LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (239)

LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (239)

O rubrică de prof. GEORGICĂ MANOLE, scriitor, epigramist.

În lumea literară se discută tot mai puţin despre nuvelă. Postmoderniştii au abandonat-o şi s-au îndreptat către roman. Se ia un fenomen specific ştiinţelor exacte sau celor auxiliare, se armonizează cu automatisme, un pic de realism magic, ceva psihologie sau sociologie, o ruptură de transcendent  şi romanul e gata.  O nuvelă se scrie mai greu pentru că nu e uşor ca pe un spaţiu restrâns să conciliezi elementele de subiectivitate extremă ale personajului. E mai greu să preiei realitatea exterioară şi s-o pui ca leitmotiv de analiză a stărilor interioare ale acestuia.

Citesc cele trei nuvele ale lui Mihai Sălcuţan în anul 2022, an în care marii scriitori s-au întâlnit la Alba Iulia şi au vorbit despre memorie şi ficţiune. Am reţinut o frază spusă de Andrea H. Hedeş care, redată în cuvinte puţine, ar fi că propria viaţă (nu neapărat a autorului) poate înfrumuseţa literatura, la fel cum  literatura poate înfrumuseţa viaţa (nu neapărat a autorului). Gabriel Liiceanu, în „Uşa interzisă” spunea că „A-ţi pune ordine în viaţă înseamnă pur şi simplu să-ţi priveşti viaţa şi să încerci să o înţelegi. Să te înţelegi”. Numai că vine clipa cea fatidică şi strică adesea ordinea pe care ţi-o pui. Îţi pot muri părinţii într-un accident,  poţi face chiar tu un accident,  poţi muri  în ziua în care ai împlinit 90 de ani, cum se va vedea în nuvelele lui Mihai Sălcuţan.

Nuvela „Căderea în Paradis” pune în discuţie prima parte a aserţiunii hedeşiste. E un model de cum viaţa personajului înfrumuseţează literatura. Personajul principal este părintele Laurenţiu Mironescu, departe de a fi un om resemnat şi care, ieşit la pensie,  şi-a propus să caute dezlegări la problemele existenţiale ale lui şi ale altora, cu scopul de a scrie o carte cu titlul „Tainele unei vieţi”.  Titlul acesta, dar şi textul în integralitatea lui, mă determină să cred că Mihai Sălcuţan vede viaţa ca „o mare taină”. Ar fi o mare diferenţă de cum văd viaţa alţii: „ca o pradă” (Marin Preda), „ca o paradă” (Jean Băileşteanu), „ca o minune de la Dumnezeu” (Nestor Vornicescu), „ca o comedie” (Balzac), „ca o condiţie umană” (Malraux), „ca un peron” (Octavian Paler), „ca o casă” (Irwin Winkler), „ca o iluzie” (Nicolae Bălaşa), „ca o carte”(Silvia Diaconescu) sau chiar „ca o porcărie” (I. D. Sârbu). Viaţa „ca o mare taină”  o descifrăm, în primul rând,  din relaţia de congruenţă preot – avocat, ca  preocupare a ambilor de a cunoaşte încurcatele cărări ale  vieţilor celor care apelează la ei. Din această perspectivă, să remarcăm desele translaţii de la autor la personaj, primul având ştiinţa să intre în gândirea celui de-al doilea, şi de aici şi alegerea  unui titlu voit explicit pentru romanul ce îl scrie personajul principal.

Copil înfiat la vârsta de un an, Laurenţiu Mironescu nu-şi găseşte liniştea când află că părinţii naturali sunt alţii, aşezându-se sub greaua condiţie a metaforei „adevărului halteră”.  Etica ortodoxă a lui Laurenţiu Mironescu concretizată cu precădere  prin răbdare,  precum şi permanentele rezolvări ale diadelor singurătate – solitudine, esenţa liniştii – absenţa sunetului, extravizual – nonvizual,  lumină – întuneric, corporalitate – noncorporalitate etc., nu-l puteau duce decât la succesul scontat: „căderea în Paradis a omului împăcat cu el însuşi şi cu Dumnezeu după o existenţă mistuitoare, care urmează a se reaprinde în altă parte a lumii, într-un alt ciclu al vieţii”.  Privind elementele de arhitectură ale acestei nuvele, e de reţinut arta folosirii pauzelor narative. Acestea sunt corporalizate prin prezenţa momentelor date de descrieri. Şi aceasta pentru că Mihai Sălcuţan simte nevoia, eu spun că e una acută,  de a prezenta atât contextul situaţional cât şi lucrurile prezente, toate necesare unei mai bune caracterizări a personajului principal.

