Loc de dat cu... EPIGRAMA (252)

Loc de dat cu... EPIGRAMA (252)

Îl urmăresc de mai  mult timp pe Dumitru Monacu. El este o prezenţă din ce în ce mai activă în spaţiul botoşănean, cât şi în cel naţional. Activitatea sa pe tărâm literar a determinat-o pe Silvia Lazarovici să-i acorde un loc în „Dicţionarul  biobibliografic al scriitorilor şi publiciştilor botoşăneni”.

Reţinem din prezentarea făcută (pag. 364): „Debut cu epigramă în ziarul „Clopotul” din Botoşani(1984) şi debut cu rebus în revista „Rebus” (1984) unde a colaborat cu enigmistică până în 1989. După  Revoluţie, timp de 7 luni, a înfiinţat şi redactat foaia volantă lunară „Diafragme”. Împreună cu un grup de prieteni a lansat în 1990 revista lunară de divertisment „Sisif”, care a apărut timp de 6 luni. A colaborat cu articole diverse la mai multe periodice din zonă. În 1995 a coordonat apariţia revistei „Veghe la fruntarii”, la 25 de ani de la înfiinţarea Batalionului de grăniceri Botoşani. Între 2005 – 2006 a publicat în „Jurnalul literar” o serie de epigrame şi poezii şugubeţe, iar în anul 2007 a publicat revista „Pagini azurii”, incluzând epigrame, poezii umoristice, integrame, careuri de cuvinte încrucişate, schiţe umoristice.  Din ianuarie 2015 a publicat epigrame şi pamflete la cotidianul electronic „Botoşani News”, la rubricile „Epigrama zilei” şi „Marţea neagră”, iar din 2016 a devenit prezent în „Botoşăneanul” cu poezii şi schiţe umoristice, ulterior şi în „Monitorul de Botoşani”.

Dumitru Monacu vine de undeva din umorul sănătos al poporului nostru. Este un umorist cerebral, dar şi adeptul unei ironii muşcătoare. Cu toate acestea îl percep a fi un mare sentimental, bănuindu-l că mai mereu  are un regret  că e obligat să prezinte situaţii din zonele negative ale comportamentului uman.  Inteligenţa artistică evidentă îl conduce pe Dumitru Monacu pe poteci literare diverse făcând, astfel,  din umor un univers paralel.  De aici şi preocuparea de a fi avut şi a continua să aibă rubrici permanente cum ar fi aceea de editorialist la „Monitorul de Botoşani”, „Colţul de râs” de la TELEM Botoşani, cărora li se adaugă  activitatea de pe Facebook.  Volumul „Mai rar aşa ceva!” (Editura „George Tofan”, Suceava, 2016), deşi îl citesc la şapte ani de la apariţie, rămâne unul destul de actual, semn că  încă nu s-au schimbat prea multe în România, această Ţară a lui Şestache. Partea întâi, dedicată catrenelor umoristice,  este rezultatul unor incursiuni prin politică,  eternul feminin, viaţa de cuplu,  legislativ, vicii, metehne, cusururi, ipostaze şi alte probleme cotidiene, grupate pe 13 capitole.  De remarcat că toţi cei surprinşi de Dumitru Monacu sunt oameni care acţionează din postura de marionete. Fiecare capitol este înnobilat cu un aforism marca Dumitru Monacu. Spre exemplu, capitolul al 9-lea, intitulat „Prietenii mei, „elefanţii”…” se deschide cu  motto-ul: „Nu sta cu mâinile în sân când prietenii vor să te vândă, iar duşmanii să te cumpere. Fii intermediar! Ai putea câştiga dublu!”  Personajele alese  ca suport al  acestui capitol sunt ceea ce critica literară  le numeşte personaje reflectoare. Ele au însuşirea de a fi percepute aşa cum sunt, cititorului rămânându-i să guste poanta propusă de epigramist: Băsescu – Privind din depărtare dana, / Gândea-ndreptându-se spre mal: /Ce bun era romul Havana, / Faţă de romul… Mondial!”; Putin – Definiţie – „Un lider balşoi / Ş-o deviză şoc: / Cine nu-i cu noi, / Nu va fi deloc!”;  Lui Ludovic Orban, după ce s-a răsturnat cu Loganul – „Ce a părut un accident / N-a fost în fapt decât motivul / Unui perfect antrenament / De răsturnat… Executivul!”; Lui Liviu Dragnea – „Cel  dintâi dintre baroni / Vine c-o idee justă: / Vrea un premier în fustă / Dar cu…  ouă-n pantaloni!”; Pictorul Ştefan Luchian – „A pictat chipuri, flori şi lunci / Nicicum feţe parlamentare / Că nu se fabricau pe-atunci / Vopsele…  doctrinare!”;  Artistului plastic Florin Grosu, autorul expoziţiei de grafică şi pictură „Face… feţe” – „Poate eu m-am înşelat / Când i-am dat bineţe, / Dar l-am văzut timorat / Făcând… feţe-feţe!”;  Crin Antonescu – „Ar fi fost chiar anormal / Să vrea post de preşedinte. / El, la învârtit cuvinte, / Fiind… „Crin imperial”!”

