Joi dimineaţă, părculeţul Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati s-a umplut din nou de rudele şi cunoscuţii victimei "accidentului" din Centrul Vechi, aşteptând preluarea sicriului cu cel decedat. Cum era de aşteptat, la spital au fost chemate din nou forţele de ordine, pentru "intimidarea" celor care ar fi intenţionat să reia scandalul din ziua precedentă.
În timp ce cunoscuţii aşteptau în parc, rudele apropiate au fost solicitate la morgă, pentru predarea hainelor şi efectuarea formalităţilor necesare.
Pentru transportul decedatului a fost tocmită o firmă de pompe funebre din Suceava, iar rudele spuneau că au cheltuit mii de lei pentru sicriu şi hainele de îngropăciune: "Două mii de euro pe sicriu, opt milioane (800 de lei) pe costum şi patru milioane (400 de lei) pe pantofi", explicau acestea.
"La noi nu s-au întâmplat crime, cu topoare, ca în alte oraşe"
Tragedia care a lovit comunitatea rromă este de neexplicat pentru familia victimei.
"Ei au băut la priveghi, iar mortul, care venise de la Ştefăneşti, de la o altă înmormântare, i-a reproşat criminalului că de ce l-a lovit pe fratele lui şi i-a zis că o să stea de vorbă mâine şi l-a împins puţin cu mâna. Vâli a luat o maşină cu japca de la un băiat de la ghetouri (aici fiind reţinută de către anchetatori infracţiunea de tâlhărie, n.r.), iar în timpul ăsta băiatul care e mort mergea cu încă doi băieţi, a venit maşina din spate şi asta a fost tot. Arestatul ăsta era un tip agresiv, se ferea lumea de el. Conflictul a pornit că Vâli l-a lovit pe frate-su şi cel mort i-a spus treaba asta, nu erau în conflict. Eu sunt rudă şi cu cel decedat şi cu băiatul care e în închisoare, dar la noi, când se întâmplă o treabă din asta, nu avem voie să ne dăm nici cu unii, nici cu alţii", spunea Constantin Alexandroaie.
Potrivit acestuia, niciodată în "rasă" nu s-a mai întâmplat aşa ceva.
"La noi în Botoşani nu avem clanuri, nu avem oameni care să ne conducă, noi suntem oameni ca toţi oamenii şi ne facem legea la fel ca românii. Dar până acum la noi nu s-au întâmplat crime, cu topoare, cum se întâmplă în altre oraşe. Noi nu avem voie să purtăm cuţite, bâte, mai sunt copii de 15- 16 ani care fac treaba asta, dar noi care suntem mai în vârstă, avem o lege de la rromi, de la bătrâni. Până acum treburile astea se rezolvau în staborul nostru, la împăcăciune, dar acum nu, la chestii din astea- violuri, crime, decide poliţia, nu noi", a explicat Constantin Alexandroaie.
Pentru ca violenţele să nu escaladeze, familia celui decedat a decis ca priveghiul şi înmormântarea să aibă loc la Iaşi, respectiv la Hârlău, localitatea de baştină. "Că nu ştii cum, aşa, îndurerat de la priveghi, te duci la familia celui arestat şi faci o nenorocire. Din câte ştim, nevasta lui e într-o parte, copiii în altă parte, au fost ascunşi", susţineau acestea.
"Nu vrea ca să plece de la Botoşani"
O eroare a făcut ca personalul de la morgă să nu poată îmbrăca mortul, hainele pregătite fiind mai mici, astfel că a fost nevoie de schimbarea costumului de două ori. "Nu vrea ca să plece de la Botoşani", spuneau femeile din grup.
Un moment tensionat a fost atunci când sora celui decedat a fost adusă la morgă pentru a-l vedea, femeia manifestându-şi durerea într-un mod extrem de gălăgios. Aceeaşi femeie a suferit miercuri o criză de lipotimie chiar la intrarea în Unitatea de Primire a Urgenţelor, fiind luată pe braţe de rromi şi dusă într-un cabinet pentru acordarea de îngrijiri medicale.
În timp ce rudele apropiate aşteptau preluarea sicriului cu trupul neînsufleţit, la poarta din spate a Spitalului s-au mutat cunoscuţii care aşteptau convoiul mortuar. Ca atare, forţele de ordine au fost masate la poarta secundară, dinspre Cuza Vodă. Poliţiştii au decis să însoţească maşina mortuară până la ieşirea din oraş, dând de grijă familiei să nu oprească convoiul decât la Iaşi.
În momentul în care maşina mortuară s-a pus în mişcare, fiind însoţită de o autospecială cu poliţişti şi un microbuz cu lucrători de la SAS, rromii care aşteptau la poarta din spate au început să urle şi să se împingă, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor pentru a face loc astfel încât autovehiculele să treacă.
Ulterior, însă, atitudinea lor a fost agresivă la adresa jurnaliştilor pe care i-au înjurat şi cărora le-au adresat tot felul de apelative. Mai mult, numărul de înmatriculare al autoturismului acestora a fost fotografiat sfidător de rromi, fiind lansate ameninţări. Sosirea poliţiştilor a calmat spiritele într-o oarecare măsură.
În paralel, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, agresorului i-au fost aduse la cunoştinţă învinuirile: "Autorul este cercetat în calitate de suspect pentru săvârşirea infracţiunilor de omor, tâlhărie calificată şi părăsirea locului accidentului şi s-a luat măsura preventivă a reţinerii pe o perioadă de 24 de ore", se arată într-un comunicat al Parchetului.
Potrivit procurorilor, s-a reţinut că, după un conflict care a avut loc în jurul orei 04.00 între victima B.I. şi suspectul G.V., cel din urmă a ieşit în drumul public, a oprit în trafic un autoturism pe al cărui conducător nu-l cunoştea, dar pe care l-a forţat să iasă din maşină, s-a urcat la volan şi, după ce a parcurs câteva zeci de metri, observând victima într-o parcare, a accelerat şi a lovit-o frontal.
Victima B.I. a decedat la scurt timp. Ulterior, suspectul şi-a continuat deplasarea pe drumurile publice de pe raza mun. Botoşani, refuzând să oprească la semnalele unui echipaj de poliţie, până a pierdut controlul volanului şi a impactat o bordură.
UPDATE: În faţa probatoriului depus de procurori, instanţa a dispus ca V.G. să fie arestat preventiv pentru 30 de zile, până pe 22 septembrie inclusiv. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată la instanţa superioară.