Cea de-a doua nuvelă, „Porţile destinului”, pune accent pe relaţia spaţiu – timp. Şi în acest text se  gestionează bine diada descriere - naraţiune. Aici se pleacă de la conştientizarea că descrierea e, în general, determinată de spaţialitate, pe când naraţiunea de temporalitate. Absolventă de arhitectură, Cristiana Panait, o fire plină de curăţenie sufletească, seriozitate şi sete de cunoaştere, ocupă o funcţie pe măsura studiilor şi puterilor ei. Cu toate acestea, nu a putut gestiona cu deplină raţionalitate un accident rutier produs din vina sa, astfel că este inculpată şi condamnată la închisoare. Cursul vieţii sale  se schimbă radical,  sfârşind prin a se călugări. Şi aici părintele spiritual creează un dipol important în economia textului cu avocatul, relaţia de congruenţă fiind evidentă.

Atât în prima nuvelă, cât şi în a doua, „lumina lumânării” e metafora tare a congruenţei amintite: la lumina lumânării se scrie o carte, la aceeaşi lumină poţi evolua într-o mănăstire.

„Trecerea dintre lumi”, cea de-a treia nuvelă, continuă raportarea la tipologia semantică  a descrierii impusă de Pierre Fontanier şi readusă în actualitate de universitara Mihaela Mancaş. Dacă în  prima nuvelă domină elementele de topos  şi etopeea ca descriere de moravuri,  acestora li se adaugă în cea de-a doua nuvelă şi elemente prosopografice, în timp ce „Trecerea dintre lumi”  excelează prin raportarea la cronografie. Sunt  prezente descrieri ale unor perioade de timp, caracterizări ale unor epoci, descrieri ale unor evenimente: Basarabia înainte de război, consecinţe ale tăvălugului sovietic, exilul în Siberia, drama unor familii etc.  Personajul principal nu este Eusebia Moldoveanu, ci soţul ei, Valeriu Moldoveanu. El este „marele absent” care străbate nuvela aflându-se în gândul tuturor până când devine „marele prezent”, asigurând firul narativ. Cineva făcuse o statistică şi ajunsese la concluzia că nouă persoane din zece au vieţile atât de plictisitoare, încât nimeni nu ar dori să citească despre ele.  Mihai Sălcuţan a ales  trei personaje  credibile pornind de la  modalitatea lor de armonizare dintre sentimentul cunoaşterii de Dumnezeu şi cel al iubirii de Dumnezeu. Scrise în registru pozitiv, mulţi cititori se vor regăsi în descrierile care abundă în cele trei nuvele şi care alcătuiesc un volum ca un joc al stărilor interioare. (GEORGICĂ MANOLE)

Pentru voi, epigramiştii, Ştiri.Botoșani.Ro  a inventat acest LOC DE DAT CU… EPIGRAMA.  Aşteptăm creaţiile voastre  pe adresa de mail manolegeorgica@yahoo.com  până în fiecare  zi de vineri a săptămânii. (Georgică  Manole).

 

E CLAR!

Când duhuri rele ne-nconjoară

Sunt cauze multiple de război,

Căci omul mai întâi se-nsoară

Şi judecata-i vine… mai apoi! (FLORINA DINESCU)

 

FOST-AI BADE!

