Cea de-a XIX-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică "Dimitrie Pompeiu" și Simpozionul de Matematică "Dan Brânzei"

Cea de-a XIX-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică "Dimitrie Pompeiu" și Simpozionul de Matematică "Dan Brânzei"

Prof. univ. dr. Dan Brânzei

În perioada 10-12 mai 2019 se va desfășura la Botoșani cea de-a XIX-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică "Dimitrie Pompeiu", adresat elevilor din clasele III-XI. Competiția este oganizată de Filiala Botoșani a Societății de Științe Matematice din România, având ca parteneri: Consiliul Judeţean Botoșani, Primăria Municipiului Botoşani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoșani, Colegiul Naţional "Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional "A.T. Laurian” și Școala Gimnazială nr. 17 din Botoșani. Sunt așteptați aproximativ, 700 de elevi din 15 județe ale țării și din Republica Moldova. Președintele concursului este dl. prof. univ. dr. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România, iar președintele de onoare este cunoscutul profesor Artur Bălăucă. De asemenea, invitat de onoare este dl. prof. univ. dr. Doru Ștefănescu, președintele Societăţii de Matematică din Sud-Estul Europei (MASSEE).
 
Festivitatea de deschidere a Simpozionului de Matematică "Dan Brânzei” va avea loc sâmbătă, ora 10:30, în Sala Media a Colegiului Naţional "Mihai Eminescu”. Conferințele plenare vor debuta cu expunerea „Dan Brânzei: viața, cărțile și problemele” a dlui asist. univ. dr. Alexandru Negrescu (Universitatea Politehnica din București). Aceasta va fi urmată de conferințele: „Prietenul meu și al geometriei, Dan Brânzei”, susținută de dl  prof. univ. dr. Radu Gologan (Universitatea Politehnica din București), și „Algebra vectorială în lucrările lui Dan Brânzei”, susținută de dl prof. univ. dr. Doru Ștefănescu (Universitatea din București). De asemenea, și-au anunțat intervențiile și prof. Daniela Vicol (Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoșani), prof. Artur Bălăucă (Filiala Botoșani a S.S.M.R.), prof. Ioan Ciobanașu (Școala nr. 8 din Botoșani), prof. Mihai Gavriluț (Filiala Roman a S.S.M.R.) și prof. Alexandru Funduianu (Școala nr. 8 din Botoșani).
 
Simpozionul este dedicat împlinirii a șapte ani de la trecerea la cele veșnice a matematicianului Dan Brânzei, geometru de renume și profesor la Facultatea de Matematică a Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Acesta a îndeplinit funcția de președinte al Concursului Interjudețean de Matematică ,,Dimitrie Pompeiu” în perioada 2001-2011.
 
Festivitatea de premiere a elevilor participanți la Concursul Interjudețean de Matematică ,,Dimitrie Pompeiu” va avea loc duminică, 12 mai, începând cu ora 10:00, în Aula Magna a Colegiului Naţional ,,A.T. Laurian”.
 
Prof. Ioan Ciobanașu
Președintele Filialei Botoșani a Societății de Științe Matematice din România
 
 
 
Prof. univ. dr. Dan Brânzei 

„S-a născut la data de 21 martie 1942 în Iași, fiind singurul copil al psihiatrului de talie internațională Petre Brânzei (1916–1985). Ca elev, a absolvit Liceul Internat ”Costache Negruzzi” din Iași, în anul 1959, profesor de matematică fiindu-i celebrul Nicolae Colibaba. A urmat, apoi, cursurile Facultății de Matematică a Universității ”Al. I. Cuza” din Iași, între anii 1959 și 1964, avându-i colegi pe matematicienii Viorel Barbu, Octavian Nanu, Mirela Ștefănescu, Vasile Oproiu, Mihai Haivas, I. V. Maftei. Această generație de absolvenți reprezintă a patra generație de aur a oamenilor de știință români. 
 
La absolvirea facultății a fost încadrat ca preparator în cadrul acesteia. În paralel cu activitatea matematică și-a exploatat pasiunea pentru natură, fiind alpinist, dar și salvamar. 

