Fără doar şi poate, cei mai emotivi, dar şi nedumeriţi, au fost micuţii care au păşit pentru prima dată pragul şcolii, cei care intră în clasa pregătitoare. Ca la un apel, curţile unităţilor de învăţământ s-au umplut de lume, elevii fiind luaţi în primire de învăţători sau diriginţi. Cum era de aşteptat, prima zi de şcoală a fost un bun prilej să se depene amintiri din vacanţă, iar pentru bobocei să îşi cunoască noii colegi.
Pe lângă ghiozdane, florile au fost accesoriile care nu au lipsit.
La Şcoala nr. 11 din municipiul Botoşani, noul an şcolar a fost deschis de conducerea unităţii de învăţământ, alături de Gabriel Hârtie, inspetorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean, şi de deputatul Costel Şoptică.
Festivitatea a debutat cu intonarea Imnului de stat al României, după care autorităţile au ţinut să transmită un mesaj elevilor, profesorilor, dar şi părinţilor.
Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Gabriel Hârtie, a dat citire mesajului Ministrului Educaţiei, după care a ţinut să adreseze şi el câteva cuvinte.
“Stimaţi elevi, dragă părinţi, stimaţi colegi. Nu pot decât să vă mulţumesc în primul rând pentru tot ceea ce aţi făcut în anul şcolar trecut, pentru rezultatele pe care le-aţi obţinut, rezultate ce au făcut să se menţină învăţământul botoşănean acolo unde îi e locul şi să vă urez să aveţi un an şcolar plin de sănătate, plin de realizări, iar voi cei mici să fiţi cuminţi, să ascultaţi de părinţi şi de doamnele învăţătoare. Vă urez un an şcolar cât mai bun şi plin de succese”, a fost mesajul inspectorului general al IŞJ Botoşani.
Gândurile preşedintelui Consiliului Judeţean s-au îndreptat în special către dascăli.
“Vă urez succes în noul an şcolar, salut prezenţa părinţilor, a bunicilor. Şcoala nr.11 este o şcoală importantă a municipiului Botoşani, cred că una dintre cele mai bune şcoli, de aceea vă doresc să aveţi succes, să aveţi copii frumoşi şi deştepţi, mai puţin cuminţi că asta este vârsta când trebuie să mai facă şi obrăznicii. Aş vrea să mă adresez în mod special dascălilor, să le spun că au o misiune cu totul şi cu totul nobilă, cred că este cea mai titrată profesie din câte există la noi în ţară, sunteţi salutaţi de foştii elevi până când bătrâneţile vă ţin acasă sau aveţi alte preocupări. Trebuie să aveţi grijă de copii pentru a le transmite instrucţia şi informaţiile necesare pentru a creşte copii cu caractere puternice, viitorii decidenţi şi oameni ai României. Mult succes tuturor”, a spus Costică Macaleţi.
După ce autorităţile s-au îndreptat spre alte unităţi de învăţământ pentru a deschide noul an şcolar, elevii Şcolii nr. 11 au intrat în clase.
În apropierea unităţilor de învăţământ au fost, luni, şi poliţiştii care au dirijat circulaţia pentru a nu se crea blocaje în trafic.
Dincolo de imaginea frumoasă a festivităţilor de început de an şcolar, o realitate crudă îi întâmpină pe mulţi elevi din judeţul Botoşani, în special pe cei care învaţă în mediul rural. Din păcate, în anul 2017 nu toate şcolile sunt pregătite să îşi primească elevii în cele mai bune condiţii. Neîndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare rămâne în continuare una dintre principalele probleme din şcolile botoşănene.
93 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică din judeţul Botoşani sunt autorizate sanitar, în timp ce 30 nu deţin această autorizaţie. În ceea ce priveşte structurile arondate unităţilor cu personalitate juridică, 213 sunt autorizate, iar 153 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Şcolile care încă nu au reuşit să obţină această autorizaţie nu au apă curentă, iar toatele sunt exterioare.