Mereu ai fost îndrăgostit

Dar niciodată n-ai iubit;

Ajuns, acum, la bătrâneţe

Nu faci decât doar feţe-feţe! (ELENA MÂNDRU)

 

SFAT PENTRU UN AFACERIST DUBIOS

Dacă te-ai jucat cu focul

Prin afaceri ilegale,

Dochiei să-i ceri cojocul,

Ca să poţi cădea pe moale! (CĂTĂLINA ORŞIVSCHI)

 

LEGILE SE VOTEAZĂ „SUS”   

Veşnic o să se menţină

Şi la legi aceeaşi boală:

Le fac cei cu "burta plină",

Pentru cei cu "burta goală". (VASILE LARCO)

 

MINCINOSUL     

E un palavragiu, cât zece,

Şi greu mi-ar fi să îl dezbăr,

De teamă să nu se înece

C-un sâmbure de adevăr! (VASILE LARCO)

 

 

PĂŢANIA UNEI  „FOCOASE” CU UN MOŞ   

Când văzu că-n trei minute

Moşu-i de sudoare LAC,

BALTĂ l-a lăsat ( Ce drac!)

Şi-a plecat la altul iute. (MIHAI HAIVAS)

 

ŞEFUL ŞI SECRETARA

Am intrat cu gânduri bune,

Dar erau în plin sărut

Şi vă jur că nu pot spune

Ce ieşire au avut. (PETRU IOAN GÂRDA)

 

 

DE ZIUA ARTILERIEI    

Ca militar de carieră,

Trăiesc în mediul cel mai bun,

Că soacra-i tanc şi socru-i tun,

Iar fata lor... mitralieră! (PETRU IOAN GÂRDA)

 

ÎN VIZITĂ LA VECINA

Îşi descheie-ncet capotul

Şi se vede-aproape totul

Sau nimic – am constatat –

Din ce n-am examinat. (GRIGORE COTUL)

 

BREAKING NEWS

E clar, trăim în mediu poluat,

Că-n parcul din oraş, sub arboret,

Un post de ştiri a identificat

Vreo cinci beţivi în jurul unui PET. (GRIGORE COTUL)

 

NEDUMERIRE

Epigrama e eternă

O rostim precum nebunii

D-aia nu-nţeleg cum unii

O tot fac aşa de ternă. (MIHAI BATOG BUJENIŢĂ)

 

CRÂŞMĂ vs. DOMICILIU

Ieri ziua-ntreagă-n crâşm-am stat

Părea că sunt în paradis

Ajuns acasă pe-nseart

Uşa la iad mi s-a deschis! (MIHAI BATOG BUJENIŢĂ)

 

FEMEIA CU TERTIPURILE EI

Văzând-o cum te minte zâmbitoare,

Gândeşti, când nu mai poţi să o alungi,

C-o fi minciuna scurtă de picioare,

Da-ţi place cu picioarele mai lungi… (GHEORGHE BÂLICI)

 

LĂMURIRE ÎN CUPLU

Când i-a spus ce-a auzit

Despre-a dumneaei… virture,

Ea pe loc l-a lămurit:

A fost doar cu trei. Trei sute! (DUMITRU MONACU)

 

UNUI CUPLU VESTIT

În viaţă sunt o ea şi-un el

Uniţi, pe veci, de un inel

Apoi, străini, rămân pe tuşe

Legaţi, pe viaţă, de… cătuşe! (ION MORARU)

 

 

GENEZĂ

Dumnezeu, la început,

A făcut pe om din lut;

Numai soacra cu ,,arici"

E făcută din ... chirpici!  ( MAX OPAIŢ )

 

SPORT EXTREM

Turist fiind, marcat de stres,

A căutat la noi, să vadă

Pe care hartă G.P.S. ,

Moldova-i cu ... autostradă! ( MAX OPAIŢ )

 

 

VIN ALEGERILE

Din patru-n patru ani, la vot,

Alegătorii vin c-un rost;

Votează toţi la rând, cât pot,

Dar iese totdeauna... prost! ( MAX OPAIŢ )

 

DISCRIMINARE

Între măgar şi om e, evident,

O crudă şi nedreaptă diferenţă:

Unu-i măgar, cu titlu permanent,

Iar celălalt, doar cu… intermitenţă! (MIHAI SCHWEITZER)

 

