Concursul "Dimitrie Pompeiu", Botoșani 2019: Matematică și matematicieni, emoții, evocări, umor! FOTO

A XIX-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică "Dimitrie Pompeiu", adresat elevilor din clasele III-XI, reunește la Botoșani elevi și profesori din elita matematicii românești. Organizată de Filiala Botoșani a Societății de Științe Matematice din România, și având ca parteneri Consiliul Judeţean Botoșani, Primăria Municipiului Botoşani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoșani, Colegiul Naţional "Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional "A.T. Laurian” și Școala Gimnazială nr. 17 din Botoșani, competiția se bucură de prezența unor matematicieni de renume, de la prof. univ. dr. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România, la prof. univ. dr. Doru Ștefănescu, președintele Societăţii de Matematică din Sud-Estul Europei (MASSEE), aproximativ 700 de elevi din România și Republica Moldova aflându-se, sâmbătă dimineața, în sălile de examminare.

"Fie ca acest concurs să vă aducă satisfacțiile după care râvniți și care vă reclădesc motivația pentru a vă retrage iar și iar în singurătatea matematicianului cu foaia și enigma care se cere dezlegată. Iar prin izbânzile voastre să aduceți dascălilor voștri care v-au îndrumat și părinților care vă sprijină necondiționat bucuria răbdării și a muncii răsplătite!", a fost mesajul transmis de către prof. Daniela Vicol,  inspector pentru matematică în cadrul IJJ Botoșani. Daniela Vicol a anunțat, totodată, deschiderea lucrărillor Simpozionului de Matematică ”Dan Brânzei”, "ocazie cu care salutăm distinșii organizatori și aleșii participanți din mediul universitar care confirmă prin prezența si implicarea lor importanța inițiativei noastre dandui valoare si  autoritate. Momentul deschiderii ne oferă ocazia să comemorăm și să rememorăm cu pioșenie spiritul celui care a fost inima și creierul concursului ”Dimitrie Pompeiu”, din postura de președinte în perioada 2001-2011. Dedicăm această ediție împlinirii a șapte ani de la trecerea în neființă a regretatului matematician Dan Brânzei, geometru de renume și profesor la Facultatea de Matematică a Universității „Al. I. Cuza” din Iași".

Prof. Ioan Ciobanașu, președintele Filialei Botoșani a Societății de Științe Matematice din România, cel care a moderat și în acest an evenimentul, dar și asist. univ. dr. Alexandru Negrescu (Universitatea Politehnica din București), sufletul tânăr al întâlnnirii,  sunt cei care au reușit, an de an, să așeze competiția într-o geometrie atractivă, pornind de la discursurile cu accente culturale care au păstrat mereu o notă de spiritualitate ce transcende matematica pură. 

“Un matematician face matematică fiindcă vede în matematică ceva frumos, ceva interesant, ceva care îi place, ceva care îi e drag, ceva care îl tulbură, îl face să gândească, să mediteze, să viseze", spunea cândva marele matematician Grigore Moisil.

Or acesta a fost și spiritul în care, sâmbătă la amiază, a decurs aproape tradiționala, de acum, întâlnire a matematicienilor pe tărâmul lui Eminescu. Momente de nostalgie, fără a aluneca, însă, în unghiuri de tristețe analitică, clipe de emoție agățate în lacrima unei amintiri cu prieteni, evocări topite într-o veselie contagioasă, care au avut rostul de a-l aduce aproape pe cel care, în urmă cu câțiva ani, rostuia încă problemele matematicii competiționale. Căci despre Dan Brânzei s-a vorbit în acest an cel mai mult. În acest an în care se împlinesc 7 ani de la plecarea în veșnicie. O pomenire de suflet, o evocare meritată și un respect exprimat de către unii dintre cei mai mari matematicieni ai României, la Botoșani. 

Pentru că, în cadrul celei de a XIX-a ediții a Concursului Interjudețean de Matematică "Dimitrie Pompeiu" a avut loc sâmbătă, 11 mai, Simpozionul de Matematică "Dan Brânzei". Conferințele plenare au debutat cu expunerea „Dan Brânzei: viața, cărțile și problemele”, susținută de asist. univ. dr. Alexandru Negrescu (Universitatea Politehnica din București). Au urmat conferințele: „Prietenul meu și al geometriei, Dan Brânzei”, susținută de prof. univ. dr. Radu Gologan (Universitatea Politehnica din București), și „Algebra vectorială în lucrările lui Dan Brânzei”, susținută de prof. univ. dr. Doru Ștefănescu (Universitatea din București). Au mai susținut intervenții prof. Daniela Vicol (Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoșani), prof. Artur Bălăucă (Filiala Botoșani a S.S.M.R.), prof. Ioan Ciobanașu (Școala nr. 8 din Botoșani), prof. Mihai Gavriluț (Filiala Roman a S.S.M.R.) și prof. Alexandru Funduianu (Școala nr. 8 din Botoșani).