La data de 7 iunie 1976 își susține teza de doctorat cu titlul Structuri de varietăți diferențiabile generalizate, avându-l conducător pe profesorul Gheorghe Gheorghiev. Contribuțiile originale ale profesorului Dan Brânzei au condus la îmbunătățirea teoriei algebrice a grudurilor introduse de remarcabilul geometru, profesorul V. V. Vagner. Matematicianul german, Heinrich Guggenheimer, a realizat o recenzie elogioasă la adresa cărții Planul și spațiul euclidian, publicată în anul 1986 la Editura Academiei Române, subliniind complexitatea temei asupra tetraedrului în spațiul euclidian, precum și contribuțiile originale la aceasta. Pe data de 25 februarie 1992, i-a fost conferită poziția de profesor universitar în cadrul Facultații ieșene. Împreună cu academicianul Radu Miron a publicat în anul 1995 la Editura World Scientific, Singapore, lucrarea Backgrounds of Arithmetic and Geometry. An introduction, versiu-nea în limba engleză a cărții Fundamentele aritmetcii și geometriei. 
Ca dascăl, a predat cursuri și a ținut seminarii de Fundamentele matematicii, Geometrie proiectivă, Geometrie sintetică, Geometrie neeuclidiană, Măsuri în geometrie, Metodica predării matematicii. 

A participat la numeroase conferințe naționale, a prezentat diverse comunicări la sesiuni științifice, a condus lucrări de licență și de disertație, a fost membru în comisii de doctorat, precum și președintele a numeroase concursuri de ocupare a posturilor în învățământ și a examenelor de definitivat. De asemenea, a fost profesor invitat la Universitățile din Salonic, Atena, Amaliada (1999), Vancouver (2002). A fost membru în colectivele de redacție ale revistelor: Gazeta Matematică, Revista Matematică din Timişoara, Recreaţii Matematice – Iaşi, Să înţelegem Matematica - Bacău, Arhimede – Bucureşti. A îndeplinit funcția de Președinte al Filialei Iași a S.S.M.R.

A pătruns în lumea cifrelor pe poarta geometriei, deținând toiagul de narator. A reușit să îmbrace abstractul cu haina atractivului, însuflețind zâmbete pe chipurile tuturor celor care îl ascultau. Dragostea față de copii și calitățile sale matematice s-au împletit perfect în redactarea de articole și probleme, ce aveau ca scop prezentarea laturii jucăușe a matematicii, intrând în sfera geometriei transdisciplinare. Personalitatea complexă a domnului profesor și întinsa suprafață culturală ce o domina sunt reflectate de poeziile și de prefețele pe care le-a scris, precum și de grațioasele cuvântări pe care le-a adresat de-a lungul anilor, acestea din urmă simbolizând cireașa de pe tort a tuturor manifestărilor. 
Mergând pe principiul că tinerii sunt cea mai valoroasă resursă a țării noastre, profesorul Dan Brânzei a îmbinat în chip armonios cercetarea științifică cu activitatea didactică și cu cea de modernizare a educației matematice. Numeroasele cărți de matematică scrise de-a lungul anilor, mulțimea concursurilor de matematică pe care le-a prezidat și sumedenia de zâmbete pe care le-a oferit i-au adus titulatura de cel mai iubit dintre profesorii matematicii românești.” 

[Material extras din: Alexandru Negrescu, Dan Brânzei–70. Har de dascăl şi matematician, Editura Paralela 45, Piteşti, 2011, și Alexandru Negrescu, In memoriam–Prof. univ. dr. Dan Brânzei (1942-2012), Gazeta Matematică, Seria B, Nr. 6-7-8, 2012.]

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău va asigura ordinea publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și CFR Cluj!

astăzi, 10:00

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică împreu...

ANM: Vreme cu temperaturi peste normalul perioadei!

astăzi, 09:40

În locul temperaturilor scăzute specifice acestei perioade, ne vom bucura de valori termice pozitive, care ne vor răsfăța simțurile. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a pu...

LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (337)

astăzi, 09:00

REVISTA “EPIGRAMA” (NUMĂRUL 110) A  apărut „EPIGRAMA” nr. 110 care este, după cum spune redactorul-şef în editorialul său, „al patrulea realizat î...