Lia Olguta Vasilescu, despre majorarile din Educatie: "Sunt peste promisiuni!"

Lia Olguta Vasilescu, despre majorarile din Educatie: "Sunt peste promisiuni!"

Legea salarizarii in sectorul bugetar se va aplica exact asa cum este, fara nicio modificare, nici in plus, nici in minus, mentioneaza ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, intr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Olguta Vasilescu sustine ca majorarile din Educatie sunt "peste promisiunile din programul de guvernare".

"Asadar, in programul de guvernare al PSD erau urmatoarele cresteri pentru profesori (deci nu si pentru personalul auxiliar): 25 la suta de la 1 iulie 2017 si 30 la suta de la 1 ianuarie 2018. Alte majorari nu erau in programul de guvernare pana in 2020. Cresterea a fost de 15 la suta de la inceputul anului (12 luni) si pentru profesori, dar si pentru personalul auxiliar, ceea ce reprezinta o suma totala mai mare decat 25 la suta de la jumatatea anului (6 luni), cat scria in program si care ii privea doar pe profesori, nu si ceilalti angajati in sistem. Anul viitor, Educatia va beneficia de doua cresteri: 25 la suta de la 1 ianuarie si inca 20 la suta de la 1 martie, ceea ce iarasi inseamna mai mult decat era prevazut in programul de guvernare, adica 30 la suta din ianuarie, fara nicio alta crestere ulterioara pana in 2020. Prin Legea salarizarii, cresteri vor fi si in 2019 si in 2020, ajungandu-se la nivelul salarizarii profesorilor din Spania si Italia. Deci, majorarile sunt peste promisiunile din programul de guvernare si era normal sa fie asa daca ne dorim ca Educatia sa fie prioritate. Din ceea ce am inteles dupa discutiile cu sindicatele, teama lor, de fapt, este ca legea salarizarii nu s-ar aplica in perioada urmatoare. Ii asigur ca nu este cazul. Se va aplica exact asa cum este, fara nicio alta modificare. Nici in plus, nici in minus...", explica ministrul Muncii.

In cazul in care Guvernul refuza incheierea unui acord scris, prin care se angajeaza sa solutioneze mai multe probleme cu care se confrunta salariatii din invatamant, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a decis sa inceapa din 2 octombrie protestele.

Membrii de sindicat reclama faptul ca sporurile salariale se calculeaza prin raportare la salariile de baza de anul trecut, ceea ce conduce la obtinerea unor venituri salariale mai mici decat ar trebui de fapt. Concret, angajatii din invatamant pierd, in medie, peste 3% din venitul brut, iar procentajul poate fi mai mare, daca au mai multe sporuri, scrie capital.ro.

In plus, profesorii sunt nemultumiti de cuantumul mic al cresterii salariilor nete in anul 2018 comparativ cu cresterile salariilor brute, consecinta a majorarii contributiilor angajatilor catre stat. Astfel, in urma calculelor facute de FSLI si recunoscute ulterior de ministrul Finantelor Publice, precum si de ministrul Muncii, daca nivelul brut al salariilor creste cu 50%, in realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din invatamant este de maximum 25%.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...