Traficul s-a desfasurat cu dificultate in noaptea de joi spre vineri pe strazile din judetul Botosani. Multi botosaneni au schimbat cauciucurile de iarna cu cele de vara, pentru ca..."vara nu-i ca iarna", insa natura i-a contrazis si multi soferi au avut probleme in trafic.
Pe drumul european Botosani - Suceava, patru TIR-uri au ramas blocate la podul ce trece peste raul Siret, din cauza zapezii depuse pe carosabil. Politistii rutieri, dar si drumarii, au ajuns imediat in zona pentru a rezolva situatia, iar dupa cateva zeci de minute traficul a fost reluat.
La Vladeni, doua autoturisme au ajuns in sant din cauza zapezii, insa nimeni nu a fost ranit, iar masinile au fost scoase ulterior din sant.
Daca pe drumul national Botosani - Bucecea drumarii au fost vazuti foarte activi, pe drumul judetean ce leaga localitatea Hutani de orasul Bucecea nu a trecut nicio lama pana la miezul noptii.
"Se circula foarte greu. Eu am fost mai norocos si nu am apucat sa schimb cauciucurile, dar chiar si asa, la deal e greu", a spus un sofer care a trecut prin Bucecea.
Avand in vedere ca vremea se anunta la fel si in urmatoarele zile, politistii botosaneni au venit cu o serie de avertizari si sfaturi pentru soferii care ies in trafic:
- Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei).
- Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă, mâzgă sau piatră cubică umedă.
- Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare şi cel de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea și a putea fi văzuţi în trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei.
- Asiguraţi-vă o vizibilitate bună în habitaclul maşinii prin curăţarea parbrizului, geamurilor laterale şi a lunetei şi să aveţi în perfectă stare de funcţionare sistemul de climatizare şi ştergătoarele de parbriz.
- Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile.
- Atunci când circulaţi pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă, sau polei, echipaţi autovehiculul cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculelor cu masa totală mai mare de 3,5 tone, montaţi pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.