„S-a născut la data de 21 martie 1942 în Iași, fiind singurul copil al psihiatrului de talie internațională Petre Brânzei (1916–1985). Ca elev, a absolvit Liceul Internat ”Costache Negruzzi” din Iași, în anul 1959, profesor de matematică fiindu-i celebrul Nicolae Colibaba. A urmat, apoi, cursurile Facultății de Matematică a Universității ”Al. I. Cuza” din Iași, între anii 1959 și 1964, avându-i colegi pe matematicienii Viorel Barbu, Octavian Nanu, Mirela Ștefănescu, Vasile Oproiu, Mihai Haivas, I. V. Maftei. Această generație de absolvenți reprezintă a patra generație de aur a oamenilor de știință români.
La data de 7 iunie 1976 își susține teza de doctorat cu titlul Structuri de varietăți diferențiabile generalizate, avându-l conducător pe profesorul Gheorghe Gheorghiev. Contribuțiile originale ale profesorului Dan Brânzei au condus la îmbunătățirea teoriei algebrice a grudurilor introduse de remarcabilul geometru, profesorul V. V. Vagner. Matematicianul german, Heinrich Guggenheimer, a realizat o recenzie elogioasă la adresa cărții Planul și spațiul euclidian, publicată în anul 1986 la Editura Academiei Române, subliniind complexitatea temei asupra tetraedrului în spațiul euclidian, precum și contribuțiile originale la aceasta. Pe data de 25 februarie 1992, i-a fost conferită poziția de profesor universitar în cadrul Facultații ieșene. Împreună cu academicianul Radu Miron a publicat în anul 1995 la Editura World Scientific, Singapore, lucrarea Backgrounds of Arithmetic and Geometry. An introduction, versiu-nea în limba engleză a cărții Fundamentele aritmetcii și geometriei.
A participat la numeroase conferințe naționale, a prezentat diverse comunicări la sesiuni științifice, a condus lucrări de licență și de disertație, a fost membru în comisii de doctorat, precum și președintele a numeroase concursuri de ocupare a posturilor în învățământ și a examenelor de definitivat. De asemenea, a fost profesor invitat la Universitățile din Salonic, Atena, Amaliada (1999), Vancouver (2002). A fost membru în colectivele de redacție ale revistelor: Gazeta Matematică, Revista Matematică din Timişoara, Recreaţii Matematice – Iaşi, Să înţelegem Matematica - Bacău, Arhimede – Bucureşti. A îndeplinit funcția de Președinte al Filialei Iași a S.S.M.R.
A pătruns în lumea cifrelor pe poarta geometriei, deținând toiagul de narator. A reușit să îmbrace abstractul cu haina atractivului, însuflețind zâmbete pe chipurile tuturor celor care îl ascultau. Dragostea față de copii și calitățile sale matematice s-au împletit perfect în redactarea de articole și probleme, ce aveau ca scop prezentarea laturii jucăușe a matematicii, intrând în sfera geometriei transdisciplinare. Personalitatea complexă a domnului profesor și întinsa suprafață culturală ce o domina sunt reflectate de poeziile și de prefețele pe care le-a scris, precum și de grațioasele cuvântări pe care le-a adresat de-a lungul anilor, acestea din urmă simbolizând cireașa de pe tort a tuturor manifestărilor.
[Material extras din: Alexandru Negrescu, Dan Brânzei–70. Har de dascăl şi matematician, Editura Paralela 45, Piteşti, 2011, și Alexandru Negrescu, In memoriam–Prof. univ. dr. Dan Brânzei (1942-2012), Gazeta Matematică, Seria B, Nr. 6-7-8, 2012.]