cultura sau curajul de a fi bun! Enescu a părăsit definitiv România cu gândul la țăranii din Liveni și Cracalia!

astăzi, 08:26

Pe 6 septembrie 1946, George Enescu şi Maria Cantacuzino părăseau România. Cu viza de America în buzunar, cu gândul la Paris, cu concerte planificate, nimeni nu bănuia – ni...

Mihai Eminescu pomenit în bisericuța familiei. Și ”o istorie foarte interesantă” cu una dintre mătușile Poetului! (Foto, Video)

Tuesday, 14 January 2025

 “…toți se nasc spre a muri/ Și mor spre a se naște”, spunea Mihai Eminescu în cel mai cunoscut poem al său, ”Luceafărul”. Cuvintele poetului, ”ca ...