GABRIEL COROLEA, omul care colindă cu inima!

Aflat de ani şi ani în slujba semenilor, fie că vorbim despre tinerii care formează corul misionar sau despre oamenii aflați în suferințe și nevoințe, Gabriel Corolea ne învață că dragostea pentru Dumnezeu înseamnă în primul rând iubirea pentru aproapele nostru.

Concertele organizate de el în prag de Crăciun sau în vremea Paştilor nu sunt simple adăugiri de afişe pe zidurile târgului. Copii, tineri şi bătrâni vin an de an să asculte vocile minunate care formează Corul misionar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pe care Gabriel Corolea îl coordonează de mulți ani.  

Gabriel Corolea s-a născut pe 21 septembrie 1982 și a absolvit Seminarul Teologic din Botoșani, promoția 2006. Continuă studiile universitare la Iași, la Facultatea de Litere, în cadrul Universității "Al. Ioan Cuza". Ca student, dar și ca absolvent al Seminarului Teologic, Gabriel Corolea inițiază în luna martie a anului 2007 unul dintre cele mai minunate proiecte cu impact social din ținutul Moldovei: a înființat Corul Psaltic "Sfântul Ioan Cucuzel" din Iasi. Bun cunoscător al muzicii psaltice, Gabriel Corolea a adunat în jurul său, de-a lungul anilor, zeci de tineri iubitori ai muzicii bizantine. La inceput corul număra 30 de studenţi. Primul concert caritabil a fost pentru o tânără studentă bolnava de leucemie din Iaşi.

Tinerii membri ai corului participă în fiecare duminica la diferite parohii la sfânta Liturghie.

Extraordinar este faptul că tinerii care au cântat în cor proveneau de la diverse facultăţi ale universităţilor ieşene, precum Filosofie, Geografie, Istorie, Economie şi Administrarea Afacerilor, Litere, Teologie, Psihologie, Medicină, Farmacie, Hidrotehnică, Construcţii, Automatică şi Calculatoare, Medicină Veterinară, Ingineria Mediului. Fără a avea cunoștințe de muzică psaltică, dar fiind însuflețiți de iubirea pentru aproapele, de dăruirea întru cei nevoiași, dar mai ales buni creștini, oameni frumoși, curați și entuziaști. Mulţi dintre studenţii care au activat de-a lungul anilor în acest cor sunt din Botoşani, unii chiar la seminar.

Din luna octombrie a anului 2011, corul a primit titulatura de Cor Misionar al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei și susţine concerte caritabile în toată Moldova, inclusiv la Botoşani. Fie că au susţinut cauza unui copil aflat în mare încercare trupească, fie că au adunat bănuţ peste bănuţ pentru a sprijini o familie să treacă peste cumpene grele, studenţii reușeau să convingă şi să adune oamenii în jurul necazului semenilor lor.

Înaintea Craciunului sau la sărbătoarea Paștilor, membrii Corului psaltic "Sfântul Ioan Cucuzel" au venit la Botoșani, unde prin concertele susținute au încercat să sensibilizeze publicul și să strângă fonduri pentru copii bolnavi, familii aflate în suferințe sau nevoi. Răsplătiți cu aplauze sincere, apreciați pentru generozitatea și sinceritatea manifestărilor lor, tinerii aflați sub bagheta strălucitoare și binecuvântată a lui Gabriel Corolea sunt un exemplu de trăire creștină, de dăruire întru credință.

Impresionantă este nu numai forța unui om de a aduna în jurul său zeci de tineri, ci și capacitatea extraordinară de a-i menține aproape, de a-i motiva să performeze într-un domeniu, cel al muzicii psaltice, care nu le este nici pe departe la îndemână. Ori o astfel de performanță ar fi fost imposibilă fără binecuvântarea și susținerea înalților ierarhi ai Bisericii, în frunte cu IPS Teofan.

"Membrii corului devin, în mod inevitabil, mai mult decât colegi. Aici s-au legat prietenii durabile, dar s-au înfiripat şi poveşti de dragoste. Iubirea de Dumnezeu, pasiunea pentru muzică sunt coordonate ce i-au apropiat, de-a lungul timpului, pe mulţi dintre cei veniţi doar cu scopul de a realiza ceva frumos. Un număr de 11 cupluri, formate exclusiv din membri ai corului şi-au unit destinele, după ce s-au cunoscut aici. În afara acestora, există şi cupluri promiţătoare, care probabil vor urma aceeaşi cale în curând. Aşadar, corul devine o a doua familie pentru oricine ar dori să ni se alăture", spun tinerii despre corul în care au activat.

Tot sub coordonarea lui Gabriel Corolea a fost înființat la Botoșani Corul "Sfântul Ioan Iacob Hozevitul", de asemenea cor misionar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Și, cu adevărat, putem spune că misiunea acestor tineri este aceea de a crede în iubire, în oameni și în forța binelui.

Corul misionar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei "Sf. Ioan Iacob Hozevitul" a fost înființat în septembrie 2014, la inițiativa IPS Teofan, și reunește atât elevi, cât și persoane de orice vârstă, dornice să trăiască alături magia muzicii. Din anul 2015, Corul "Sf. Ioan Iacob" Botoșani, coordonat de Gabriel Corolea, organizează concerte de colinde, dar și concerte de cântece patriotice care au loc in data de 26 iunie a fiecărui an, cu ocazia Zilei Drapelului Național. Și nu este singura bucurie pe care membrii corului o aduc semenilor lor. Tinerii și mai puțin tinerii se implică în colectă de alimente și haine pentru persoane defavorizate din județ. Iar atunci când se lasă liniște peste oraș și ecourile sărbătorlor se sting, în fiecare seară, membrii corului împreună cu Gabriel Corolea citesc la lumina lumânărilor Paraclisul Maicii Domnului și rugăciunile de seară, la Biserica Sf. Vasile cel Mare din municipiul Botoșani.

 





 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Elena Cardaș – 65. Un destin cu multe vieți sau inima care bate (și) pentru ceilalți! (Foto)

Friday, 15 November 2024

Despre supraviețuire nu se poate scrie decât atunci când te afli la limita cerului. Despre viețuire înveți atunci când singurătatea îți modelează zilele, făcâ...

Povestea fascinantă a Adei d'Albon. Între lumea lui Sadoveanu, scena de la Botoșani și viețuirea prin teatru la Paris!

Thursday, 14 November 2024

O minte sclipitoare și o personalitate puternică. Născută în Praga în timpul războiului, dusă cu trenul de prizonieri în Germania, adăpostită o perioadă într-o mănăs...

Când fotografia se face drum către Rai. Prima zăpadă prin ochii unei măicuțe din Vorona! (Foto)

Thursday, 14 November 2024

Imagini impresionante, o lume a credinței văzută prin ochii unei maici de la Mănăstirea Vorona, fotografii care pot oricând să poposească pe simezele marilor expoziții naționale sau int...