Capitolul al doilea („Poezii umoristice”) şi cel de-al treilea („Proză umoristică”) pun în evidenţă măiestria lui Dumitru Monacu de a-şi plia gândirea şi pe alte forme decât catrenul umoristic. Poeziile umoristice vin din nevoia autorului de a trece dincolo de  bariera celor patru versuri care te obligă la un limbaj succint, dând frâu liber minţii: Bunicuţa – „Bătrâna mea bunicuţă, / De vreo nouăzeci de ani, / A venit ieri, c-o căruţă, / La mine la Botoşani. // După ce a stat la masă, / Ea a ieşit pe balcon / Privind tare curioasă / La un meci, pe stadion. // În tribună, hărmălaie / Pe tot timpul jocului, / Huiduieli, larmă, bătaie / Ca la uşa cortului. // Cu mâinile-mpreunate, / Bunica se-ntoarse lent: / - N-am ştiut, dragă nepoate / Că stai lângă Parlament…”

Şase proze umoristice în care putem recunoaşte românul  asfixiat de doza de realism care i se dă.  Zona tematică abordată o constituie reconversia într-o profesie, morala politicianului, abandonarea  pasiunilor sportive sau psihologia votantului. Proza umoristică a lui Dumitru Monacu este impregnată cu elemente de stand-up. Oricare din  cele 6 creaţii prezente în volum, ca şi altele din alte volume, pot fi interpretate cu succes de actorii care preferă arhitectura unei astfel de specii. Umorul din acest volum este unul serios. El evită miştocăreala, autorul oprindu-se la obtuzităţile şi absurdităţile celor din jurul său.  E de menţionat şi celelalte volume scrise de Dumitru Monacu, volume care pun în evidenţă un narator omniscient: „Culegere de… soluţii”(schiţe vesele, 2011), „Marţea neagră” (pamflete, 2017),  „Cronica părinţilor orfani”(roman, 2020) şi „Uliţa Arinilor” (roman, 2021). Lor li se adaugă „Colţul de râs” (epigrame, 2014) şi „De dor şi de umor”(versuri, 2022). Înainte de a fi  un veritabil epigramist şi un incisiv publicist, Dumitru Monacu se transformă  încet-încet într-un prozator ce-şi ia în serios calitatea  de narator omniscient, dând dialogului rolul de diegeză şi descrierii rolul de discurs. (GEORGICĂ MANOLE)

 

 

Pentru voi, epigramiştii, Ştiri.Botoșani.Ro  a inventat acest LOC DE DAT CU… EPIGRAMA.  Aşteptăm creaţiile voastre  pe adresa de mail manolegeorgica@yahoo.com  până în fiecare  zi de vineri a săptămânii. (Georgică  Manole).

 

 

 

ECHIPEI NAŢIONALE DE FOTBAL   

De ani de zile în declin,
Nicicum nu suntem un simbol;
Ne bucurăm cu toţi din plin
Când reuşim să dăm un gol! (ELENA MÂNDRU)

 

EROAREA NOCTURNĂ A UNEI SOŢII   

Amantul, ca de obicei,
În pat ajuns-a dintr-un salt,
Dar invitat la sânul ei,
A dat de soţ... la celălalt. (ELENA MÂNDRU)

 

 

 

UNEI  TINERE    

Mi-a zis, venind ea de la mare:
"Necucerit-am fost de juni!"
Iar eu, naiv, i-am dat crezare...
Dar nu mai mult de nouă luni. (VASILE LARCO)

 

 

ÎNDRĂGOSTIŢI   

Până la căsătorie
El i-arată tot ce ştie.
Dar şi ea, ca mândră floare,
Îi arată tot ce are. (VASILE LARCO)

 

 

SLĂBIRE CU SHAKE DE BANANĂ

(Propunerea unei doamne nostalgice)

Sunt cam derutat

Shake facem cu foc

Dar mă uit mirat

Că banană ioc! (MIHAI BATOG-BUJENIŢĂ)

 

CONFESIUNE

O femeie măritată

Cu amanţi peste tot locul

Se plângea, vărsându-şi focul

Că-i puţin împrăştiată. (MIHAI BATOG-BUJENIŢĂ)