FRIG ŞI MOARTE

La frig, îmbrăcămintea se răceşte,

Apoi şi corpul (chiar până la os);

Când mori, simptomul se cam potriveşte,

Dar se propagă, absolut… pe dos! (MIHAI SCHWEITZER)

 

 

POLITICIENILOR EXTREMIŞTI

Eu înţeleg, prieteni, foarte bine,

Că drumurile noastre-s paralele;

Mărturisesc, în schimb, că nu-mi convine

Distanţa colosală… dintre ele! (MIHAI SCHWEITZER)

 

DESTIN

Suntem proscrişi de providenţă să

Mizăm, la nesfârşit, pe orice carte

Şi să uităm şi azi, şi mâine, că

Pe ultima din ele scrie … „moarte”! (MIHAI SCHWEITZER)

 

PROGRES ECONOMIC

Agricultura merge foarte bine

De-acuma sper să nu mai fiu sărac,

Din combinate, fabrici şi uzine

Aleşii noştri au făcut spanac! (GEORGE EFTIMIE)

 

DISCREŢII

O femeie ce-i „citită”

Poate fi şi povestită,

Dar bărbaţii când iubesc,

De „citesc”, nu povestesc. (VASILE MANOLE)

 

INVINCIBILUL

Dârz, el luptă cu femeia,

Niciodată nu l-a-nvins,

Poate tocmai de aceea

E celibatar convins. (VASILE MANOLE)

 

DRAGOSTE PENTRU SOACRĂ

Pe soacră mult o mai respect

Dintr-un banal şi just temei:

Doar ea s-a-mpotrivit direct

Să mă însor cu fata ei. (GHEORGHE I. GHEORGHE)

 

MOARTEA UNUI DEPUTAT

A dormit vreo trei mandate,

Dumnezeu să-l odihnească,

Chiar de-avea imunitate,

N-au putut să-l mai trezească! (VALENTIN DAVID)

 

E PREA MULT

Eu nu-mi aleg din timp o babă,

Chiar de-i senin, chiar dacă plouă,

De ce, eu n-am o altă treabă?

Și, mai apoi ... ce fac cu două? (STELICĂ ROMANIUC)

 

REPLICĂ LA „E PREA MULT”

Mă rog ca doamna Romaniuc

Să nu se uite pe Facebook

Că până supărarea-i trece

Mănânci Stelică hrană rece! (ŞTEFAN BAŞNO)

 

 

VISUL DOAMNEI DE 1 MARTIE

I-a agăţat în piept, mahmur,

Potcoava atârnată-n şnur,

Abia pe opt primeşte-n dar,

Mult aşteptatul ... armăsar. (STELICĂ ROMANIUC)

 

REPLICĂ LA „VISUL…”

Un armăsar găsește ea

Chiar de categorie grea ,

El dacă este galanton

Să-i cumpere Louis Vuitton! (ŞTEFAN BAŞNO)

 

 DECLARAȚIE DE DRAGOSTE

Iubito, dacă mă iubești

Şi ții într-adevăr la mine,

Te rog să te căsătorești

Şi-n trei ne-o fi la toți mai bine. (STELICĂ ROMANIUC)

 

REPLICĂ LA “DECLARAŢIE…”

Deci nu-ți ajunge o amantă

Ce bag-adânc mâna în geantă,

Acuma vrei si-un cocălar

Să-ți scormonească-n buzunar... (ŞTEFAN BAŞNO)

SURPRIZĂ DE MĂRȚIȘOR

I-a cumpărat din florărie

Un trandafir cu mărțișor

Și a surprins-o pe soție

Cu șeful său în dormitor. (STELICĂ ROMANIUC)

 

REPLICĂ LA “SURPRIZĂ…”

Au vrut să-i fac-o bucurie

Spunând că-n următoarea lună

Îi dă un bonus la simbrie

Să cumpere-o saltea mai bună! (ŞTEFAN BAŞNO)

 

 

SOARTA

Aşa ghinionist sunt – zise unul –

Încât un cimitir de-aş cumpăra,

În tot oraşul, chiar să tragi cu tunul,

Nicicând n-o să mai moară cineva. (LUCHI TENENHAUS)

 

REPLICĂ LA „SOARTA”

Iar în oraşul pomenit de dumneata –

În care posedând un cimitir

Aduce practic zero la chimir –

Cu mare bucurie m-as muta. (SORIN FINCHELSTEIN)

 

FELINARUL ROŞU

La uşă a bătut matroana

Strigând: „Opriţi! E falsă suta!"

