Primul contact cu arta l-a avut ca spectator în sala Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani. Apoi a trăit fascinația creării personajului la Drama Club, trupa de teatru a liceului, care l-a purtat prin festivaluri și i-a adus un noian de premii. Drumul la București i-a prilejuit nu doar profesionalizarea unei pasiuni, ci și descoperirea altora. Printre ele, cinematograful.
Botoșanii primelor iubiri…
Andrei Redinciuc s-a născut în Botoșani, unde a absolvit Colegiul Național "A.T. Laurian" și a activat în trupa de teatru Drama Club. Un talent artistic atent cultivat încă din anii de liceu, când câștiga premii importante în festivaluri girate de profesioniști de marcă ai scenei românești, de la Melania Ursu sau Vlad Zamfirescu la Marcel Iureș sau Draga Olteanu Matei.
(Andrei Redinciuc)
S-a îndrăgostit de teatru acasă, la Botoșani, când mergea să vadă și de trei ori un spectacol care îl fascina. Însă Drama Club l-a ajutat să se decidă asupra viitorului. ”Mă tot gândeam să mă fac ba polițist criminalist, ba avocat, ba medic și așa mai departe, dar parcă nimic nu mă atrăgea în totalitate. Fără Drama Club, probabil aș fi ales o meserie dintre cele de mai sus, dar cred că mereu aș fi simțit un gol în suflet”, ne mărturisea Andrei într-un interviu.
Drama Club i-a oferit ”încredere în mine și în forțele mele”. Și-a învins timiditatea, și-a descoperit propria identitate și, cel mai important, i-a dezvoltat simțul artistic. Era licean la Botoșani când a început să câștige premii naționale la festivaluri importante. De pildă, cu rolul Petruchio, din spectacolul ”Sssst!”, adaptare după ”Îmblânzirea Scorpiei”, de William Shakespeare (regia Mirela Nistor si Alexandru Mihai Sîrbu).
În urmă cu mai bine de un deceniu, îi aruncam lui Andrei Redinciuc o provocare: dacă ar fi să improvizeze rapid un spectacol, adaptare după o piesă bine cunoscută (deci accesibilă tuturor), care ar fi aceasta și cum ar distribui rolurile? ”Mi-ar plăcea să văd un Petruchio jucat de Daniel Day-Lewis sau o adaptare după "Angajare de clovn" cu trei dintre marii actori ai țării noastre: Marcel Iureș, Horațiu Mălăele și Victor Rebengiuc”, a răspuns atunci Andrei.
După liceu, a urmat cursurile Universității Naționale de Arte Teatrale și Cinematografice „I. L. Caragiale”, secția Arta Actorului. A jucat în peste 20 de spectacole în teatrul independent și de stat. Din anul 2019 a început să lucreze în cinematografie.
Succes internațional în 2024!
Peste ani, îl regăsim pe Andrei Redinciuc în glorie artistică, premiat internațional. Pe 20 octombrie 2024 s-a încheiat cea de-a 40-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia, Polonia, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Europa de Est. Juriul a avut de evaluat nu mai puțin de 84 de lungmetraje și peste 60 de scurtmetraje din întreaga lume.
Scurtmetrajul regizat de Andrei Redinciuc - ”Tot ce rămâne”, produs de Libra Film Productions, a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune (Best Live Action Short).
Cu o echipă de actori de primă mână în distribuție (Coca Bloos, Cezar Antal, Alexandru Pavel, Angela Ioan, Smaranda Crăciun, Nicoleta Hancu, Matei Arvunescu), scenariul scris de Carol Ionescu si Andrei Redinciuc și cu un director de imagine de asemenea botoșănean (Cătălin Rugină), filmul a cucerit juriul și publicul deopotrivă.
(Doi botoșăneni la Varșovia: Andrei Redinciuc și Cătălin Rugină)
Scurtmetrajul lui Andrei Redinciuc spune povestea Elenei, o femeie de 77 de ani care decide să-și pună fiul, afectat de un handicap mental, într-un centru de asistență socială, decizie care se dovedește a fi mai greu de suportat decât și-a imaginat ea.
Andrei Redinciuc a mulțumit juriului, dar a recunoscut și meritul echipei în reușita proiectul său cinematografic.
„Mulțumesc, mulțumesc și iarăși mulțumesc oamenilor extraordinari fără de care filmul n-ar fi fost niciodată posibil. Premiul de la Varșovia ne onorează și ne face și mai nerăbdători să aducem filmul pe ecranele de acasă, în fața spectatorilor din România”, a transmis Andrei Rediniciuc.
Producătorii filmului sunt Tudor Giurgiu, Bogdan Crăciun și Carol Ionescu.
”Bravo întregii echipe! Andrei e un “next talent to watch”, sint convins că va confirma și pe mai departe”, a spus Tudor Giurgiu după premiul din Polonia obținut de scurtmetrajul românesc.
Succesul lui Andrei vine după alte proiecte de cinema pe care le-a scris și regizat: comedia neagră ”Datoria” (2020) și, în 2021, ”Extravanzia mare, blat subțire, sos iute”.