Un profesor botoșănean spune lucrurilor pe nume: "Este nedrept! Va crește și mai mult lipsa de interes pentru calitatea actului didactic"

Salariile pe care au ajuns să le primească angajații din sistemul de învățământ, după modificările legislative din domeniul salarizării bugetarilor, a creat un val de nemulțumire în rândul dascălilor botoșăneni.

Un profesor botoșănean spune lucrurilor pe nume: "Este nedrept! Va crește și mai mult lipsa de interes pentru calitatea actului didactic"

Cadrele didactice trag un semnal de alarmă și susțin că s-a creat o mare inechitate ca urmare a modificărilor ce s-au făcut privind tranșele de salarizare ce țin de vechimea pe care o are un profesor la catedră.

Dacă până în vara acestui an tranșele de salarizare erau până la 40 de ani, pe fluturașul de salariu al profesorilor acum apare formularea ca fiind cea mai mare tranșă "peste 25 de ani".

Asta înseamnă că toți cei care vor avea o vechime în învățământ de peste 25 de ani nu vor mai beneficia de creșterile care erau anterior modificărilor, ci vor stagna, întrucât erau creșteri care se dădeau în funcție de treptele de salarizare. 

Un profesor de la o școală din Botoșani susține că se face o mare nedreptate. 

"Salariul pe luna octombrie este acelaşi, dar pe fluturaş apare sus la tranşa de salarizare: profesor pentru învăţământ primar, S, Grad I, peste 25 de ani. Până acum era >=35 şi <40. Aceste trepte de salarizare veneau cu un plus de bani, nu foarte mulţi, dar se plusa cu ceva. Exista tranşa 25-30, apoi 30-35 şi apoi 35-40. E vechimea în sistem. Ori acum de la 25 de ani în sus sporul este acelaşi. Ceea ce nu cred că este corect. Eu înţeleg că trebuie să fie încurajaţi tinerii şi li s-au dat bani mai mulţi. A da acelaşi spor la vechime la peste 25 de ani poate determina o atitudine pe măsură din partea cadrului didactic- plafonare. Probabil s-a mers pe ideea că după 25 de ani de învăţământ nu mai părăseşti sistemul, ai deja o vârstă şi nu te mai angajează nimeni în alt domeniu. Ori eu am 38 de ani de învăţământ şi nu-mi convine să am acelaşi salariu cu cel care are 26 de ani de învăţământ. Este nedrept. Sunt ani grei de muncă, de experienţă didactică", a spus cadrul didactic.

Dascălul botoșănean mai spune că în lipsa unei motivații financiare se va ajunge la o delăsare și mai mare în acest sistem.

"Este drept că profesia noastră se face din vocaţie, dar viaţa te obligă să ai şi bani pentru cele necesare traiului, pentru cursuri, pentru materialele necesare, pentru cărţi. Suntem, cred, singura profesie în care aducem bani de acasă, cumpărăm diferite materiale necesare la ore, plătim cursurile… Degeaba cuvinte frumoase, dacă tu eşti apăsat de nevoile materiale. Şi aşa foarte multe cadre didactice se plafonează înainte de vreme. Şi aşa nu mai există drag de a merge la şcoală. Şi aşa industria meditaţiilor se dezvoltă pe  zi ce trece. Această salarizare va contribui şi mai mult la lipsa de interes pentru calitatea actului didactic", a conchis profesorul.

Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ, susține că toate aceste anomalii de datorează intrării în vigoare a a Legii salarizării unitare.

"Am ajuns în situația în care oameni care trebuiau să promoveze nu au promovat, în unele școli se întâmplă altceva decât în alte școli. Până în iulie erau tranșe inclusiv peste 40 de ani, cu Legea salarizării treptele de salarizare s-au redus. Vorbim de salarii de încadrare care se modificau în funcție de tranșa de vechime în învățământ, erau tranșe de salarizare diferențiate, inclusiv când ajungeai la 40 de ani se modifica salarizarea. Acum, cel care îndeplinește posibilitatea de creștere practic este blocat la salariul din iunie sau iulie, de când a intrat în vigoare Legea salarizării. Erau unii care se așteptau să promoveze, să ia 100 de lei în plus, dar au stagnat și ce este mai grav este să stagnarea se va perpetua pentru că în ianuarie, când se va da creștere de 25%, se va da la salarizarea în plată, nu la ce trebuia să aibă omul, și după aceea mai dau în martie și tot așa, vor permanentiza. Legea este anapoda. Când se ajunge la peste 25 de ani de ani vechime, indiferent că ai 40 sau 26 de ani, ai același salariu", a precizat Liviu Axinte.

Toate problemele ivite după apariția Legii salarizarăii au fost transmise prin nenumărate memorii la Ministerul Educației, dar până acum nu s-au făcut corecturile solicitate de sindicaliștii din educație. 

 

 

Spune-ne opinia ta