În urbea natală a trăit fiorii primelor aplauze. În perioada 1992-1994, ca angajată a Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț. După "ucenicia" de la Piatra Neamț, într-un teatru care concentra încă, la acea vreme, o adevărată elită a scenei românești, Dana Bucătaru urmează cursurile Academiei de Arte "George Enescu" Iași, clasa Natalia Dănăilă și Ion Sapdaru (1992-1996), perioadă în care va activa și la postul de radio Radio Nord-Est.
Imediat dupa absolvirea facultății vine la Botoșani. De aproape 30 de ani este actriță a Teatrului ”Mihai Eminescu”, pe scena căruia debuta, în 1996, în rolul Margareta din ”Gaițele”, în regia lui I. Mânzatu.
Dana Bucătaru impresionează în toate spectacolele în care este distribuită, cu fiecare replică și în orice personaj. Este actrița care amortizează, cu talent, docilitate și răbdare, distanța dintre generații: cea a actorilor generațiilor ”de aur” și cea a artiștilor-copii.
A reprezentat mereu, din punct de vedere artistic, factorul de echilibru, de calm, de relaxare. Pentru că Danei Bucătaru nu trebuie să îi ghicești talentul. Personajele ei se povestesc prin ele însele, într-o formulă fericită a jocului de dinlăuntru în afară.
Într-un spațiu în care forța și vulnerabilitatea se împletesc, Dana Bucătaru aduce o contribuție esențială la această dinamică scenică. O forță care nu provine doar din talentul nativ, ci și din experiențele de scenă și de viață, din muncă și din dedicarea față de arta dramatică.
Fie că este vorba despre bucurii, tristeți, provocări sau triumfuri, fiecare moment trăit pe scenă devine o sursă de inspirație pentru public. Acumularea de experiențe îi permite Danei Bucătaru să ofere personajelor o profunzime și o autenticitate rar întâlnite pe scenă.
Impresionează prin trăsăturile aproape sculpturale, de zeiță antică, trăsături care îi conferă o distincție teatrală în cel mai frumos sens al cuvântului.
A creat personaje memorabile, unele menținute pe scena Teatrului ani și ani la rând. A fost Natalia Stepanova în “Buna Seara, Domnule Cehov” (Regia I. Bordeianu), Mona în “Steaua fără nume”, (Regia Mihaela Sasarman), Zoe în “O scrisoare pierdută” (Regia I. Sapdaru), Miss Furnivall în “Comedie pe întuneric” (Regia A. Vulpe), Amanta Ursula în “Un veac de singurătate (Regia A. Vasilache), Myrtle în “Paradisul terestru” (Regia Al. Hawsvater).
Publicul botoșănean o poate urmări – și așteaptă reluarea în circuitul teatral a unor spectacole! - pe Dana Bucătaru în ”Aniversarea” (Regia Erwin Şimşenshon), ”Bani din cer” (Regia Alexandru Vasilachi), ”Zeul Măcelului” (Regia Erwin Șimșensohn), ”Eroine” și ”La Academie” (Regia Andrei Măjeri), ”L.M.A.” (Regia Delia Gavlițchi), „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!” (Regia Andro Enukidze), sau ”Bocitoarele vesele” (Regia Alexandru Vasilachi).
La zi aniversară, îi urăm actriței Dana Bucătaru mulți ani cu sănătate, inspirație, aplauze și împliniri artistice!