Clientul iute-şi puse blana

Ş-apoi sări cu... paraşuta! (LUCHI TENENHAUS)

 

REPLICĂ LA „FELINARUL ROŞU”

Cu matroana indecisă,

Evadarea lui pripită

S-a produs într-o clipită,

Paraşuta fi’nd deschisă. (SORIN FINCHELSTEIN)

 

 

O REVEDERE COLEGIALĂ DUPĂ PATRU DECENII

De dimineaţă, un amic mahmur,

Mi-a spus încet, uitandu-se în jur:

„E imposibil să fi fost colegi

Cu-aceste babe şi cu-aceşti moşnegi(LUCHI TENENHAUS)

 

REPLICĂ LA „O REVEDERE…”

Se prea poate că amicii ‒

Foşti colegi de facultate,

Ingineri cu ştaif şi state ‒

Şi-au trimis, ghiduşi, bunicii. (SORIN FINCHELSTEIN)

 

IERI ȘI AZI

În strânsă familie Rúsia mare

Republici egale pe veci a unit.*

Când azi pe uscat vă atacă și mare,

V-arată, de fapt, cât de mult v-a iubit. (LERU CICOARE)

*Din imnul de stat al fostei URSS.

 

NEÎNFRÂNARE

De grija ta să-i pese sau de-a lumii,

Când ea chitea din fașă a săpa?

Ba de-ar mânca-o, Delta, Karakum-ii,

Vecina tot își sapă groapa sa. (LERU CICOARE)

 

 

COLABORARE RODNICĂ

Ce generos cu noi Azerbaidjanul!

De ce se strâmbă unii c-am pus botul?

 Conductă nu-i s-aducem gaz-metanul?

Păi să-l aducem, dar, cu    …feribotul! (LERU CICOARE)

 

 

CE ȘTIU EI ȘI NU ȘTIM NOI DESPRE DRAGARE?

Ce știe președintele nu știe premierul.

De ce-ar ști premierul miniștrii nu au știre.

Dar până s-a-nțelege vătaful cu boierul,

Câți popânzaci din Deltă-or ajunge cimitire?! (LERU CICOARE)

 

LE-A DEVENIT DINTR-ODATĂ DRAGĂ

„LIMBA MOJICEASCĂ”?

Știe lifta cea păgână

Și mankurtul cel păgân:

Dacă limba e română,

Și republica-i română,

Și poporul e român! (LERU CICOARE)

 

 

UN PROGRAM BRITANIC DEȘĂNȚAT

 DE COMBATERE A TERORISMULUI

Te delectezi cu Milton, Kipling, Hobbes,

Cu Huxley, Chaucer, Orwell, Shakespeare

Și te mai jelui că te latră-un mops

Ca pe-un fanatic sau ca pe-un șalvír?! (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

PERICOLUL NESOLUȚIONĂRII

PROBLEMEI PENSIILOR SPECIALE

Necazul bunilor n-a prins a-l stinge.

Îl arde țâfna mutrei ifosarde?

De-al specialilor nici nu se-atinge,

Chiar dac-ar fi să pierdem miliarde. (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

AȘA AU RENEGOCIAT SIRENELE NOASTRE

PLAFONAREA PENSIILOR DIN PNRR?

Cântau fugi de la Pazvante Vodă

Că vor renegocia PNRR,

Să aflăm de la CE* în codă

Că n-a fost depusă nici o cerere. (NICOLAE MĂTCAȘ)

*CE – Comisia Europeană.

 

NU FAC LEGI. EI LE VOTEAZĂ!

Credeați că parlamentarii ar fi cei care fac legi?

