Inspectoratul Şcolar Judeţean va trebui să se încadreze în bugetul alocat la început de an judeţului Botoşani pentru plata salariilor celor din sistemul de învăţământ. De altfel, inspectorii şcolari generali din întreaga ţară au fost convocaţi zilele trecute la o şedinţă la Bucureşti, unde li s-a transmis să se încadreze în bugete.
Inspectorul general al IŞJ Botoşani, Gabriel Hârtie, a precizat că la nivelul judeţului cele mai mari probleme cu încadrarea în buget sunt la unităţile de învăţământ din mediul urban.
“Este o sumă la început de an pe care ţi-o alocă, iar tu eşti obligat să te încadrezi, respectiv fiecare director de şcoală trebuie să se încadreze în acel buget. Cele mai mari probleme vizavi de de buget sunt la şcolile din mediul urban. Au colective foarte mari, cu profesori care au grad didactic I, cu mulţi profesori care au gradaţii, iar finanţarea este aceeaşi. Spre exemplu, la Colegiul Naţional M. Eminescu, unde aproape 90% au gradaţii de merit, sunt cu gradul I şi vechime, salariile sunt automat mai mari, comparativ cu o şcoală din Mitoc cu zece angajaţi. Şi atunci automat nu se mai încadrează în buget”, a precizat Gabriel Hârtie.
Anul trecut, la nivelul judeţului Botoşani, bugetul pentru salariile celor din învăţământ a fost depăşit cu 3%.
"Trebuie să ne încadrăm în buget, să îţi faci calculele în aşa fel încât să te încadrezi. Dacă la sfârşitul anului nu te încadrezi, pentru că am avut şi noi o depăşire cu 3% bugetul pe judeţul Botoşani, nu e o depăşire extraordinară, dar am depăşit, şi atunci am fost convocaţi toţi la Minister să explicăm motivele pentru care s-au făcut acele depăşiri, dacă sunt justificate. Au fost depăşiri la bugetul de salarii”, a mai spus şeful IŞJ Botoşani.
Cadrele didactice ar urma să beneficieze, din luna martie, de o nouă creştere salarială în procent de 20%.