De luni, copiii noștri se întorc la școală. Iată, pe scurt, regulile pe care va trebui să le respectăm

De luni, 8 februarie 2021, copiii noștri se întorc la școală iar în județul Botoșani nu mai puțin de 63000 de copii și elevi sunt așteptați să se întoarcă în cele 475 de școli și grădinițe. Autoritățile speră ca școala să înceapă în "scenariul verde", dar cel mai probabil vom vorbi de "scenariul galben", ceea ce înseamnă că nu toată lumea se va întoarce fizic în unitățile de învățământ.

Regulile pentru începerea școlii au fost aprobate oficial, iar copiii care vor merge fizic la cursuri vor purta în permanență mască de protecție, mai puțin cei de grădiniță.

Elevii trebuie să respecte o distanță de un metru față de colegi și li se vor face teste rapide dacă au simptome de COVID, însă numai cu acordul părinților.

„Sa recapitulăm regulile. 1. Purtam masca pe tot parcursul orelor. 2. Distanță de 1 metru față de mine și colegii de clasă. 3. Nu mâncăm împreună. Simplu! Putem merge la scoală''. Acesta este sumarul regulilor, explicate unui copil.

Copiii vor avea culoare speciale pe holuri, dezinfectant la fiecare pas, iar pauzele vor fi decalate pentru a nu se crea îmbulzeala. Inclusiv la educație fizică vor purta măști.

Triajul elevilor la intrarea în școli va fi unul observaţional, adică un profesor desemnat sau un asistent va vedea din ochi care este starea elevilor.

Dacă la acest triaj de la intrarea în unitatea de învățământ ori în timpul orelor, un elev prezintă simptome, el va fi dus de urgență, de către un angajat desemnat de școală, direct în cabinetul medical școlar. Va fi anunțat părintele copilului care își va da acordul asupra testării rapide. Testarea va fi făcută doar de către asistente medicale și medici școlari. Iar părintele își poate da acordul pe mail sau telefonic. Dar știm că în mii de unități de învățământ nu exista personal pregătit. În acele situații va fi anunțat DSP-ul. Inspectorii aplică aceeași procedură atât la adulți cât și la copii.

În cazul în care elevul NU merge la școală pentru că prezintă simptome, NU va avea absente în catalog, iar adeverințele medicale care atestă faptul că elevii, aparținătorii lor sau cadrele didactice au anumite vulnerabilităţi - pot fi trimise la școală în format electronic.

Copiii vor sta câte doi în bancă și vor păstra o distanță de un metru între ei, atât în clase, cât și pe holuri.

Dacă într-o grădiniță sau într-o clasă va fi depistat UN singur caz pozitiv întreaga grupă sau clasă va sta în izolare 14 zile. Dacă într-o clasă de gimnaziu ori liceu vor fi doi elevi pozitivi, automat clasa respectivă trece la cursuri online pentru două săptămâni.

În cazul profesorilor, conform ordinului, la un caz pozitiv se va face o anchetă epidemiologica și în funcție de contacții direcți și de răspândirea virusului, DSP va decide intrarea școlii în carantină.

Joi, ministrul Educației le-a prezentat regulile celor 42 de inspectori din țară, care aveau și alte nelămuriri.

„Din cauza pandemiei, foarte multe firme de transport nu reușesc să ducă cadrele didactice la școală, și-au amânat cursele. Vor restabili acele trasee. Sunt multe situații în țară care ne-au fost semnalate" spunea ministrul.

De luni se vor deschide inclusiv internatele și cantinele școlare, iar părinții vor afla în ce scenariu este grădinița ori școala copilului de la unitățile de învățământ ori de pe site-urile inspectoratelor școlare.

 

Spune-ne opinia ta