"Îi mulțumesc domnului Ciobănașu pentru onoarea pe care mi-a acordat-o de a deschide acest simpozion cu lucrarea "Dan Brânzei, biografia, articolele și problemele". Se spune că nu există oameni de neînlocuit pe acest pământ, dar astăzi omagiem un adevărat contraexemplu. Trebuie să recunoaștem, cel puțin pentru zona Moldovei, că de când a dispărut profesorul Brânzei lucrurile nu mai sunt ca înainte. Și, din păcate, sunt într-o pantă descendentă. Sunt convins că spiritul dumnealui era un motor pentru progresul matematicii”, a spus asist. univ. dr. Alexandru Negrescu, de la Universitatea Politehnica din București.


Un discurs emoționant, chiar dacă într-o notă mai degrabă personală decât științifică, a oferit asistenței și prof. univ. dr. Radu Gologan. “Prima dată ne-am întâlnint în 1999, la o probă de baraj la București, atunci am avut câteva schimburi de idei legate de geometrie, eu nefiind geometru. Din cauza asta eu nu o să vorbesc de calitatea științifică a lui Dan Brânzei, nu am competențele necesare, dar voi povesti câteva lucruri despre omul Dan Brânzei, despre matematicianul problemist, geometrul Dan Brânzei, despre talentul și cultura lui extraordinare în multe alte domenii decât matematica. De curând am avut ocazia să stau de vorbă cu o persoană care i-a fost totdeauna dragă, care mi-a povestit că în studenție Dan Brânzei era o mare vedetă, nu numai pentru că era înalt, frumos și făcea sport, ci și pentru faptul că era un student și un om excepțional. A scris poezii, a scris foarte mult, deși toată lumea îl cunoștea ca fiind cu un umor aproape hâtru, cu veselia în obraji, era în stare să ducă o discuție culturală, în orice domeniu, foarte adânc. Asta m-a impresionat. 

De Dan Brânzei este legat un eveniment care a ajuns foarte important în această parte de Europa și nu numai, pentru că deja participă țări din Orient și din Apusul Europei, și anume Olimpiada Balcanică de Juniori. Ideea a pornit de la Dan Brânzei, și nu doar că a fructificat-o, ani la rând conducând lotul de juniori, ci a organizat tabere de pregătire pentru elevi, dintre care mulți sunt astăzi matematicieni de valoare prin multe colțuri ale lumii. 

De fiecare dată când ne-am întâlnit la concursuri, unde fără să vreau i-am luat locul - el părăsindu-ne prea devreme, la o vârstă destul de tânără - de fiecare dată m-am simțit simțit marcat de personalitatea lui și încerc, deși nu reușesc, să păstrez același zâmbet pe buze și aceeasi bucurie a vieții pe care le-a avut el ca om și ca matematician”
, a povestit prof. univ. dr. Radu Gologan, de la Universitatea Politehnica din București.

Amintirile au curs și au creat emoții. Ilustrul matematician Dan Brânzei a fost evocat nu doar ca matematician, ci și ca prieten, ca om de cultură, ca tovarăș de competiții sau de studii. 




Profesorii Mihai Gavriluț, Alexandru Funduianu, Doru Ștefănescu sau Artur Bălăucă au reușit să fixeze în memoria celor prezenți, dacă mai era nevoie, un spirit care a făcut din matematică o formă de manifestare a vieții. Dar nu orice fel de manifestare, ci una a adevărului trăit. “Matematica este o formă de poezie care transcende poezia prin aceea că proclamă adevărul”, spunea Salomon Bochner. Și e de ajuns să privim asupra vieții lui Dimitrie Pompeiu, a lui Dan Brânzei, pentru a înțelege de ce matematica transcende ordinarul și spiritualizează materia. 

Festivitatea de premiere a elevilor participanți la Concursul Interjudețean de Matematică ,,Dimitrie Pompeiu” va avea loc duminică, 12 mai, începând cu ora 10:00, în Aula Magna a Colegiului Naţional "A.T. Laurian” Botoșani.














 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Citește AICI noul număr al revistei de cultură Hyperion. ”Un an cu de toate!”

Thursday, 21 November 2024

Revista ”Hyperion”, aflată în cel de-al 42-lea an al apariției, revine în atenția iubitorilor de literatură cu cel mai recent număr, ediția de iarnă a acestui an. Pagini...

”Amicul țăranilor” din Botoșani: Boierul care i-a iubit pe țărani, despre care Kogălniceanu vorbea cu admirație! (Foto)

Thursday, 21 November 2024

S-a stins într-o zi de 21 noiembrie, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea, din municipiul Botoșani. Pe piatra funerară se poate citi și astăzi: ”Aici doarme ami...

Doliu în Teatru: A plecat la cele veșnice un actor botoșănean care a cunoscut magia scenei, dar și pușcăria politică!

Wednesday, 20 November 2024

Un actor cu o poveste de viață tulburătoare! Înainte de 1989, după ce a încercat să plece ilegal din România, a fost condamnat la o pedeapsă de 20 de ani închisoare. &Ici...