 

BĂRBAŢILOR DE LUX  

Voi, întreţinuţii damelor UŞOARE,
Dacă vreţi vreodată să scăpaţi de ele,
Este lesne leacul, ce deloc nu doare:
Daţi-vă silinţa să rămână GRELE! (MIHAI HAIVAS)

 

 

CHESTIONAR DE SATISFACŢIE   

De-l întrebi: "Cum e la mare?",
Pe bărbatul însurat,
Îţi răspunde la-ntrebare:
"Stau ca prostu', pe uscat!" (GRIGORE COTUL)

 

 

COGITO ERGO SUM   

Îmi pun, în funcţie de stare -
Ca omu' - câte o-ntrebare,
Dar simt că-s afectat profund,
Când mă întreb şi nu-mi răspund. (GRIGORE COTUL)

 

 

 

UNUI NESTATORNIC

Dumnealui, arată bine !

Cu a sa colegă nouă,

Casă-ar face ( dacă-i ține!)

Chit c-a mai stricat vreo...două! (MAX OPAIŢ)

 

 

UNUI INDIVID CERTAT CU LEGEA

Născut ca omul, din păcat,

Gândește,(ca bărbat, firește!)

Că poți fi mult mai câștigat,

În țară, hoț... afară... pește! (MAX OPAIŢ)

 

 

OFERTA ÎN TURISM

În sezonul estival,

Poți găsi ușor cazare

La hotel, pe litoral:

Stele- 5!... dar, căzătoare! (MAX OPAIŢ)

 

 

 

BIATA MUSCĂ

Vaaai, saraca, biata muscă

Nu mai stă pe-o lăuruscă

Ci acum e aliment

Acceptat de parlament... (ŞTEFAN BAŞNO)

 

 

REPLICĂ LA “BIATA MUSCĂ”

Nu mai e ca altădată,

Musca-i reconsiderată,

Și de cum se vede treaba

Nu mai bâzâie degeaba! (IULIAN BOSTAN)

 

REPLICĂ la REPLICĂ

Nu știi ultima formulă,

Că din musca pe căciulă

Și-o lăcustă durdulie

Iese bine de-o iahnie! (ŞTEFAN BAŞNO)

 

 

SĂPTĂMÂNA VERDE

E practica, ce-și pune-ncet amprenta,

De-a se spăla de datorii pe mâini:

Profesorii mai freacă iarăși menta

Elevii taie frunzele la câini! (GHEORGHE CIREAP)

 

 

REPLICĂ la „SĂPTĂMÂNA VERDE”

Iar domnul nostru președinte

E foarte, foarte supărat

El le-a întins un blid de linte ,

Profesorii l-au refuzat.. (ŞTEFAN BAŞNO)

 

 

CRITICILOR MEI

Nu-s narcisist, orgolios,

Ba sunt și receptiv la poante,

Dar sunt susținător colțos

Al epigramei militante! (ŞTEFAN BAŞNO)

 

REPLICĂ  la „CRITICILOR MEI”

Foarte mulți îți dau dreptate,

Dar când e să facă-un gest,

Ei îl fac pe jumătate

Şi adesea doar pe şest. (TONY ANDREESCU)

 

 

REPLICĂ la REPLICĂ

Dragă Tony, ai dreptate,

Știi care e marea dramă?

Protestăm pe jumătate

Nu numai în epigramă... (ŞTEFAN BAŞNO)

 

 

ROTATIVĂ  
Rocada, fără doar și poate,
Nu este de luat în șagă,
Căci mulți slujbași se tem că-i scoate,
Iar alții, tremură… că-i bagă. (NELU MATER)

 

REPLICĂ la “ROTATIVĂ”

La„Rahova ”de e băgat

Băiatul nostru e salvat!

O carte, o relație

Și intră-n ecuație!... (ŞTEFAN BAŞNO)

 

ATENȚIE EPIGRAMIȘTI LA …BLONDI-GRAME!

Pe blonde când le-nțepați

Cu sula și le stresați,

Nu uitați să vă uitați:

Ce soți au, ce tați, ce frați?! (DUMITRU BUJDOIU)

 

 

NEVASTA, ( EVENTUAL BLONDĂ), LA ORL-ist

- Vreau un act că nu sunt surdă,

- Păi, la ce vă trebuiește?

