În limbajul popular, i se mai spune ”brațe de fier”, denumire care vine din franțuzescul ”bras de fer”. Skandenberg, cu englezescul Armwrestling, este un sport de forță între doi adversari. Se prind palmele, se fixează coatele pe un plan orizontal și… începe competiția. Învingătorul este cel care are brațul deasupra în timp ce adversarul său atinge cu dosul palmei suprafața pe care se desfășoară întrecerea.
Chiar dacă nu este un sport olimpic, există numeroase concursuri naționale și organizate sub auspiciile Federației Române de Skandenberg-Armwrestling, cu câștigători care se califică în competițiile europene și mondiale. Skandenberg
Zilele trecute, la București a avut loc Campionatul Național de Skandenberg, competiție care a reunit 380 de sportivi, în două zile fiind organizate 800 de meciuri.
Pedagogie, IT și… Skandenberg
Printre cei mai buni concurenți se află și Monica Ștefan. La 27 de ani, fosta absolventă a Liceului Pedagogic ”Nicolae Iorga” din Botoșani a devenit campioană națională la categoria 65+, atât la ”brațul drept”, cât și la ”brațul stâng”.
Medalia de Aur vine după ce, anul trecut, Monica Ștefan câștiga Argintul la Campionatul Național al României, devenind astfel vicecampioană. Tot în 2024, la Campionatul European, se clasa pe un onorabil loc 7 în clasamentul celor mai buni sportivi de pe continent. O realizare importantă, care vorbește despre determinarea și potențialul botoșănencei.
Monica Ștefan este o sursă de inspirație pentru multe tinere. Munca ei asiduă și perseverența demonstrează că, prin dăruire și încredere, orice este posibil.
A știut mereu să își echilibreze viața și să se bucure de fiecare zi. A fost o elevă strălucită, cu 10 la bac la matematică, însă sportul a ocupat mereu un loc important în viața ei. Astăzi lucrează în IT, trăiește în Iași și practică Skandenberg, sport afiliat la Federația Națională de Skandenberg-Armwrestling.
”Eu m-am îndrăgostit de sport în timpul liceului. În clasa a X-a practicam la Sala Polivalentă din Botoșani box, cu doamna Roșu, dar era ca o pasiune”, ne mărturisește Monica Ștefan, proaspăta campioană națională la Skandenberg. ”Am învățat foarte bine la școală, am avut 10 la bac la matematică, dar mereu am știut să îmbin sportul cu învățatul”, adaugă Monica.
”Ai nevoie de disciplină ca să menții ca prioritate sportul în viața ta!”
De la o simplă provocare, Skandenberg-ul a devenit o pasiune, apoi s-a transformat într-un mod de viață. O viață care, de câțiva ani, se împarte între serviciu, antrenamente și competiții.
”Practic acest sport la nivel profesionist. Viața de sportiv în România este grea, dar mie nu îmi place să îmi plâng de milă. Mă trezesc în fiecare dimineață la ora 6.00, mă antrenez, de la 9.00 la 18.00 muncesc, de la 18.00 la 20.00 mă antrenez iar. Apoi mă pregătesc pentru a doua zi. Cam asta este viața mea”, povestește tânăra campioană.
Deși pare simplu, în Skandenberg nimic nu este ușor. Dimpotrivă. ”Antrenamentele sunt similare celor din sporturile de forță, cum ar fi halterele. Dar are și componenta de luptă. În special antrenezi forța, dar sunt multe antrenamente specifice. Greutăți din anumite unghiuri și sparing cu adversari sau componenți. De regulă ai un antrenor la ședințe, dar ca senior ești mai degrabă independent”.
Disciplină, alimentație adecvată, antrenamente zilnice, echilibru, restricții. Sportul devine o prioritate, însă niciodată o obsesie.
”Ai nevoie de disciplină ca să menții ca prioritate sportul în viața ta. Mereu sunt probleme în viața unui adult, dar trebuie să le echilibrezi. Dacă nu ai disciplină, foarte ușor sportul cade pe locul 2 sau 3 sau 4. Alimentația este baza oricărei activități, în special în sport. Armwrestling-ul este un sport pe categorii de kg, ceea ce presupune să faci slăbire dacă este necesar. Eu acum sunt la categoria de plus, nu trebuie să fac slăbire. Dar la Campionatul European din iunie voi participa la categoria 70 de kg, deci va trebui să slăbesc mult”, ne explică Monica Ștefan.
”Încurajez femeile să facă un sport de forță pentru că îți schimbă viața!”
În karate, în box, se vorbește deseori despre achiziții pe linie de autocontrol, despre autoapărare. Calități dobândite în urma practicării. Ce beneficii aduce Skandenberg-ul?
