A știut ce vrea din momentul în care a înțeles că iubește oamenii. A învățat asta mai întâi în tinda bisericii, acolo unde a cunoscut adevărata viață a oamenilor simpli. Nu a scăpat nici ea de dureri, de încercări. Când a terminat liceul și-a pierdut tatăl. A mers mai departe și știe că astăzi, de acolo de sus, tatăl ”este mândru de fata lui”.
Adelina Rotariu s-a născut în Lozna, la 12 kilometri de municipiul Dorohoi. Anul acesta a absolvit Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Istorie și Geografie, specializarea Asistență Socială. La finalul cursurilor universitare a fost desemnată șefă de promoție pe facultate și șefa de an a specializării. O performanță frumoasă a celei care se prezintă cu demnitate și modestie în fața noastră: ”Sunt o fată simplă de la țară!”.
Drumul Adelinei nu se oprește aici. Întrucât tema de licență a fost ”Rolul familiei în reducerea ratei de recidivă în cadrul deținuților din Penitenciarul Botoșani”, își dorește să urmeze un Master în Probațiune și Mediere. Știe că în acest fel va reuși să vină și mai mult în sprijinul oamenilor aflați în momente dificile ale vieții lor.
”O simplă fată de la țară care mereu și-a dorit să ajungă sus!”
-Șefa de promoție a unei facultăți, un statut care presupune în primul rând multă muncă, dar și un efort care cumulează și anii de liceu. Cine este, așadar, Adelina Andreea Rotariu?
-Sunt o simplă fată de la țară, care mereu și-a dorit să ajungă sus, mereu am învățat, pe perioada gimnaziului am fost mereu prima, fapt care m-a motivat în alegeri înțelepte. Am 21 de ani, provin dintr-o familie normală, fiind chiar orfană de tată, care a decedat înainte să intru eu la facultate, cred că acum este mândru de fata lui.
Sunt o fire ambițioasă și implicată. Mi-a plăcut să experimentez, să fiu curioasă, să muncesc și să mă bucur de viață.
Nu am sperat la acest titlu, de șefă de promoție, am muncit și rezultatul este vizibil. A fost o surpriză plăcută anunțul, iar emoțiile au fost si mai plăcute. Sunt bucuroasă când văd cum toți din jurul meu sunt mândri de mine și le mulțumesc pentru încredere.
-Asistența socială a fost singura opțiune după liceu? Este o pasiune sau o viziune asupra unei profesii de viitor?
-Pe perioada liceului mi-am descoperit drumul. Mi-am dat seama că oamenii sunt latura mea sensibilă, de aceea am ales asistența socială. Este un domeniu greu, dar plăcut, un domeniu unde trebuie să te jertfești, dar primești plată sufletească. Am învățat atât de multe despre viață pe parcursul acestor ani, cred că și asta m-a format ca om. Chiar și după acest merit și această realizare, rămân determinată și voi face orice pentru a reuși.
Asistența socială a fost singura opțiune după liceu, eram sigură că asta îmi doresc, ceea ce m-a motivat au fost taberele organizate de către biserică pentru parohiile defavorizate, unde copiii, tinerii nu cunosc bucuria unei altfel de vieți, iar ei - prin cele 3 zile de activități -, ies din zona de confort. Pe parcursul liceului am făcut voluntariat în astfel de tabere, iar astăzi moderez seminarii de formare pentru tineri pe comunicare și lucru în echipă. Este o realizare și asta care m-a ajutat pe perioada studenției.
”Voluntariatul este o verigă-cheie în parcursul meu”
-De ce Suceava?
-În principat a fost și un motiv personal, dorind să fiu mai aproape de mama, dar și pentru că vedeam potențialul acestui mediu academic. Universitatea din Suceava este și va fi un mediu prielnic dezvoltării, învățării, relaționării și cunoașterii. Nu regret deloc alegerea făcută. Mi-a oferit această instituție atât de multe oportunități de a crește, de la a face parte de două ori din Consiliul Facultății de Istorie și Geografie, cât și de a fi membră în Senatul Universității din partea FIG. Am luat parte la activități de voluntariat, precum Noaptea Cercetătorilor, Student pentru o zi, promovarea facultății, voluntar la admitere, dar și participarea la conferințe studențești în centre mari universitare precum Galați, de două ori la Sibiu și Oradea.
De asemenea, facultatea m-a susținut și în ceea ce a însemnat voluntariatul, care cred ca este o verigă cheie în parcursul meu.
-Ce a însemnat studenția pentru o șefă de promoție? Știm că v-ați implicat și în alte proiecte ale tinerilor (ASCOR, de exemplu).
-Cred că despre anii studenției nu pot spune decât că au fost cei mai plini și mai frumoși. După cum am spus, sunt o fire curioasă și dornică de implicare, iar asta m-a făcut să caut oportunități, să fiu activă și să adun trăiri. Am menționat mai sus că am făcut parte din consiliul Facultății de două ori, în anul 1 de facultate și 3, iar în anul 2 am fost membră în Senatul Universitar. Aceste experiențe au o importanță deosebită pentru mine, m-au scos din zona de confort, m-au făcut mai responsabilă și m-au ajutat în a-mi crea legături. De asemenea, am fost coordonator pe departamentul de Asistență socială în cadrul Asociației Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR), filiala Suceava, lucru care m-a ajutat mult pe partea de experiență în domeniul în care îmi doresc să profesez. Mai mult, implicarea în conferințe, activități, proiecte din cadrul facultății mi-au îmbogățit experiența și mi-au stârnit interesul pentru mai mult. Îmi doresc să văd implicare în fiecare student, să-și dea seama cât de important este să fii tânăr și să trăiești frumos.
”Mă bucur că am avut parte de o educație și o îndrumare bună!”
-Cum vedeți școala românească? Ce datorați liceului, profesorilor de acasă? Ce adaos a adus vieții dvs. experiența universitară?
-Cred că despre școala românească nu sunt cea mai în măsură să discut, mă bucur că am avut parte de o educație și o îndrumare bună în acest sens, aici îi pot mulțumi din inimă doamnei profesoare de română din gimnaziu, care a fost primul agent al viitorului meu, încurajându-mă să dau la liceul pe care l-am absolvit în 2021, Liceul ”Regina Maria” din Dorohoi, care după părerea mea este cel mai potrivit mediu pentru un viitor plin de succes. Este un mediu serios, încrezător, creativ și oportun. Profesorii foarte bine pregătiți și implicați în dezvoltarea elevului. M-am bucurat că am avut parte de exemple atât de calde și deschise, care și acum, când avem parte de o întâlnire, își exprimă laudele și încurajările.
Liceul mi-a deschis ochii, iar facultatea a fost drumul.
-Ce urmează după studiile de licență?
-După studiile de licență îmi doresc să continui în domeniu, îmi doresc să urmez masterul, din păcate în alt oraș, din cauza indisponibilității aici. Doresc să continui pe probatiune și mediere în asistența socială. Am o bază din practica realizată în Penitenciarul Botoșani, dar și lucrarea de licență pe ”Rolul familiei în reducerea ratei de recidivă în cadrul deținuților din Penitenciarul Botoșani”. Este un domeniu care m-a atras pe perioada facultății, datorită cursurilor specifice pe acest domeniu. Mă bucur că am început cu o anumită categorie, iar acum le îmbin și pot lucra pe ambele domenii.
-Au viitor tinerii în România? Mai aveți încredere în forța voastră de a împrospăta sistemul educațional?
-Cu siguranță au, trăim încă în dezvoltare. Consider că generațiile următoare vor fi și mai dornice de nou, de inovație și atracție pentru tineri.