Ce spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean despre plata salariilor!

Modificarea datei de plată a salariilor angajaților din sistemul de învățământ a stârnit un val de nemulțumire în rândul cadrelor didactice botoșănene. 

Ce spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean despre plata salariilor!

Până acum lefurile se plăteau în jurul datei de 10, fiind unități unde se încasau și anterior acestei date, iar odată cu transferul plăților de la primării prin Inspectoratele Școlare Județene data de salariu este 14.

Profesorii spun că nu au fost anunțați de această modificare și se plâng că vor întârzia cu plata ratelor către bănci, arătând cu degetul către Inspectoratul Școlar.

Ciprian Manolache, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, susține că Inspectoratul nu are nicio vină și că la nivelul instituției toate documentele sunt pregătite pentru plata salariilor. Acesta a precizat, marți, că au venit banii, iar de miercuri, 10 ianuarie, se vor face plățile. 

Manolache susține că la IȘJ nu a fost primită nicio adresă privitor la modificarea datei de plată. Până acum, cei care erau plătiți direct de către Ministerul Educației primeau salariile în data de 14, iar odată cu modificările survenite de la 1 ianuarie se aliniază toate unitățile la această dată.  

"Fondurile salariale se repartizează prin Inspectoratele Școlare la toate unitățile de învățământ de masă conexe și învățământ special. În luna ianuarie plata se va face din momentul deschiderii creditului de către Ministerul de Finanțe la Trezoreria județeană. Toate documentele pentru deschiderea de credite pe fiecare unitate de învățământ sunt pregătite pentru a se efectua plățile. Probabil pe data de 14 se va întâmpla acest lucru. Nu aveam în baza a ce să îi informăm pentru că nici noi nu am primit la rândul nostru o informare scrisă în acest sens. În luna martie, anul trecut, a fost emis un ordin de ministru prin care se înștiințau unitățile de învățământ că începând cu 2018 ziua de salariu se va schimba, va fi undeva în jurul datei de 14, de atunci până acum noi nu am mai primit nimic. Va fi mai simplu pentru că existau anumite inconveniențe când plăteau primăriile drepturile salariale ale celor din învățământ. Salariile vor fi plătite de Ministerul Educației prin Inspectorat", a declarat Ciprian Manolache.

Potrivit OUG 90/2017, începând cu anul 2018 din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educației Naționale se asigură pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat finanțarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani stabilite prin lege, inclusiv plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială precum și contribuțiile aferente acestora și diferențele salriale prevăzute la art. 1 și 2 din Legea 85/2016 privind plata diferențelor salariale cuvenite personalului didactic din învățământul de stat pentru perioada octombrie 2008-13 mai 2011.


 

 

Spune-ne opinia ta