Alexandru Hriscu este inițiatorul proiectelor Botoșaniul de Odinioară și Amintiri din Botosaniul de odinioara".
”Vrem să îți urăm o zi de naștere minunată și sărbătorită în mijlocul celor dragi. Admirăm nesfârșitele tale publicații pe aceste pagini, prin care ne redai trecutul acestui frumos oraș. Mulțumim pentru eforturile tale nelucrative și pentru că ne aduci istoria în prezent. Îți dorim multă sănătate și împliniri alături de familia ta frumoasă. Să continui să ne încânți cu amintiri și povești din Botoșani! Cu salutări calde din Montreal, Canada, Prof. Angelo Segall”, este unul dintre mesajele zilei de astăzi.
Absolvent al Liceului de Artă ”Ștefan Luchian” (profil Arte Plastice), Alexandru Hriscu a studiat Biblioteconomie și Știința informării la Facultatea de Istorie si Filosofie UBB (facultate și master). Astăzi activează ca bibliotecar la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca.
A fost dintotdeauna pasionat de istorie, ”cu o gândire capabilă să declanșeze procese cognitive complexe, care încep cu acumularea de informaţii și se termină cu luarea de decizii”, după cum spune despre fostul său elev profesoara Mihaela Arhip, adăugând: ”Rebel în limita bunului-simţ, cu un simţ al umorului nativ, mai mult sau mai puţin subtil, adaptabil, în funcţie de situaţie, apanaj al omului inteligent, uneori ezitant, alteori cu încredere în sine şi spontan”.
De ani buni, Alexandru Hriscu tezaurizează o adevărată comoară a Botoșanilor: poveștile vechiului oraș, scrise și descrise într-un limbaj elevat, însă păstrând viu parfumul epocilor trecute. Fostul elev de la ”Arte” dovedește astăzi un simț al scriiturii ieșit din comun, dublat de o minuțioasă documentare.
Proiectul ”Botoșaniul de odinioară” a început în urmă cu 6-7 ani, atunci când Alexandru Hriscu își pregătea lucrarea de licență la Facultatea de Istorie, specializarea Biblioteconomie, prilej cu care a optat să studieze istoria bibliotecii celui mai vechi liceu din orașul Botoșani: ”A. T. Laurian”.
O lucrare de licență care i-a adus o diplomă valoroasă, ca absolvent de studii superioare, dar care a deschis drumul către o pasiune ce avea să dureze în timp: Botoșaniul de odinioară.
”Pentru mine aceste fragmente de istorie înseamnă foarte mult, deoarece aș dori să știu cât mai multe detalii din Botoșaniul de odinioară, pe care apoi să le prezint publicului larg. Am pornit această pagină de la ideea de a aduce în fața publicului informații, fotografii și subiecte inedite, netratate încă de alte pagini Facebook ce au ca subiect istoria orașului Botoșani”, mărturisește Alexandru Hriscu.
Tânărul bibliotecar nu scotocește doar după cărămizi. La fel de pasionat este și de oamenii de demult.
”Târgul Botoșani a avut parte de-a lungul timpului de foarte mulți oameni de calitate, vorbim aici despre comunitatea armenească și evreiască, prin efortul comun al cărora s-a ajuns ca Botoșaniul să nu mai fie un simplu târg, ci oraș în toată regula. După părerea mea, prezența armenilor și a evreilor la Botoșani a fost esențială în dezvoltarea orașului pe care îl știm. Familiile armenești și evreiești fiind mai potente financiar, își trimiteau copiii la studii în Occident, iar apoi aceştia reveneau la Botoșani și mai puneau o cărămidă la dezvoltarea orașului”.
În spatele fiecărei postări de pe pagina Botoșaniul de odinioară există ore întregi de documentare. L-a ajutat, în acest sens, faptul că, în facultate, a învățat cum se face o documentație pe un anumit subiect, unde să găsească surse documentare reale, cum să caute aceste sursele documentare, cum să le filtreze. ”Cu această pagină pun în practică ceea ce am fost învățat să fac în facultate. De asemenea, de-a lungul timpului, am reușit să strâng o impresionantă colecție documentară despre oraș, din cercetările mele făcute la Arhivele Naționale din București și Botoșani, însă și prin diferite baze de date ce pun la dispoziție numere vechi de reviste și ziare, cărți etc”.
Alexandru Hriscu nu a încetat niciodată să viseze. Își dorește, de pildă, ca în orașul Botoșani să existe ”un muzeu strict de istorie vizuală locală cu expoziții permanente compartimentate cu fotografii pe diverse zone ale orașului care au dispărut în tumultul sistematizării”. Un muzeu în care să funcționeze și o mică bibliotecă cu hărți și lucrări reprezentative pentru istoria orașului, cât și obiecte de la unele clădiri demolate, care să amintească ce a fost odată, fotografii de la studiourile fotografice ale orașului, care au dispărut.
La aniversare, îi dorim lui Alexandru Hriscu La mulți ani sănătoși, inspirație și multe realizări! Comunitatea din Botoșani îi mulțumește pentru întreg efortul depus de-a lungul anilor pentru popularizarea și mai buna cunoaștere a vechiului nostru oraș!