Aș! Ne decepționează înșiși foștii lor colegi.

Ei de ce să nu-și aloce niște sume forfetare

Să retribuie experții ce le scriu urgent și clare?! (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

 

FUGA ȘEFILOR DE RĂSPUNDERE

Oameni – din sistem – de paie,

Toți fac uz de-un frust remediu:

Cum se-ntâmplă-o dănănaie,

Cum plecați sunt în concediu. (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

ȚIȚEIUL RUSESC SE MAI SCURGE ÎN EUROPA?

Ne-a prins bine lecțiunea:

Banii n-au miros de floare,

Căci, de când cu sancțiunea,

Nici țițeiul miros n-are. (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

PATRONULUI CARE ANGAJEAZĂ MUNCITORI STRANIERI

N-ai să-i treci prin raze roentgen

Să le fii pe veci tu popa,

Dar, de-i scapi în Europa,

Nu intrăm în veci în Schengen. (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

STIMULATOARE DE LA MORȚI LA PREȚ DUBLU?

Un popă, cică, -și puse de-un suport,

Luând și de pe viu, și de pe mort.

Un doctor – să nu intre în păcat? -

Și de pe pacient, și de la stat. (NICOLAE CRIHĂNEANU))

 

O, CLIPĂ, STAI, ÎMBĂTĂTOARE

Frumoasă foc, cu nuri oho,

Amețitoare-n vals, tango…

Ce pana corbului lui Poe*

Dacă-i curtată ca Monroe?! (NICOLAE CRIHĂNEANU)

*Titlul unei splendide plachete de versuri ale spadasinului Marian Ilie.

 

MODESTIE DE DISCIPOL

Deși tone-a scris de epigrame,

Mii de beciuri a golit și crame,

Recunoaște că nu-i Păstorel:

Lui un loc să-i dați doar   …lângă el. (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

D-ALE ADOLESCENȚEI

Câte coșuri am pe față,

În NBA pot să joc;

O sexoasă-mi dă povață,

Că mă vindecă pe loc.  (DUMITRU BUJDOIU)

 

 

ȘOFERIȚA BLONDĂ

Nu pleacă făr-ambele chei,

Dacă are, ia și trei;

Se asigură, firește,

Că la prima nu pornește. (DUMITRU BUJDOIU)

 

SOȚIE INFIDELĂ, RĂSPUNS CINSTIT

Ros de gelozii interne,

Furios a întrebat-o:

- Un’-ți-a fost capu’, turbato?

- Unde să-mi fie, pe…perne. (DUMITRU BUJDOIU)

 

 

DE CE URĂSC ZIUA DE LUNI?

Mă-ntreabă-un amic mirat:

- Ce-ai cu luni, te-au amendat?

Te-au bătut, te-au arestat?

- Mai grav, luni m-am însurat. (DUMITRU BUJDOIU)

 

CANADIENII SCUMPESC HÂRTIA IGIENICĂ (Presa)

Ocrotesc prin măsuri dure

Celuloza din pădure;

Pe noi nu ne prinde frica,

Fiindcă-a răsărit urzica. (DUMITRU BUJDOIU)

 

UNUI GINERE MODERN

La soacră, c-o iubeşte,

Cu o floare merge el

Și îi ia tot ce găseşte…

Chiar... şi bani din portofel. (ADRIAN TIMOFTE)

 

NUNTĂ PE INTERNET

Ce să cheltui bani pe nuntă

Şi să faci mare banchet,

Când fără prea multă muncă

Poţi s-o faci pe internet ! (IOAN TIMOFTE)

 

SOŢIA LUI ILIE NĂSTASE ESTE ÎNSĂRCINATĂ

Ioana-i însărcinată

Şi e mare bucurie

Dar nu ştim deocamdată

Că tata va fi Ilie... (IOAN TIMOFTE)

 

DUPĂ SPOVEDANIE

Te-ai spovedit la părinte ?

Nu crdei că eşti mai curat,

Doar că ce-ai făcut `nainte

Şi popa a mai aflat...! (IOAN TIMOFTE)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
585

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
123

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
78

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...