- Prostu’ meu mă-nebunește,

Zilnic mă face absurdă. (DUMITRU BUJDOIU)

 

 

FOTBAL CU PATRONI (AB)SURZI*

Parcă patronii-s nebuni,

Scapă de-antrenorii buni;

Ei motivează că-i greu,

Că mai vor în plus un leu. (DUMITRU BUJDOIU)

* Aproape jumate dintre echipe își schimbă antrenorii;

    de unde stabilitate, continuitate, rezultate?

 

 

INSCRIPȚIE PE UNELE TRICOURI DE ORAȘ

“N-am, nu vreau, nu știu, nu-mi pasă”;

Lipsă șase ani de-acasă,

Doar verbu’- al treilea-i real:

Analfabet funcțional. (DUMITRU BUJDOIU)

 

 

NORA ȘI MUICA

- Azi, când aruncai gunoiu’

Îi spărsei, dracului, țoiul,

- Și cu ce bău, cu cana?

- Aolică…damigeana? (DUMITRU BUJDOIU

 

 

 

CONDUCĂTORII NOȘTRI RENUNȚĂ,

CONTRAR CONSTITUȚiEI ȚĂRII ȘI TRATATULUI DE BAZĂ AL UE,

LA DREPTUL DE VETO?

Sunt niște drepturi ferm asigurate,

Nu poate nime-n UE să le ia.

Un drept de veto-i suveranitate,

Iar tu renunți ca fraierul la ea??! (LERU CICOARE)

 

SACRIFICARE PENTRU BINELE POPORULUI?

Când veneau val la putere

Să astupe-atâtea guri,

Pe noi ne-aveau în vedere?

Propriile sinecuri! (LERU CICOARE)

 

VIN ALEGERILE MÂINE.

CU PROIECTUL CUM RĂMÂNE?

Spoită cu vorbe mari,

Pusă, biata, pe butuci.

Ce ușor e s-o declari

Și ce greu e s-o educi!... (LERU CICOARE)

 

CUM SE VOR FI ÎMPĂCÂND CREȘTEREA ECONOMICĂ VERTIGINOASĂ

CU SĂRĂCIA LUCIE?

Pe locul trei la creșteri PIB în ÚE,

Pe primul loc, în schimb, la sărăcie.

Să te mai miri că-o cifră súntem șúie?

Așa-i când crești frumos    ... pe datorie! (LERU CICOARE)

 

ACUZĂ ASPIDĂ LA ADRESA PROFESORILOR PROTESTATARI

Cine-ar vrea să le denege

Revoltarea, risc de BAC,

Când ei spun de făr’delege

Nu de-un an, de zeci, de-un veac?! (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

DIFERENȚĂ COSMICĂ LA SALARIZARE

Un sus-pus pentru mari fapte

Nu ne-ar explica probând

De ce el papă de șapte

Ori mai mult ca ăl de rând? (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

CREȘTERE ECONOMICĂ ȘI HAZNAUA GOALĂ?

Decalaj în țară astronomic

(Cine va risca a-l explicare?):

Creștem ca un tigru economic,

Dar stagnăm la – sic! – salarizare! (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

CA SĂ PERFORMEZI TREBUIE SĂ AI CU CE TRĂI

Nu degeaba au ieșit în piață:

Cer salarii de la alianță,

Mai întâi, decente – pentru viață

Și doar după – pentru performanță. (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

REVOLTA PROFESORILOR SE SOLDEAZĂ CU PEDEPSE?

Ale branșei-or fi efecte

Că, în timp ce – grea năpastă! –

Tu le ceri să te respecte,

Ei îți bagă sula-n coastă?! (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

ÎN LOC DE SOLUȚIONARE, INTENȚIE PUNITIVĂ

Las’ că nu primești salariu

Cât respecți  - al grevei – actul,

Ei ți-ar – legii în contrariu! –

Întrerupe și contractul! (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

AMENINȚARE CU ÎNTRERUPEREA VECHIMII ÎN MUNCĂ

PENTRU PROFESORII PROTESTATARI STAGIARI

Pricepând care-i impactul

De-a rezilia contractul,

Ce-a decis birocrățimea?

A le-ntrerupe vechimea! (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

DOCUMENT PENTRU PROTESTATARI NECONVENIT

CU PROTESTATARII

Hap al cărei scrânghițe

Să anunțe-n pripă

Cu surle și trâmbițe

Un act ce constipă?! (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

SECRETARA IDEALĂ

 Doi ochi, o gură zâmbitoare,

Cu buzele ca macu-n floare,

Un decolteu ce-arată sânii

Și fusta …  de un lat al mânii. (ADRIAN TIMOFTE)              

 

(O rubrică de prof. GEORGICĂ MANOLE, scriitor, epigramist)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

astăzi, 20:16
25

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

astăzi, 19:23
37

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

astăzi, 18:56
32

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...