”Mă axez foarte mult pe experiența mea într-un asemenea sport. Față de alte sporturi, ca femeie, dacă practici Skandenberg îți echilibrezi tot corpul, dobândești o forță în mâini care te lasă uimit, pentru că realizezi cam cât de necesar este să poți face cu ușurință foarte multe lucruri. Eu am o mare satisfacție când știu că pot duce o viață asemenea unui bărbat, că pot ridica lucruri grele. Având forță în zona de sus a corpului, ca femeie, îți reglează toată viața, căci orice alt sport ai practica ai un etalon mult mai sus”, spune Monica.
Sportiva spune că practicarea acestui sport vine la pachet cu o serie de oportunități, pe lângă o doză de siguranță și de independență în viața de zi cu zi. ”Încurajez femeile să facă un sport de forță pentru că îți schimbă viața, ești complet diferit. Îți dai seama cam cât de bine le este bărbaților atunci când tu, ca femeie, poți face lucruri fizice, și îți dai seama cât de mare este diferența atunci când asta devine o normalitate pentru tine. Știi cât de mult te chinuiai la curățenie, de pildă. Capeți o forță superioară, înțelegi cât de ușor îți poate fi în viață cu o forță superioară”.
Campioană ”la brațul drept” și ”la brațul stâng”
Întrucât Armwrestling-ulul este un sport unilateral - adică nu poate fi practicat cu ambele brațe -, sportivii pot concura la două probe, probe care însă pot fi considerate campionate individuale.
”Sunt sportivi care concurează la o singură probă sau la ambele brațe. Există o regulă de aur: persoanele cu un genetic foarte, foarte bun, de regulă sunt la fel de puternice și la brațul drept și la brațul stâng, așa este natural. Sunt alte persoane extrem de puternice la un singur braț și participă doar pe brațul pe care se simt siguri. Sunt mai puține persoanele puternice la ambele brațe, dar de obicei acestea sunt și persoanele care rămân în acest sport”, ne spune Monica Ștefan.
Se antrenează de trei ani, zilnic, o muncă susținută. De un an practică Armwrestling la nivel profesionist. Iar rezultatele nu au întârziat să apară: vicecampioană națională în 2024, campioană națională în 2025. La ambele brațe!
Acum se pregătește pentru Campionatul European din această vară, care va avea loc la Cluj, competiție la care este calificată tocmai datorită medaliei de Aur de la Naționale. ”La Europene participă locurile 1 și 2 de la Naționale, doi oameni de la fiecare categorie se califică la Europene și la Mondiale. Însă dacă la brațul drept ai obținut aur nu mai poți participa și la brațul stâng”.
”Anumite poziții îți pot fractura brațul!”
Chiar dacă pare simplu, Armwrestling-ul este un sport foarte complex, care presupune un antrenament sub supraveghere și, mai ales, o bună cunoaștere a propriului corp.
”Sunt anumite aspecte foarte importante pe care trebuie să le respecți ca să nu te accidentezi. În general, este foarte importantă poziția pe care o ai la masă. Anumite poziții îți pot fractura brațul. Eu le recomand tuturor minimum trei luni de inițiere în acest sport înainte de a intra în competiții, exact din motivul acesta, că îți poți crea automatismul de poziție la masă. Se aplică o forță extrem de mare pe tot corpul când tragi. Dacă ți se subțiază brațul foarte tare riști să fracturezi humerusul. Dar aceste evenimente sunt rare și sunt asumate, ca în orice alt sport”, spune Monica Ștefan.
Skandenberg un sport foarte complex!
Un sport de forță, care presupune însă o foarte bună pregătire mentală, o susținere psihică, pentru a domina adversarul. Pe lângă forță, există și o tehnică specifică.
”Ca stiluri de luptă există top roll, hook și push. Antebrațul are 20 de mușchi și chestia asta face din Skandenberg un sport foarte complex. Mâna, față de alte componente ale corpului, are capacitatea de a face mișcări specializate și din acest motiv crește și nivelul de complexitate. Menționez asta pentru că o persoană neinițiată în acest sport nu știe, la prima vedere pare simplu, dar după începi să practici observi foarte multe particularități. Componenta mentală este crucială, aș spune că este prima într-o competiție. Ai adrenalina în tine foarte sus în competiție, de cele mai multe ori trebuie să rămâi foarte concentrat și să nu lași emoțiile să te acapareze, pentru că te moleșesc, îți înjumătățesc forța pentru simplul fapt că nu ai reușit să ai autocontrolul necesar asupra propriilor stări”.
Pentru Monica Ștefan, sportul a devenit un stil de viață. Iar miza nu înseamnă întotdeauna o medalie, ci însăși Viața. Disciplină, antrenamente, înțelegerea propriului corp. Toate o fac să valorizeze fiecare zi și să își acorde sieși timpul necesar pentru a trăi cu adevărat.